Кафяво - червена миризливка
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапката, която в младо състояние е вдлъбната, а развита - фуниевидна, с диаметър около 5-9 см, гола, гладка, тънко месеста, с кафяво-червен до ръждивожъл (в развито състояние) цвят.
Месото е жълтеникаво, меко, с кисело стипчив вкус, без миризма.
Гъбата има пластини/ламели, разположени на гъсто, които се спускат по пънчето, дъговидни, белезникави, при по-възрастни екземпляри - жълтеникави. Споровият прах е бял.
Пънчето е цилиндрично, еластично, тънко, с малка сърцевина, в долната част е закривено и тясно, покрито с власинки.
Разпространение:
Расте в широколистни гори, поляни, по-често на групи, през месеците от септември до ноември.
Предназначение:
Ядлива гъба с много добри вкусови качества.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Tricholomataceae
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Есенен пачи крак, Ветрогонова гъба
- Ливадна виолетка
- Саждива гъба, Землиста гъба, Саждивка, Есенна гъба
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Тръбенка
- Обикновена есенна гъба, Миша гъба
- Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка
- Червенееща сърнела
Коментари към Кафяво - червена миризливка