Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на меките тъкани, свързани с натоварване, претоварване и натиск Бурсит на олекранона

Бурсит на олекранона МКБ M70.2

Бурсит на олекранона МКБ M70.2 - изображение

Бурсит на олекранона представлява състояние, което се характеризира с възпаление на бурсата на лакътната става. Обикновено, тази бурса не може да се палпира и съдържа много малко количество течност, и служи за улесняване движението на лакътната става, чрез подобряване приплъзването на ставните структури.

Причините за възникване на бурсит на олекранона най-често се причинява от травма на лакътя - еднократна или чести повтарящи се малки травми. Вероятността за развитие на бурсит се увеличава, ако професията или хобитата на пациента са свързани с повтарящи се движения на ръката (например тенис, голф, работа на компютър). С напредването на възрастта честотата на бурсит също се увеличава. Следствие на травмата, обвивката на бурсата се възпалява, което води до увеличаване на количеството течност в нейната кухина. Друга по-рядка причина за възникване на бурсит на олекранона е инфекцията.

Признаците и симптомите на бурсит на олекранона включват подуване на лакътната става, което в някои случаи може да ограничи в голяма степен движенията на ръката. Освен това се наблюдава болка, която може да варира от слаба до много силна болка, ирадираща по хода а ръката. При наличие на инфекция, може да се наблюдава още и повишена температура.

Диагнозата бурсит на олекранона се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Образните изследвания като рентгенография, компютърна томография и магнитен резонанс спомагат за уточняване на диагнозата и определяне тежестта на уврежданията.

Лечението на бурсит на олекранона може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в прилагане на нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, хидрокортизон и други. При наличие на инфекция се прилагат и антибиотици. Хирургичното лечение на заболяването се състои в инцизия или резекция на бурзата.

3.8, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Бурсит на олекранона МКБ M70.2

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Бурсит на олекранона МКБ M70.2

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Бурсит на олекранона МКБ M70.2

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия