Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Tricholomataceae Обикновена есенна гъба, Миша гъба

Обикновена есенна гъба, Миша гъба

Сем. Tricholomataceae

Обикновена есенна гъба, Миша гъба - изображение

Обикновена есенна гъба, Миша гъба (Tricholoma terreum) представлява един от сивите представители на големият род гъби Tricholoma. Известна е още с имената Сивия рицар и Мръсна трихолома. Принадлежи към семейство Tricholomataceae.

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е звънчевидна, а развита - широко-дъговидна до плоска. По средата е с гърбица, с диаметър около 2 - 6 см. Оцветена е в светло сиво до сиво-кафяво, често със синкав отенък. Ръбът е изправен или вълновиден, често дълбоко насечен предимно при по-старите представители. Повърхността е суха и влакнеста, равномерно покрита с фини сиви люспи.

Месото на гъбата е меко, тънко, ронливо, бяло до сивкаво, с приятна миризма и вкус на гъби.

 

Гъбата има ламели/пластини, които са прираснали със зъбче към пънчето, широки, средно гъсти, бели на цвят. По-късно придобиват син отенък, като понякога са с накъсан ръб. Споровият прашец е бял.

 

 

 

 

Пънчето на гъбата е цилиндрично, плътно, а при по-стари екземпляри - кухо и трошливо, белезникаво или сивкаво на цвят, фино влакнесто. Дълго е от 3 до 8 см. и широко 1,5 см., без пръстенче. 

 

 

 

Разпространение:

Тя се намира в иглолистните гори на Европа. Била е открита при засадени борови дървета в Австралия. Среща се и в Северна Америка. Расте и в широколистни гори. Периодът й на развитие е от юни до ноември месец. Гъбите могат да прорастнат и в паркове, в близост до иглолистни дървета, като разпространението им е на групички.

Използваема част:

Употребява се цялата гъба.

Химичен състав:

През 2014 година в плодните тела на гъбата са открити петнадесет нови тритерпеноиди тереолиди (terreolides AF (6.1) и сапонацеолиди (saponaceolides HP (08.16). Две съединения в гъбата, които са в изобилие - сапонацеолид B (7) и сапонацеолид M (13), показват остра токсичност, с LD 50 стойности от 88.3 и 63.7 мг/кг, когато се прилага перорално при мишки. Установено е, че двете съединения повишават серумните нива на креатин-киназата при мишки, което показва, че Tricholoma terreum може да бъде причина за отравяне, което в крайна сметка води до рабдомиолиза.

Предназначение:

Кулинарните употреби на обикновената есенна гъба се изразяват в нейното включване в ястия от дивеч и ориз, тестени ястия, спагети, макарони, риба, в комбинация с лук, чесън, чушки и различни други зеленчуци. Най-добрият начин за приготвянето й е варена и сотирана (готвене при висока температура с малко мазнина) с масло или олио.  

Мишата гъба е добра ядлива гъба, при правилна кулинарна обработка. Това се вижда особено много по пазарите във Франция, заедно с Clitocybe nebularis и Tricholoma portentosum. Въпреки това, се препоръчва на неопитни берачи да избягват всички сиви гъби от рода, поради това, че могат лесно да се объркат с отровни представители. 

Съхранение на мишата гъба: 

Tricholoma terreum трябва да се консумира в рамките на един или два дни, след бране, тъй като се разваля бързо. Най-добрият начин да се запазят тези гъби е чрез консервиране.

Внимание!

В исторически план мишата гъба се е считала за годна за консумация, но през 2014 година учените са открили, че може да бъде отровна. Последни химични тестове показват, че този вид гъби може да съдържа токсини, които предизвикват рабдомиолиза - понякога фатално заболяване, при което може необратимо да се увредят бъбреците.

Още по темата:

3.8, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСнимкиХрани и ястияСъставкиЛюбопитноДиетиПроизводителиПсихологияАлт. медицинаИсторияКлинични пътеки