Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата Разстройства на обмяната на веществата Непоносимост към лактоза

Непоносимост към лактоза МКБ E73

Непоносимост към лактоза МКБ E73 - изображение

Непоносимост към лактоза представлява сравнително често срещана хранителна непоносимост. Засегнатите са чувствителни към млечна захар, защото имат недостиг на ензима лактаза, без който организмът не усвоява млечната захар. За недостига на лактаза има различни причини.

Лактозата е естествена захар, открита в млякото и други млечни продукти.

Лактозата, известна също като млечна захар, е основен компонент на млякото и млечните продукти. Тя е дизахарид, състоящ се от две молекули на монозахаридите галактоза и глюкоза. За производство на хранителни продукти се добива от суроватка. Използва се за бебешки храни, печива и като овкусител. Свойствата й намират приложение в средствата за регулиране на храносмилането и лаксативите.

Лактазата е храносмилателен ензим в тънките черва, който разгражда лактозата до съставните й две части – глюкоза и галактоза. Физиологичният лактазен дефицит причинява лактозна ферментация в дебелото черво, тъй като лактозата остава неразградена. Там млечната захар става източник на храна за различни бактерии. Резултатът са газове, коремни спазми и болезнено подуване на корема.

Основно всичко, свързано с мляко има лактоза като сладолед, масло, шоколад, крема сирене, сметана, сирене и други.

Хората с непоносимост към лактоза често откриват, че могат да ядат сирене и кисело мляко без никакви проблеми. Това е така, защото сиренето съдържа много по-малко лактоза, отколкото млякото.

Съществуват първичен и вторичен лактазен дефицит.

Причините за възникването на непоносимост към лактоза са:

 • Основната форма е вродена и макар в ранна възраст организмът да образува достатъчно лактаза, количеството й постоянно намалява с годините.
 • Вторичната лактазна недостатъчност се придобива в резултат на чревни заболявания.
 • Третият вид е вроден дефект на ензима, който води до пълен недостиг на лактаза.

Клинично непоносимост към лактоза включва загуба на тегло, бавен растеж, недохранване, наличие на газове, зловонни изпражнения, коремни спазми, гадене, диария, подуване на корема, липса на наддаване на тегло, раздразнителност.

Лактозната непоносимост може да се диагностицира със сигурност само от лекар чрез провеждането на различни тестове. Единият вариант е пациентът да се подложи на диета с нисък или никакъв прием на храни, съдържащи лактоза. Подобряване на състоянието би било признак, че вероятно става дума за лактозна непоносимост.

Лактозната непоносимост може да се управлява с диетични промени, които включват:

 • Премахване на млечните продукти от диетата обикновено подобрява симптомите. Все пак, това не е пълно доказателство, тъй като може да доведе до недостиг на калций, витамин D, рибофлавин и белтъчини.
 • Пийте малки количества мляко на един път най-вече с храна, за да го балансират. Приема на  млечни храни с други, забавя освобождаването на лактоза в тялото.
 • Придържайте се към млечните продукти, които са с естествено ниско съдържание на лактоза, такива като швейцарското сирене и изварата.
 • Въпреки, че кисело мляко е млечен продукт, много хора с непоносимост към лактоза, го понасят добре, благодарение на живите бактерии, съдържащи се в него.
 • Допълнете диетата си с други източници на калций като спанак, яйца, бадеми и др. Също така, пийте сокове и соево мляко, които са обогатени с калций.
 • Витамин D е необходим за организма да абсорбира калция и затова диетата трябва да осигури достатъчно снабдяване на витамина. Източници на витамин D са: яйца, черен дроб и други.
  2.8, 5 гласа

  ВИДОВЕ Непоносимост към лактоза МКБ E73

  СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Непоносимост към лактоза МКБ E73

  ВСИЧКИ

  ЛЕЧЕНИЕ НА Непоносимост към лактоза МКБ E73

  ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Непоносимост към лактоза МКБ E73

  ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

  КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

  ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

  Клинични пътекиЗаболявания (МКБ)Алтернативна медицинаЛеченияХранене при...Здравни съвети