Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Poales Сем. Poaceae (Gramineae, Житни) Сорго, Метла, Мътлар, Татар, Метлина, Цирък

Сорго, Метла, Мътлар, Татар, Метлина, Цирък

Сем. Poaceae (Gramineae, Житни)

Сорго, Метла, Мътлар, Татар, Метлина, Цирък - изображение

Описание:

Сорго е тропическо растение, произхождащо от Африка, а по-късно се разпространява в страните от Южна Европа. Често е наричано - „царевица, устойчива на суша”. Соргото е с по-малка листна маса, в сравнение с царевицата, което го прави подходяща култура за отглеждане в много сухи райони.

Сорго се отличава с мощна коренова система, което обяснява сухоустойчивостта му. Стеблото и листата са покрити с восъчен налеп. Стъблото е сегментирано на възли и междувъзлия, срещат се два типа сорго: с височина до 2–5 м. стъбла и ниски стъбла - до 1,50 м. Листата са тънки, с по-малка дължина на устицата, които се затварят при засушаване и се отварят отново, едва когато растението възстанови тургора си. Съцветието е метлица, която е сбита - по-къса при соргото за зърно, доста по-рехава при захарната метла и суданката, а при техническата метла — силно издължена. Характерна особеност на културата е силната склонност към братене.

Някои видове сорго се използват за храна, а останалите - за фураж. В световен мащаб сорго се отглежда на площ от около 400 млн. дка. (по 100–110 kg/дка зърно), в България - около 35 хиляди дка. То е основна култура в страни с тропичен климат, тъй като е сухоустойчив.

Сорго се смята за невзискателна култура към условията на външната среда. Въпреки това то предявява някои специфични особености:

- Изисквания към топлината - топлолюбива култура с биологичен минимум 10°С и максимум 27–30 °С, много чувствително на ниски температури и слани.

- Изисквания към влагата - поради мощната си коренова система и физиологични особености, соргото е най-издръжливата на засушаване зърнено житна култура. Подобно на царевицата, най-голяма нужда от влага проявява във фаза цъфтеж.

- Изисквания към почвата - соргото не е взискателно към почвата, но най-големи добиви се получават при отглеждането му върху черноземни почви. Понася повишена концентрация на соли, поради което успешно може да се отглежда на засолени почви. Не понася плевели, заблатени и студени почви с близки подпочвени води.


Отглеждане:

- сорго за зърно (var. eusorghum Pers.) — продуктивните възможности на този вариетет са доста високи, като съвременните хибриди дават добиви около 800 kg/дка.
- техническа метла (var. technicum Korn) — у нас такова сорго се е използвало широко за производство на метли и е достигало най-големи площи.
- захарна метла (var. saccharicum L.) — у нас се отглежда от любители, сиропът от такава метла не може да ферментира, но е добра суровина за домашен подсладител.
- суданка (var. sudanensis Piper.) — фуражна култура с локално значение в България.


Предназначение:

Повечето видове сорго се използват за храна (като зърно или соргов сироп), за фураж, за производство на алкохолни напитки, биогорива и в козметиката.

Доскоро в северните части на Китай соргото е бил основен заместител на пшеницата при производството на брашно и се произвежда популярната алкохолна напитка маотай. В някои големи части от Индия безквасният хляб от сорго и днес е основна храна. В Южна Африка от соргото се приготвя гъста каша, използва се и за производството на бира, като сорговата бира се смята за традиционната напитка на народността зулу. Нейната популярност идва от факта, че тя остава извън обхвата на съществувалата до 60-те години на 20 век забрана за използване на алкохолни напитки от чернокожите в страната. В арабските страни се използват сварени несмлени зърна, както и брашно за приготвяне на нискокачествен хляб.

От някои разновидности на соргото се произвеждат сламени покриви и огради, кошници, четки и метли, а сламата може да се използва като гориво.


Хранителни свойства:

Хранителните свойства на соргото са много близки до тези на царевицата и това позволява включването му в различни рецепти. От 1990 год. всички хибриди сорго в Европа са с 0% съдържание на танини. Микотоксините са друг важен показател. Тяхното съдържание в царевицата е много по-възможно, за разлика от такова в соргото, прибрано на време. За тази цел се препоръчва и засяването на ранни и средно ранни хибриди. Процеса на преработка на царевицата и соргото е един и същ, което прави възможно използването му в различни рецепти. Изследвания на Националния Френски Институт показват, че соргото съдържа повече протеини и скорбяла и по-малко мазнини в сравнение с царевицата.

Още по темата:

3.3, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаХрани и ястияАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлРецептиИсторияНовиниСнимкиВидеоТестовеПсихологияЛеченияСпортХранене при...Нормативни актовеОрганизацииПроизводителиИзследванияЗдравни проблемиСоциални грижиЕ-тата в храните