Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на рамото

Увреждания на рамото МКБ M75

Увреждания на рамото МКБ M75 - изображение

Като причина за възникване на увреждания на рамото се сочи пренапрежение на мускулите и тяхната микротравматизация във връзка с определени професии. Значение имат нарушенията в калциевата и пуриновата обмяна, вегетативни смущения, диабет и други. Периартрита може да се срещне и след инфаркт на миокарда и след хемиплегия (парализа, от страната на увредата на мозъка). След травми и счупвания на големия туберкул на раменната кост.

Уврежданията са около ставните тъкани, които засягат най-често мускула над гребена на лопатката и дългата глава на двуглавия мускул на раменната става. Установяват се частички от разкъсвания на тези сухожилия и отлагане на калциеви соли в тях. Нерядко се наблюдава разрастване на съединителна тъкан и разпъване на ставната капсула, на базата на съществуващо възпаление.

Основният признак при увреждания на рамото е болката. Болният се оплаква от болки в областта на рамото, които се усилват през нощта. Другият симптом е ограничени движения. Заболяването може да протече основно под три клинични форми:

  • Обикновен периартрит - среща се най-често. Характеризира се с болки в областта на рамото, усилващи се при извършване на определени дейности - при обличане, тоалет. Болката се усилва през нощта. При прегледа се установяват болезнени точки по задната и предната повърхност на раменната става или на мястото, където се вмъква сухожилието на делтовидния мускул в раменната става. Движенията са ограничени в различна степен. Най-вече има болезнено привеждане на ръката.
  • Остър периартрит - Наблюдава се най-вече при натрупване на калциеви соли в сухожилието на мускула, разположен над гребена на лопатката. Началото е внезапно и е придружено със силни непоносими болки. Те се провокират при опипване на мястото и при опит да се раздвижи рамото. По принцип острият периартрит отзвучава след 8-10 дни, но често се повтаря.
  • Замръзнало рамо - Най-често се касае за последица на обикновения периартрит. Болните се оплакват от болки в раменната става, които не са много силни, но нощем се засилват. По-късно болките намаляват или изчезват, но подвижността на раменната става е ограничена напълно - замръзнало рамо. Постепенно за 6-12 месеца настъпва възстановяване на движенията и спонтанно самоизлекуване.

Ренгеновото изследване не показва някакви сериозни изменения, освен дифузната остеопороза и наличните калцификати.

Лечението на увреждания на рамото по принцип е неоперативно, прилагат се нестероидни противовъзпалителни средства (аспирин, фелоран, индометацин, нурофен и др.). При наличие на силни болки аналгетици (аналгин, аулин и др.). Прилагат се локални апликации на новокаин с кортизонови препарати. От физиотерапията се прилага лечение с ултразвук. Може и рентгенотерапия с добър ефект. Оперативно лечение се налага рядко най-вече за отстраняване на калцификатите.

3.8, 10 гласа

ВИДОВЕ Увреждания на рамото МКБ M75

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Увреждания на рамото МКБ M75

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Увреждания на рамото МКБ M75

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Увреждания на рамото МКБ M75

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия