Начало Медицинска енциклопедия Лечения Безглутенова диета Лечение с храни и хранителни добавки

Безглутенова диета

Безглутенова диета - изображение

В основата на здравословното хранене се центрира разнообразното и пълноценно меню, включващо храни от всички основни хранителни групи.

Но дори и приетото за златно правило и стандарт от диетолозите меню може да крие рискове за определени пациенти.

През последните няколко години нараства значимо броят на лицата, реагиращи неблагоприятно към една от съставките, съдържаща се в редица зърнени храни (и не само), а именно глутен.

Непоносимостта към глутен се изразява при отделните лица по различен начин, като при някои симптомите са едва леко проявени (стомашен дискомфорт и болка, диария, гадене след прием на храна, съдържаща глутен), при други са ясно изразени (подуване, метеоризъм, изразена болка, водниста диария и други), а при трети се проявява със симптоми, дължащи се на хроничното въздействие на субстанцията (води до затруднено усвояване на съдържащите се в храната полезни субстанции, витамини, минерали) и може да се прояви с главоболие, слабост, анемия.

При лица, страдащи от някаква форма на свръхчувствителност или непоносимост към глутен, се препоръчва спазване на така наречената безглутенова диета.

Този хранителен режим води до ограничение на симптомите (липсата на глутен в храната води до предотвратяване появата на дразнене, възпаление и обостряне на проявите), като в същото време е достатъчно пълноценна и богата на редица полезни за организма субстанции и предотвратява появата на синдром на малабсорбция и свързаните с него рискове (хиповитаминози, анемия, метаболитни увреждания).

Липсата на своевременно и подходящо лечение (ограничаване приема на глутен, прием при необходимост на подходящи медикаменти и добавки) може да доведе до сериозни увреждания и прояви, като например драстична загуба на тегло, гадене, артралгия (болка в ставите), изтръпване и мравучкане по крайниците, остеопороза, диспепсия и много други, основно свързани с дефицит на някои от основните витамини и минерали (мастноразтворими витамини като витамин D, витамини от група В, минерали като калций, магнезий, цинк, желязо и много други).

Какво представлява безглутеновата диета?

Какво представлява безглутеновата диета?

По същество безглутеновата диета представлява хранителен режим, при който се избягва консумацията на храни, съдържащи в себе си глутен. Може да се прилага от всички възрасти, разбира се под медицински контрол и по лекарски показания.

При диагностициране на непоносимост към глутен (най-често с помощта на кръвни тестове и образна диагностика) лекарят ще ви препоръчва този хранителен режим, а при необходимост и съответната медикаментозна терапия (само при малка част от пациентите е необходимо допълнително медикаментозно лечение, тъй като спазването на диетата води до овладяване на болестта).

Препоръчва се консултация със специалист в областта на храненето (диетолог) за изготвянето на пълния списък на храните, съдържащи глутен, както и възможните такива. При необходимост диетологът може да ви изготви и примерно меню, към което да се придържате.

Най-общо храните, които трябва да избягвате, са съдържащите глутен. Тънката особеност е, че много храни съдържат неподозирано високи нива на протеина, без дори да предполагаме.

Богати източници на глутен са следните храни:

 • хляб: всички видове хляб, съдържащи пшеница, се богати и на глутен
 • тестени изделия: всички видове тестени изделия, съдържащи пшеница
 • зърнени храни: масово предлаганите в магазините зърнени храни за закуска (за смесване с вода, кисело или прясно мляко, плодов сок) съдържат глутен, освен ако изрично не е обозначено, че са без глутен (gluten free)
 • сладки и солени изкушения: много от любимите на всички сладки и солени изкушения, като кекс, мъфини, пица, сладкиши, крекери, мюсли десерти, пуканки и други съдържат високи нива глутен
 • печени ядки
 • някои напитки: определени видове бира, ликьор, сладко вино и някои други видове алкохолни и безалкохолни напитки могат да съдържат глутен
 • някои хранителни добавки: възможно е съдържание, макар и на ниски количества, на глутен в някои хранителни добавки, поради което се препоръчва стриктно проследяване на етикета и съдържанието им

Храни с високо съдържание на глутен

Винаги проверявайте етикетите на готовите храни, които закупувате. В търговските мрежи могат да се открият все повече и повече продукти, несъдържащи глутен, като за ваше собствено улеснение може да си намерите подходяща готварска книга с рецепти, базирани на продукти без глутен.

Храните, които не съдържат глутен и съответно се препоръчват за консумация при спазването на безглутенова диета, включват:

 • месо и риба: всички видове месо и риба (необработени) не съдържат глутен и се препоръчват за консумация. Пилешкото месо и мазните риби (скумрия, сьомга) са ценни източници на мастноразтворими витамини, омега-3 мастни киселини (рибата) и есенциални (незаменими) аминокиселини
 • яйца: яйцата не съдържат глутен и са важен и ценен източник на протеини, мастноразтворими витамини
 • млечни продукти: чистите млечни храни (прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал) не съдържат глутен, но трябва да внимавате с плодовите млека (съдържащи парченца мюсли, пшеничен зародиш и други), които могат да имат добавени известни количества глутен-съдържащи субстанции
 • плодове и зеленчуци: всички видове плодове и зеленчуци не съдържат глутен и са високо препоръчителни за ежедневна консумация, тъй като са важен източник на фибри, антиоксиданти, полезни биофлавоноиди, витамин С, някои от витамините от група В и други
 • житни храни: киноа, ориз, елда, топиока, сорго, царевица, амарант, просо и други, като следите за означението и официалния знак за несъдържащите глутен продукти (при някои от тези продукти е възможно кръстосано опрашване и съдържание на глутен, макар и в по-ниски количества)
 • нишесте и брашно: несъдържащи глутен нишестета и видове брашно са например картофено, царевично, бадемово, кокосово, от соя и други
 • сурови ядки и семена
 • растителни масла
 • билки и подправки
 • напитки: повечето напитки не съдържат глутен, но задължително проверявайте предварително означенията на етикета, тъй като някои видове бира и слабоалкохолни напитки може да съдържат ниски количества глутен

При наличие на непоносимост и алергия към глутен се препоръчва стриктно да следите и проверявате означенията на етикетите на различните пакетирани хранителни продукти.

За ваше удобство и улеснение може да държите храните, съдържащи глутен и тези, които са несъдържащите в отделни шкафове, за да намалите риска от случайна консумация на съдържащи глутен продукти и последващ стомашен дискомфорт.

Основните ползи от спазването на безглутенова диета включват подобряване и облекчаване на симптомите от страна на стомашно-чревния тракт (метеоризъм, подуване, болка и дискомфорт, диария, гадене), намаляване и ограничаване на възпалителните процеси в стомашно-чревния тракт, подобряване на цялостния здравословен статус и тонус, повишаване на енергията. Диетата подпомага загубата на тегло (поради елиминирането на много вредни храни), но не се препоръчва дългосрочно, ако това е основната цел за нейното спазване.

Храни, несъдържащи глутен

При кои състояния и заболявания се препоръчва спазването на безглутенова диета?

Спазването на този хранителен режим не е като обикновените диети, предназначени за масата, предимно за кратко време и с цел редукция на излишно тегло, натрупано покрай празниците.

Безглутеновата диета е предназначена само и единствено за хората, които имат доказана непоносимост или свръхчувствителност към глутен.

Обикновено тези лица трябва да спазват режима цял живот, тъй като елиминирането на фактора, провокиращ симптомите им, води до възстановяване целостта на лигавицата на тънките черва (които са най-потърпевши от болестта), нормализиране на теглото, облекчаване на симптомите и пълноценно усвояване на другите, съдържащи се в продуктите нутриенти.

Заболяванията и състоянията, при които се препоръчва спазването на безглутенова диета, включват:

 • Цьолиакия: представлява възпалително заболяване с хроничен ход и автоимунна етиология, като причините за развитието и отключването на болестта не са напълно изяснени, но непоносимостта към глутен се предава в поколението, като по-висок риск е налице при наличие на други подлежащи автоимунни заболявания, като например лупус, ревматоиден артрит, захарен диабет тип 1, болест на Адисон, заболявания на щитовидната жлеза, непоносимост към лактоза, синдром на Down, синдром на Turner и много други
 • Чувствителност към глутен, без наличието на цьолиакия: изразена чувствителност, наподобяваща цьолиакия, е възможно при някои пациенти (според данните от статистическите проучвания могат да се засегнат до приблизително 13 процента от лицата в определена популация), като липсват необходимите лабораторни и образни данни, характерни за цьолиакия
 • Алергия към пшеница: както всяка алергия и тази към пшеница често остава с неизяснен произход, но крие сериозни рискове от тежка реакция на свръхчувствителност, протичаща със задух, болки в гърдите, промяна в цвета на кожата, обрив, сърбеж и други и изискваща спешна медицинска намеса. При наличие на алергия към пшеница е необходимо доживотно избягване на хранителни продукти, съдържащи пшеница

При някои пациенти (относително малък процент) с цьолиакия се наблюдава рефрактерност спрямо диетата и липса на подобрение на състоянието при нейното спазване, което налага допълнително медикаментозно лечение (най-често с кортикостероиди и имуносупресивни средства в подходящ дозов режим и за достатъчен период от време) или хирургична интервенция.

Стриктното спазване на диетата при повечето пациенти води до ефективно облекчаване на проявите и намалява необходимостта от прием на медикаменти.

Тъй като елиминирането на храните, съдържащи глутен, води до намаляване на източниците на определени витамини, минерали и важни нутриенти, при много от пациентите се препоръчва допълнителен прием на подходящи витаминни добавки.

Консултирайте се с вашия лекар за необходимостта от прием на добавки, вида на възможните субстанции, които биха били под риск от дефицит (най-често витамини от група В, магнезий, калций) и продължителността на терапевтичния курс.

Крие ли рискове спазването на безглутенова диета?

Крие ли рискове лечението посредством безглутенова диета?

Безглутеновата диета е безспорно най-доброто, ефективно, безопасно и относително лесно (с малко чужда помощ) за изпълнение лечение при цьолиакия и непоносимост или свръхчувствителност към глутен.

За общата популация обаче спазването на подобен режим би имало по-скоро негативен, отколкото позитивен ефект в дългосрочен план. Лица, които толерират глутен, не бива да ограничават менюто си само до безглутенови храни, тъй като много от продуктите, съдържащи протеина всъщност съдържат и много други полезни субстанции, аминокиселини, витамини и минерали.

Спазването, особено продължително време, на диетата от хора, които не страдат от непоносимост към глутен, може да доведе до различни по тежест негативни ефекти, като например дефицит и недостиг на определени минерали и витамини, съдържащи се в богатите на глутен храни, като например калций, магнезий, витамин D, витамини от група В, фибри.

Дефицитът на фибри и като цяло ниският прием на фибри води до различни по тежест стомашно-чревни оплаквания, затруднено храносмилане, констипация (запек) и други.

Дефицитът на витамини от група В (тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, пиридоксин) може да доведе до влошаване състоянието на кожата, косата и ноктите, понижаване на имунитета и други, а недостатъчният прием на минерали (желязо, калций, магнезий) крие рискове от хематологични увреждания, влошаване на костната плътност, патологични фрактури, неврологични симптоми и други.

Много от храните, съдържащи глутен принадлежат към едни от основните хранителни продукти, които са застъпени в рационалното хранене и са нормална част от здравословното диетично меню.

Консумацията предимно на храни, които изрично на етикета са обозначени, че не съдържат глутен, крие риск от прекомерен прием на захари и мазнини (много от несъдържащите глутен продукти са богати на мазнини и захари).

За намаляване рисковете от неподозираните нежелани ефекти, свързани със спазването на тази диета, се препоръчва консултация със специалист и прием при необходимост на подходящи хранителни добавки за намаляване риска от развитие на хиповитаминози, дефицит на минерали и други.

В случай, че спазвате диетата само защото искате да се сбогувате с няколко излишни килограма, този режим може би не е най-подходящият за вас - разработени са много други хранителни режими, пригодени за редукция на теглото, снабдяващи организма с всички необходими нутриенти.

В случай на генетична предразположеност (наличие на родственик с глутенова непоносимост, алергия или свръхчувствителност) можете да се консултирате със специалист и да проведете необходимите лабораторни (при необходимост и инструментални) изследвания и по негови заръки да ограничите приема на определени храни.

Неконтролираното, самоцелно, самоволно спазване на диети с цел отслабване крие сериозни рискове за здравето и не се препоръчва. Всеки пациент се отличава с индивидуални особености, предразположеност и чувствителност, поради което е необходим индивидуален подход и съобразяване с неговите конкретни нужди и изисквания.

Лечението чрез безглутенова диета се прилага при наличието на съответните показания и получените насоки и наставления от лекуващия лекар.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Безглутенова диета

БИБЛИОГРАФИЯ

https://celiac.org/live-gluten-free/glutenfreediet/food-options/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gluten-free-diet/art-20048530
https://www.healthline.com/nutrition/gluten-free-diet#what-is-gluten
https://www.webmd.com/digestive-disorders/celiac-disease/ss/slideshow-gluten-free-diet
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/diagnosis-treatment/drc-20352225
https://celiac.org/celiac-disease/understanding-celiac-disease-2/treating-celiac-disease/
https://www.webmd.com/digestive-disorders/celiac-disease/celiac-disease-treatment#1
https://www.medicinenet.com/celiac_disease_gluten_enteropathy/article.htm#celiac_disease_facts
https://www.healthline.com/health/celiac-disease-sprue
https://emedicine.medscape.com/article/171805-treatment

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиДиетиЛюбопитноХранене при...ИзследванияЗдравни съветиРецептиЛеченияБотаникаНовиниНормативни актовеЛайфстайлОрганизацииХрани и ястияАлт. медицинаПсихологияВидеоСпортАнкетиИсторияТестовеЗаведенияИнтервютаСоциални грижиКлинични пътекиКалкулаториСпециалистиПроизводителиГеографияЛичностиНаправления в медицината