Начало Медицинска енциклопедия Лечения Диета с избягване на млечни продукти

Диета с избягване на млечни продукти

Диета с избягване на млечни продукти - изображение

Млечните продукти са добър източник на енергия, белтъчини, млечнокисели бактерии, калций, магнезий, фосфор, витамини А, В2 и В12. Въпреки това някои състояния и заболявания налагат прилагането на диета с избягване на млечни продукти, като: прясно и кисело мляко, кашкавал, сирене, извара, сметана, катък, суроватка, сухо мляко, масло, сладолед.

Диета с избягване на млечни продукти се прилага при: галактоземия, синдром на раздразненото черво (IBS), алергия към млякото, лактозна непоносимост.

Галактоземия

Галактоземията представлява генетично заболяване с дефект на ензима галактоза-1-фосфат уридил трансфераза, което нарушава нормалния метаболизъм на галактозата в организма и тя не може да бъде усвоена. Среща се често при новородени и може да има фатални последици, ако не се открие навреме. В дългосрочен план, ако не се следва диета с избягване на млечни продукти, води до увреждане на очите, черния дроб, бъбреците и мозъка. Освен млечни продукти, трябва да се избягват всички храни съдържащи галактоза, като: мед, пъпеш, праскови, киви, череши, къпини, цвекло, пресен босилек, джинджифил, къри, синап и други.

Синдром на раздразненото черво (IBS)

Синдром на раздразненото черво (IBS) се характеризира с хронична коремна болка и подуване, дискомфорт, промяна във функцията на червата, редуване на периоди с диария или запек, отпадналост, сънливост, гадене. Точната причина за състоянието не е известна, но успешно се овладява чрез подходящи медикаменти, редуциране на стреса и диета с избягване на млечни продукти, захарни изделия и пикантни храни.

Алергия към млякото

Алергията към мляко е хранителна алергия и се характеризира с анормална реакция на имунната система към определен компонент на млякото (предимно алфа S1-казеин). Най-често срещана е алергията към краве мляко, но някои хора проявяват алергия към козе, биволско, овче мляко. Симптомите се появяват няколко минути след приема на съответния продукт и включват хрипове, обрив, повръщане, храносмилателни проблеми и рядко - анафилаксия.

Лактозна непоносимост

Лактозната непоносимост се нарича още лактазна недостатъчност или хиполактазия. Това е състояние, което се характеризира с невъзможност за усвояване на лактозата - захар, съдържаща в млякото и млечните продукти. Причината се крие в намалената активност на езима лактаза, който хидролизира лактозата до глюкоза и галактоза. Това се наблюдава при голяма част от възрастното поколение в световен мащаб (около75%). В тези случаи, поради ферментацията на неразградената лактоза, се появяват коремни спазми, газове, подуване, диария, гадене, повръщане и може да стане причина за възпаление на червата.

Ако често изпитвате стомашен дискомфорт, имате газове, болка, спазми и подуване на стомаха, но нямате обяснение на какво се дължат, може да проведете диета с избягване на млечни продукти в рамките на един месец. Ако за това време имате сериозно подобрение и тези симптоми изчезнат, това означава, че в някаква степен вие имате непоносимост към млякото и млечните продукти. В такъв случай е най-добре да ги избягвате и занапред или да ги ограничите да минимум.

Ако прилагате диета с избягване на млечни продукти е от изключително значение да си набявате достатъчно количество калций от други източници. Препоръчват се соеви заместители, като соевото сирене (тофу), соево прясно и кисело мляко, соев маргарин; бадемово, оризово и кокосово мляко. Трябва да обогатите менюто си със следните храни, богати на калций:

  • месо - особено пилешко и заешко;
  • морски дарове - сардини, сьомга, херинга, скумрия, раци, водорасли;
  • пълнозърнести храни и бобови култури;
  • плодове - смокини (особено сушени), кайсии, портокали;
  • зеленчуци - броколи, къдраво зеле, моркови, коприва, спанак, лапад;
  • ядки и семена - слънчоглед, бадеми, сусам, соя, киноа.
4.0, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алтернативна медицинаЛеченияРецептиЛюбопитноСъставкиЗдравни съветиХрани и ястияДиетиХранене при...Клинични пътекиНормативни актовеБотаникаЛайфстайлСнимкиНовиниОрганизацииПроизводителиСпортИсторияПсихологияМедицински изследванияЗаведенияСпециалистиПатологияЕ-тата в хранитеТестовеИнтервютаКалкулаториАнкетиСоциални грижиОткритияОбразование