Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на рамото Бурсит на рамото

Бурсит на рамото МКБ M75.5

Бурсит на рамото МКБ M75.5 - изображение

Бурсит на рамото представлява състояние, което се характеризира с възпаление на бурсата на рамото. Бурсите по дефиниция представляват околоставни образувания, тапицирани с мембрана, подобна на синовиалната и намираща се на места, където сухожилията и мускулите преминават над костни проминенции.

Причините за възникване на бурсит на рамото са разнообразни и включват прекомерни повтарящи се движение в раменната става, травми, дегенеративни процеси в ставата и други. При проникващи травми, понякога е възможно инфектиране на бурсата с патогенни микроорганизми и възникване на инфекциозен (гноен) бурсит.

Субакромиалната бурса е една от най-често засегнатите от първичен процес или от миотендинит на ротаторния маншон, с или без образуване на калциев депозит. Субскапуларната бурса е локализирана между сухожилието на субскапулариса и капсулата на раменната става. Бурсата комуникира със ставата, поради което тя винаги е ангажирана при възпалителен ставен процес.

Клиничната картина при бурсит на рамото се характеризира с наличие на болка в рамото както при покой, така и при движение. Болката варира от тъпа лека болка до силна остра болка, ограничаваща значително движенията в раменната става. Освен болка могат да се наблюдават още изтръпване и слабост на ръката, а при наличие на инфекция обща слабост и висока температура.

Диагнозата бурсит на рамото се поставя въз основа на характерната клинична картина, осъществяване на някои лабораторни и образни изследвания, като рентгеногрфия, магнитен резонанс, компютърна томография и руги. От лабораторните изследвания могат да бъдат установени левкоцитоза, ускорено СУЕ и други.

Лечението на бурсит на рамото може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се осъществява с аналгетици, противовъзпалителни средства, антипиретици и антибиотици при инфекциозен бурсит. Хирургичното лечение се състои в екстирпация на рамото.

4.0, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Бурсит на рамото МКБ M75.5

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия