Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на рамото Увреждане на рамото, неуточнено

Увреждане на рамото, неуточнено МКБ M75.9

Увреждане на рамото, неуточнено МКБ M75.9 - изображение

Увреждане на рамото, неуточнено, представлява състояние, което се характеризра с нарушаване анатомичната и функционална цялост на структурите на рамото.  Движенията в раменния пояс се осъществяват от сложен синергизъм на мускулатурата, който има изключително значение за разбиране патологичните промени, настъпващи в резултат на травматично или друго увреждане на двигателните структури, а така също и на травматичните нервни лезии.

Благодарение на комбинираното действие на мускулатурата ръката, раменната става може да бъде поставена във всяка желана позиция. Гръден кош, скапула, клавикула образуват една сложна кинематична верига, която представлява един бисер на механичната перфекция.

Причините за поява на увреждане на рамото, неуточнено, могат да бъдат дегенеративни промени в ставния апарат на рамото, възпалителни заболявания, травматични увреждания и други. Признаците и симптомите се състоят главно в поява на болка в областта на рамото и нарушаване на движения. Другите симптоми в голяма степен зависят от причината за възникване на уврежданията.

Диагнозата увреждане на рамото, неуточнено, се поставя след снемане на подробна и осъществяване на щателен физикален преглед. Извършват се лабораторни и образни изследвания като ретгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други, за уточняване локализацията и тежестта на уврежданията.

Лечението на увреждане на рамото, неуточнено, може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се състои в прилагане на аналгетици, противовъзпалителни средства, антибиотици, физиотерапия, рехабилитация и други.

3.8, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия