Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на рамото Други увреждания на рамото

Други увреждания на рамото МКБ M75.8

Други увреждания на рамото МКБ M75.8 - изображение

Други увреждания на рамото представлява група заболявания, които се характеризрат с нарушаване анатомичната и функционална цялост на структурите на рамото. Най-характерно за анатомията на раменния пояс е участието в него на 3 стави: стерноклавикуларна, акромиоклавикуларна и гленохумерална; три кости - клавикула, скапула и хумерус и 20 мускула. Мускулатурата е разделена в три групи - мускулна група между торакса и скапулата, между клавикулата и скапулата и между хумеруса и скапулата.

Движенията в раменния пояс се осъществяват от един сложен синергизъм на мускулатурата, който има изключително значение за разбиране патологичните промени, настъпващи в резултат на травматично или друго увреждане на двигателните структури, а така също и на травматичните нервни лезии.
Здрави лигаменти създават стабилност на акромиоклавикуларната, стерноклавикуларната и гленохумералните стави. От всички с най-голямо значение са супраартикуларните лигаменти на акромиоклавикуларната става и корако-клавикуларните лигаменти (трапецоидният и коноидният).

Раменната става представлява основна структура на раменния пояс и благодарение на комбинираното действие на мускулатурата ръката може да бъде поставена във всяка желана позиция. Гръден кош, скапула, клавикула образуват една сложна кинематична верига, която представлява един бисер на механичната перфекция.

Причините за възникване на други увреждания на рамото са разнообразни и включват дегенеративни промени в ставния апарат на рамото, възпалителни заболявания, травматични увреждания и други. Клиничната картина се характеризра главно с поява на болка в областта на рамото и нарушаване на движения. Другите симптоми в голяма степен зависят от причината за възникване на уврежданията.

Диагнозата други увреждания на рамото се поставя след снемане на подробна и осъществяване на щателен физикален преглед. Извършват се лабораторни и образни изследвания като ретгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други, за уточняване локализацията и тежестта на уврежданията.

Лечението на други увреждания на рамото може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се състои в прилагане на аналгетици, противовъзпалителни средства, антибиотици, физиотерапия, рехабилитация и други.

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия