Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на рамото Тендинит на бицепса

Тендинит на бицепса МКБ M75.2

Тендинит на бицепса МКБ M75.2 - изображение

Тендинит на бицепса представлява състояние, което се характеризира с възпалителен процес на сухожилието на дългата глава на бицепса и представлява основна причина за болка в рамото, имайки предвид позицията и функцията му. Заболяването се наблюдава често при активни спортисти, като бейзболисти, плувци, гимнастици, тенисисти, гребци и други.

Причините за възникване на тендинит на бицепса са разнообразни. Една от най-честите причини за възникване на това увреждане са дегенеративните промени, настъпващи в сухожилието, свързани със заболявания на ротаторния маншон. При млади атлети, релативна нестабилност на ставата, поради хиперлакситет, може също да предизвика възпаление на сухожилието на бицепса, което се обяснява с ексцесивно движение на главата на раменната кост. Травми в областта на рамото и ръката също се спрягат като причина за поява на тендинит на бицепса.

Клиничната картина на тендинит на бицепса се характеризира главно с наличие на болка в рамото, която се усилва от повдигане, избутване или издърпване. Болката може да бъде по протежение на вътрешната страна на мишницата. Повечето пациенти, страдащи от тендинит на бицепса не са преживели травматично увреждане на ръката. Въпреки това, частични травматични руптури на сухожилието на бицепса са били описвани в комбинация възпаление на сухожилието. Нарушени са движенията в засегнатото рамо.

Поставянето на диагнозата тендинит на бицепса става въз основа на характерната клинична картина, щателен физикален преглед и осъществяване на някои лаборатовни и образни изследвания, като рентгенография, компютърна томография, магнитен резонанс и други.

Лечението на тендинит на бицепса може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в прилагане на противовъзпалителни средства, аналгетици, физикална терапия, рехабилитация и други. При някои пациенти, локалното инжектиране на анестетик се налага за облекчаване на болките.

3.3, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Тендинит на бицепса МКБ M75.2

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия