Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на храносмилателните органи Нарушена резорбция в червата Нарушена резорбция, причинена от непоносимост, некласифицирана другаде

Нарушена резорбция, причинена от непоносимост, некласифицирана другаде МКБ K90.4

Нарушена резорбция, причинена от непоносимост, некласифицирана другаде МКБ K90.4 - изображение

Нормалното храносмилане изисква адекватен калориен внос и правилна функция на храносмилателната система. По-голяма част от смилането и абсорбцията на хранителните субстанции се извършва в тънкото черво (дуоденум и йеюнум). Дигестията (смилане) на храната е процес на разграждане или хидролиза на хранителните вещества до малки молекули. Извършва се в лумена на червото. Чрез абсорбцията продуктите на смилането преминават от чревния лумен, през чревната лигавица до клетките, екстрацелуларната течност, кръвта или лимфата.

Нарушена резорбция, причинена от непоносимост, некласифицирана другаде включва:

  • Нарушена резорбция, причинена от непоносимост към въглехидрати;
  • Нарушена резорбция, причинена от непоносимост към масти;
  • Нарушена резорбция, причинена от непоносимост към белтък;
  • Нарушена резорбция, причинена от непоносимост към нишесте.

Въглехидратна непоносимост е невъзможността за разграждане на въглехидратите поради липса на един или повече чревни ензими. Дизахаридите се разграждат в тънкото черво до монозахариди, които се резорбират. Това разграждане става с помощта на дизахаридази (лактаза, малтаза, захараза). Липсата или намалена секреция на тези ензими води до нарушена резорбция на въглехидратите. Неразградените дизахариди немогат да се резобират, те остават в червото, причинявайки осмотичен градиент, който привлича вода и електролити и причинява водниста диария. Бактериалната ферментация на въглехидратите в дебелото черво води до образуване на газове (H2, CO2 и метан).
Тези нарушения падат към нарушена резорбция, причинена от непоносимост, некласифицирана другаде.

Нишестето или скорбялата е полизахарид изграден от полизахариди амилоза и амилопектин. Нишестето се разгражда от ензим амилаза до глюкоза. Нарушена секреция на този ензим води до непоносимост към нишесте и нарушение на неговата резорбция.

Непоносимост към масти, е невъзможността за разграждане на дълговерижните триглицериди на мастни киселини и моноглицериди. Това разграждане настъпва само под действие на ензима липаза (панкреатичен ензим или стомашната липаза). При намаление или липса на тези ензими поради различни причини настъпва нарушена резорбция, причинена от непоносимост към масти.

Друг вид нарушена резорбция, причинена от непоносимост, некласифицирана другаде е нарушена резорбция, причина от непоносимост към белтък. Смилането на белтъците се осъществява от стомашния ензим пепсин и протеолитичните ензими от панкреасния сок. Активните панкреатични ензими хидролизират протеините до олигопептиди, които се абсорбират директно или се хидролизират до аминокиселини. Всяко нарушение на тези ензими води до непоносимост към белтък и нарушение в резорбцията му.

Клинична картина на нарушена резорбция, причинена от непоносимост, некласифицирана другаде
Независимо от патофизиологичната причина и вида на непоносимостта довела до развитие на нарушена резорбция, ефектът от неусвоените вещества е диарията и загубата на тегло. Това са най-честите клинични симптоми. Броят дефекации и консистенцията на фекалиите се определят от вида, тежестта и разпространението на абсорбционното нарушение и от степента на повлияване на малабсорбираните хранителни съставки от чревната микрофлора. Фекалиите имат смрадлива миризма и плуват на повърхността на водата в тоалетната чиния. Отделянето на много газове, подуването на корема и къркоренето на червата са резултат на бактериална ферментация на въглехидратите в дебелото черво. Стеатореята характеризираща се с вонящи, бледи, обемисти и мазни изхождания е отличителен белег за малабсорбция на мастите. Непоносимостта и малабсорбцията на протеин, освен до кахексия може да доведе и до генерализирани отоци в резултат от хипоалбуминемията. Тежките калорийни загуби водят до аменорея при жените. Появява се хейлит, глосит, стоматит и анемичен синдром в резултат на дефицита на желязо, ниацин, витамин Б2, витамин Б12. Загубата на калий и хипокалиемията води до мускулна слабост и крампи на мускулите. Малабсорбцията на витамин К предизвиква кожни хеморагии. Лабораторните изследвания показват микроцитна хипохромна анемия при железен дефицит и микроцитна анемия при дефицит на фолиева киселина и витамин Б12. При тежки случаи нивото на холестерола е ниско.

Диагноза на нарушена резорбция, причинена от непоносимост, некласифицирана другаде
Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата, клиничния преглед на болния и допълнителните изследвания. При всеки болен с диария се изследват изпражненията за стеаторея. Тънкочревната биопсия е важен метод в оценката на малабсорцията. Чрез ентероскопията се оглежда голяма част от тънкото черво. Най-важният морфологичен белег е вилозната атрофия на лигавицата на тънкото черво. Тези изменения могат да се открият обаче и при други заболявания протичащи с диария с или без прояви на нарушена резорбция.

Лечение на нарушена резорбция, причинена от непоносимост, некласифицирана другаде
Лечението на малабсорбцията е етиологично - лекува се основното заболяване довело до нарушена резорбция.

3.1, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Нарушена резорбция, причинена от непоносимост, некласифицирана другаде МКБ K90.4

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Нарушена резорбция, причинена от непоносимост, некласифицирана другаде МКБ K90.4

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Нарушена резорбция, причинена от непоносимост, некласифицирана другаде МКБ K90.4

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаЗдравни съветиИсторияЛеченияХранене при...