Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на рамото Адхезивен капсулит на рамото

Адхезивен капсулит на рамото МКБ M75.0

Адхезивен капсулит на рамото МКБ M75.0 - изображение

Адхезивен капсулит на рамото представлява заболяване, което се наблюдава под няколко форми и се характеризира с възпаление капсулата на раменната става. Към тази рубрика спадат раменен периартрит и "замръзнало рамо".

  • Раменен периартрит

Горната и задната част на капсулата на раменната става се изпъва от вплетените във фиброзната и част крайни инсерционни влакна на супраспинатуса, инфраспинатуса и м.терес минор. Тези влакна, заедно с подлежащата капсула, сепарират раменната става от делтоидния мускул и акромиалния процесус, като образуват вход на субделтоидната бурса. Дегенеративни промени в сухожилията на м.супраспинатус, настъпващи вследствие хронично дразнене от триенето при преминаването, при стеснен свод, образуван от акромиона и лиг.коракоакромиале.

Вторично развиващият се субакромиален бурсит при това стеснение или промени в сухожилието на м.супраспинатус с иритация на сухожилието в областта на м.бицепс влошават състоянието. Коренчевото дразнене при цервикалната спондилартроза на нивпо С5 или дискова протрузия на същото ниво могат да симулират периартрита. Клиничната картина на заболяването се развивиа в няколко форми.

- Остра форма на адхезивен капсулит на рамото - страданието настъпва внезапно със силна болка в меките тъкани около раменната става. Характерна е нощната болка. Силна локална палпаторна болка и лек оток на ставата. Движенията в ставата са силно болезнени. Периартикуларния симптомо-комплекс винаги се предхожда от травма или извършване на несвойствени за професията дейности. Наблюдават се понякога болки в страничния аспект на рамото, над делтоидния мускул, или болки, ирадииращи към ръката и пръстите. Движенията на ставата обикновено не са лимитирани, обаче има една зона на движение между 60 и 120 градуса, която е много болезнена.

Рентгенологично може да се наблюдава калциев депозит в областта на ротаторния маншон и стеснение на субакромиалното пространство. Лечението на заболяването се съсои в имобилизация на ставата, аналгетични средства, локална криотерапия, нестероидни антиревматини средства. След отзвучаване на болковия синдром - физикална терапия и мобилизация на ставата. Добър резултат дава локалното приложение на 10 мл 2% новокаин или в болезнената зона на 50 мг хиалуронидаза.

- Хронична форма на адхезивен капсулит на рамото - хронична форма на периартропатия, характеризираща се с хиалинна дегенерация на сухожилната инсерция на ротаторния маншон и със стеснение на субакромиалното пространство. Характерна е болка при абдукция на крайника в интервала между 80 и 120 градуса и при външна ротация. Болката се усилва при движение и натоварване на крайника срещу съпротива. Локализирана болка в областта на туберкулум майор хумери и сулкус интертуберкуларис. Състоянието се наблюдава при възрастни, като винаги е свързано с травма. Настъпва степенувано увеличаващо се втвърдяване на ставата. Рентгеновата картина е типична. Наблюдава се малък или дискретен калцификат над големия туберкул, най-често в региона на сухожилието на супраспинатуса, което видимо наподобява свободно тяло в раменната става. Големият туберкул и областта около него са леко остеопоротични.

Патологоанатомично съдържанието е съставено от кристали на аморфен калций в легло от възпалителни клетки, съдържащо и гигантски клетки. При дълготрайност на процеса се оформя и фиброзна капсула. Култури, взети от мястото, са стерилни. Депозирането на калций е резултат на дегенеративни промени в една аваскуларна фиброзна тъкан, последица на предхождащ тендинит на м. супраспинатус. Диференциална диагноза на заболяването се прави с омартроза, реактивна миалгия при колагеноза и шийна спондилартроза.

Лечението се състои в аналгетична и антифлогистична терапия; топли процедури, ултразвукова терапия, йонофореза, локално приложение на анестетици. Оперативното лечение се състои в акромиопластика (открита или артроскопично извършена), резекция на лиг. коракоакромиале, фикасция на тен. капут лонгум м. бицепс в интертуберкуларния сулкус.

  • "Замръзнало рамо"

Нарича се още анкилозираща форма на хумероскапуларната артропатия. Понятието frozen shoulder е въведено в литературата от Е.А. Codman. J.S. Neviaser през 1945 година описва синдрома като адхезивен капсулит. Според някои автори заболяването протича в 3 фази, всяка една от които е с четиримесечна варираща продължителност.

1. Замръзваща фаза (freezing phase)

2. Замръзнала фаза (frozen phase)

3. Фаза на размразяването (thawing phase).

Последната фаза е едно от най-тежките усложнения, което се наблюдава при хумеро-скапуларната периартропатия. Симптоматологията на това усложнение е толкова типична, че няма никакви трудности при поставянето на диагнозата. Болният има оплаквания с месеци от болки в рамото, нощни болки и степенуването прогресивно ограничение на движенията в рамото. Втвърдяването прогресира до пълната загуба на движенията в рамото. Пълен блокаж на движенията при негативна рентгенова находка. F.R. Thompson през 1959 година описа т.нар. ятрогенно втвърдено рамо. Наблюдава се тогава, когато ръката е държана в аддукция продължително време, при което тенденцията към срастване е винаги налице.

Лечението на заболяването може да бъде консервативно или хирургично. Не трябва да се прилагат никакви форсирани манипулации. Препоръчват се: масажи, топлинни или студени процедури и късовълнова терапия. Продължителна рехабилитация, аналгетика и внимателна мобилизация под обща анестезия. Внимание, опасност от фрактура при остеопоротични кости! Най-доброто средство за мобилизацията на ставата при това състояние е артроскопичната артролиза с последваща активна рехабилитация на Артромот.

3.4, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Адхезивен капсулит на рамото МКБ M75.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Адхезивен капсулит на рамото МКБ M75.0

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Адхезивен капсулит на рамото МКБ M75.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия