Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Симптоми на депресия

Симптоми на депресия

Симптоми на депресия: депресията е състояние на психиката, което се характеризира с потиснато настроение, обезсърченост, потиснатост, постоянно чувство на тъга и емоционална празнота, отчаяние, проблеми със съня, мисли за смърт или самоубийство, загуба на интерес или удоволствие при заниманието с хобита, лесно или безпричинно плачене, загуба или наддаване на тегло, забавено мислене и движения, липса на мотивация, летаргия, гняв и раздразнителност с редуване на епизоди на еуфория, хиперактивност. Ако не се лекуват, епизодите обикновено продължават между 6 месеца и година. Жените боледуват два пъти по-често от мъжете и състоянието се наблюдава във всички възрастови групи. Има много фактори, свързани с развитието на депресия, сред тях са дисбаланс на серотонин, норадреналин и допамин. Невротрансмитерите функционират в областта от мозъка, която регулира емоциите и настроението. Депресията може да се наблюдава в цели семейства. Правят се настоящи изследвания за търсене на специфични гени, които могат да бъдат свързани предаването на депресията в семейството. Има различни видове депресия. Те включват тежка депресия, която е най-интензивна и сериозна по вид депресия. Дистимията е по-лека по вид депресия, но е с дълготраен ефект и се отразява отрицателно на ефективното функциониране и чувство за благосъстояние. Друг вид е биполярната депресия, включваща промени в настроението, от депресия в мания, както и след родилна депресия.

Симптомите на депресия могат да настъпят в резултат на:

  • Психични и поведенчески разстройства - следродилна депресия, шизофрения, деменция, биполярни разстройства, стрес.
  • Странични ефекти от лекарствени медикаменти.
  • Болести на нервната система - множествена склероза, болест на Паркинсон (Parkinson's disease).
  • Болести на органите на кръвообращението - инсулт.
  • Фактори, влияещи върху здравното състояние - синдром на хроничната умора.
  • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - хипотиреоидизъм.
  • Инфекциозни и паразитни болести - ХИВ/СПИН.
  • Новообразувания - различни злокачествени заболявания (напр. рак на гърдата, рак на тестисите, рак на шийката на матката, рак на яйчниците, рак на белия дроб, рак на панкреаса, рак на дебелото черво, рак на простатата, мозъчен тумор и други).
  • Други - смърт на близък, развод, загуба на работа, прием на алкохол и/или наркотици или тяхното отказване, слабост на характера.

Няма специфичен тест за диагностициране на депресия. Диагностиката започва с цялостна медицинска история, включително симптоми и завършва с пълен медицински преглед и изследване на психическото здраве. Поставянето на диагноза депресия може да бъде пропусната или забавена, защото симптомите могат да бъдат неясни, свързани с други условия, или поради стигмите, свързани с психични заболявания.

3.2, 10 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (42)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Симптоми на депресия

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА