Ползи за здравето и приложение на метлено семе
Сред най-популярните ползи за здравето от метлено семе (сорго) са способността му да намалява риска от някои видове рак, да подпомага контрола на диабета, да предложи диетична опция за хора с цьолиакия, да подобри здравето на храносмилателната система, да изгради здрави кости, да стимулира развитието на червените кръвни клетки и да увеличи производството на енергия.
Какво е метлено семе (сорго)?
Соргото е широк термин за цял род треви, които водят началото си от тропическите и субтропичните региони по света. И макар да има над 30 различни вида сорго, само един е подходящ за консумация от човека, докато другите се използват предимно като фураж за животни.
Важният за хората вид Sorghum bicolor произлиза от Африка, но днес може да бъде намерен по целия свят като основна храна. Използва се предимно при производството на брашно, меласа от сорго, сироп от сорго и като цели зърна. Също така, може да се използва в производството на алкохолни напитки и дори биогорива по целия свят. Метленото семе се счита за петата най-важна зърнена култура в света.
То е изключително наситено с хранителни вещества. Когато е включено в храната, може да осигури витамини като ниацин, рибофлавин и тиамин, както и високи нива на магнезий, желязо, мед, калций, фосфор и калий, както и почти половината от дневните прием на протеини и много значително количество фибри (48% от препоръчителния дневен прием).
Лечебни свойства и ползи за здравето на метлено семе (сорго)
Ползите за здравето от соргото по отношение на храносмилателен процес са безбройни. Той помага и при лечението на много заболявания.
Подобрява здравето на храносмилателната система
Метленото семе е една от най-добрите хранителни източници на диетични фибри. Една порция съдържа 48% от дневния прием на диетични фибри, които ще осигурят правилно придвижване на храната през храносмилателния тракт, предотвратявайки спазми, подуване, запек, стомашни болки, натрупване на газове и диария.
Учените от Университета в Небраска отбелязват, че метленото семе (сорго) е богат източник на фитохимикали и проучили потенциала му да контролира холестерола. Те установили, че здравословните мазнини в него значително намаляват „лошия“ холестерол. "Добрият" холестерол не е бил засегнат. Изследователите са стигнали до заключението, че „соргото съдържа полезни компоненти, които могат да се използват като хранителни съставки или хранителни добавки за управление на нивата на холестерола при хората“, което спомага за подобряване на здравето на сърцето и защита на тялото от състояния като атеросклероза, инфаркт и инсулт.
Намалява риска от рак
В метленото семе са открити химични съединения, наречени 3-деоксиантоксианини (3-DXA), съдържащи се най-много в тъмните цветове на соргото и в по-малка степен в бялото сорго. Учени от Университета в Мисури тествали екстракти от черно, червено и бяло сорго и установили, че всичките три екстракта имат силна антипролиферативна активност срещу човешки ракови клетки.
Изследване проведено от американски учени през 2018 година, показва, че трици от сорго, богати на полифенол, могат да имат противораков потенциал, но все още са необходими допълнителни изследвания и научни доказателства за това. Друго изследване, публикувано в "PLoS One", твърди, че соргото може да има антиканцерогенни свойства и може да предотврати метастазиране на рака.
Изследване, проведено от Dr. Joseph M. Awika (A&M Soil and Crop Sciences Department, Texas A&M University), установява, че в зърната на соргото се съдържат важни антиоксиданти, антоцианини, които не се срещат в много други видове храни. Тези антиоксиданти са пряко свързани с намалена вероятност за развитие на различни видове рак, включително рак на хранопровода, особено в сравнение с хората, които редовно ядат пшеница и царевица. Антиоксидантите са полезни съединения, които неутрализират и елиминират свободните радикали в тялото, които често причиняват мутация на здрави клетки в организма в ракови клетки.
Контролира диабета
Излишъкът от въглехидрати се разпадат на прости захари и причиняват негативни ефекти върху нивата на глюкозата в организма, което води до диабет или причинява объркване за хора, които вече страдат от това заболяване. Въпреки това, богатите на танини трици на соргото съдържат ензими, които инхибират усвояването на нишестето от организма, което може да помогне за регулиране на инсулин и глюкоза. По този начин, диабетиците няма да страдат от резки спадове и скокове в нивата на глюкоза.
Крайни продукти на напредналата гликация (AGEs) все по-често се свързват с усложненията на диабета. Изследване на Университета в Джорджия показва, че сорго с високо съдържание на фенол и високи антиоксидантни свойства потиска гликацията на протеините, докато пшеницата, оризът или овесените трици и нискофенолните трици от сорго не проявяват такива свойства. Тези резултати показват, че някои сортове трици от сорго могат да повлияят на критичните биологични процеси, които са важни при диабета и инсулиновата резистентност.
Още за контрола на диабета може да прочетете в: Алтернативно лечение на диабет
Облекчава алергията към глутена
Цьолиакия е тежка алергия към глутен, който се съдържа основно в продукти на основата на пшеница. Изненадващо обаче, глутен се съдържа в редица от най-разпространените хранителни продукти, като пшеница, ечемик и ръж, което прави живота на тези, които страдат от цьолиакия много труден. За щастие, списание "Clinical Nutrition" публикува проучване, което твърди, че алтернативни зърна и треви, като метлено семе, могат да се консумират безопасно от хора с цьолиакия, без болезнено възпаление, гадене и стомашно-чревни увреждания, причинени от глутен.
Подобрява здравето на костите
В соргото се съдържат големи количества магнезий, а той е важен за поддържане на оптималните нива на калций, тъй като магнезият увеличава абсорбцията на калций в организма. Тези два минерала са неразделна част от развитието на костната тъкан и ускоряват заздравяването на повредени или стареещи кости. Това може да предотврати състояния като остеопороза и артрит и подпомага здравето и активността въпреки напредването на възрастта.
Подобрява кръвната циркулация
Според изследването, публикувано в списанието Science of the Total Environment, в метленото семе се съдържат минерали като мед, желязо, цинк, магнезий и калций. Наличието на мед допринася за повишаване на абсорбцията на желязо в тялото. Това означава понижаване на риска за развитие на анемия (недостиг на желязо). Оптималното количество желязо и мед в организма подобрява развитието на червените кръвни клетки, като по този начин се повишава циркулацията на кръвта, стимулира растежа и възстановяването на клетките и се ускорява растежа на косата, като същевременно се повишават енергийните нива в организма.
Увеличава енергийните нива
Метленото семе съдържа ниацин, известен още като витамин В3, който е ключов компонент в процеса на превръщане на храната в използваема енергия и гориво за организма чрез метаболизиране на хранителните вещества в енергия.
Приложение на метлено семе (сорго)
С нарастването на популярността му, метленото семе се среща все по-често в магазините за хранителни стоки и пазарите. Определено е зърно, което заслужава място на масата. Най-добре е да се коснумира в цялата му форма, за да се използват максимално полезните му вещества. Може да се приготви подобно на ориза - накиснете го за 8 часа или през нощта, за да се разградят първо ензимите и да ги направите по-лесно смилаеми. След това се вари във вода в съотношение 1:3 за около час или до омекване.
Брашното от сорго е популярен заместител на пшенично брашно в хлебни изделия без глутен. Уверете се, че купувате пълнозърнестата форма на брашното от сорго. Предлага се и рафинирано брашно от сорго, но подобно на повечето рафинирани продукти, съдържанието на хранителни вещества при него е по-малко. Ако имате рецепти за печива, която изисква пълнозърнесто брашно, можете лесно да използвате сорго.
В някои страни соргото се яде като овесена каша или се сварява директно в различни ястия.
Салата: Може да си приготвите вкусна салата от метлено семе за обяд в комбинация с моркови, билки и подправки. Може да го използвате и като заместител на зърнените продукти, кус-кус или ориз в различни салати и предястия.
Подсладител: Сиропът от сорго притежава естествена слабост може да се използва вместо мед или кленов сироп в любимите рецепти.
Разнообразието от сорго, съчетано с факта, че е приемливо за хора с алергии към пшеница, прави метленото семе (сорго) изключително важно като основна култура в света. Освен това множеството ползи за здравето, които осигурява, го чудесна алтернатива на други видове зърна, треви и зърнени култури, които обикновено се консумират по целия свят.
Няма известни рискове от добавяне на метлено семе (сорго) към вашата диета. Тъй като това е трева, има възможност някои хора да са алергични към него, но случаите на алергия към соргото са много редки.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МЕТЛЕНО СЕМЕ 500 г СТЕЛ АРГО
БИОНИКЕ AKNET ФОН ДЬО ТЕН ПРОТИВ НЕСЪВЪРШЕНСТВА НА КОЖАТА SPF30 101 30 мл
МИУМ ЛАБ МЕНОПАУЗА дражета * 42
НовБИОХЕРБА НАТУРАЛНО БРАШНО ОТ НАХУТ 300 г
БИОНИКЕ AKNET ФОН ДЬО ТЕН ПРОТИВ НЕСЪВЪРШЕНСТВА НА КОЖАТА SPF30 102 30 мл
ЕКВИЛИБРА АЛОЕ ВЕРА ГЕЛ - ПАСТА ЗА ЗЪБИ С ИЗБЕЛВАЩО ДЕЙСТВИЕ 75 мл
Библиография
https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/sorghum.html
https://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/whole-grains-101-orphan-pages-found/health-benefits-sorghum
https://www.americansorghum.com/7-benefits-of-eating-sorghum/
https://www.thekitchn.com/whole-grain-primer-5-ways-to-use-sorghum-this-summer-191244
СТАТИЯТА е свързана към
- Натурални продукти
- храни и пробиотици
- 7-дневна безглутенова диета за отслабване
- Сорго, Метла, Мътлар, Татар, Метлина, Цирък
- За глутена - полезен или вреден в действителност е той
- Безглутенова диета
- K90.0 Цьолиакия
- Сорго
- Безглутенови понички с боровинки и лимон
- Домашни пърленки без глутен
- Безглутенова веган пица
- Как да използвате 5 вида безглутенови брашна
Коментари към Ползи за здравето и приложение на метлено семе