Начало Медицинска енциклопедия Лечения Добавки с лактаза Лечение с храни и хранителни добавки

Добавки с лактаза

Добавки с лактаза - изображение

Непоносимостта към лактоза е относително често срещано явление, като се наблюдава тенденция на повишаване на честотата (особено при възрастни) в последните десетилетия.

Лактозата по същество представлява комплексна захар, която за да се усвои в организма трябва да се разгради до прости захари (глюкоза). Тази реакция се осъществява с помощта на произвеждания от интестиналната флора ензима лактаза.

При някои лица в резултат от въздействието на различни фактори (заболявания, прием на медикаменти, хирургична интервенция, напреднала възраст) се наблюдават силно намалени нива на лактазата, което от своя страна води до затруднения в храносмилането на продуктите, съдържащи лактоза (главно мляко и млечни продукти, но не само).

Все още не е разработено дефинитивно лечение на състоянието, като до скоро единствената алтернатива беше избягването на храни, съдържащи лактоза. Този хранителен режим крие многобройни здравословни рискове, тъй като млякото и млечните продукти са едни от основните източници на калций, магнезий, витамин D и много други витамини и минерали и трудно могат да бъдат заместени от други храни (въпреки все по-нарастващата популярност на соевите млека и несъдържащите лактоза млечни продукти).

Избягването на млякото и млечните продукти, които са една от основните хранителни групи, е трудна за постигане задача, тъй като много други продукти съдържат различни количества мляко.

Необходимо е акцентиране, че непоносимостта към лактоза е различно състояние от алергията към мляко и млечни продукти. В първия случай се касае за трудно храносмилане и съответно изяви, дължащи се на тези стомашно-чревни нарушения, докато във втория случай е налице алергия, свръхчувствителност към мляко и млечни продукти, като консумацията им може да предизвика сериозна реакция, застрашаваща живота на болните. Алергията към мляко и млечни продукти се отличава с многократно по-ниска честота от лактозната непоносимост.

За облекчаване на неприятните симптоми, свързани с непоносимостта към лактоза (повишено образуване на газове, подуване и болка в корема, диария), както и за намаляване на рисковете от развитие на допълнителен дефицит на витамини и минерали, са разработени така наречените добавки с лактаза.

При алергия към мляко и млечни продукти не се прилагат добавки с лактоза.

Какво представляват хранителните добавки с лактаза?

Какво представляват хранителните добавки с лактаза?

Хранителните добавки с лактаза съдържат необходимите количества от ензима за разграждането, съответно и усвояването на съдържащите лактоза хранителни продукти.

Достъпни са под различни лекарствени форми, най-често се откриват като капсули, таблетки (такива с удължено освобождаване, дъвчащи таблетки), капки, прах за разтваряне във вода, а в някои страни и като разтвор, сироп и други.

Препоръчва се употребата им преди, а не след консумацията на съдържащи лактоза хранителни продукти, като най-често дозата варира между 6 000 и 9 000 IU (международни единици).

При използването на капки, съдържащи лактаза, се препоръчва накапването им в мляко, престой за около 10 часа и последваща безопасна консумация на продукта.

Хранителните добавки, съдържащи лактаза са ефективни за намаляване на симптомите при непоносимост към лактоза, като повишено образуване на газове, подуване, спазми, болка в корема, водниста диария, раздразнение на стомашно-чревния тракт, но също така могат да окажат позитивно въздействие и при синдром на раздразненото черво.

Употребата им е необходима, тъй като спазването на диета с избягване на продукти, съдържащи лактоза, крие съществени рискове за здравето.

Хранителните продукти, съдържащи лактоза, са богати на много витамини и минерали, а изключването на цяла хранителна група от менюто повишава значимо рисковете от дефицит на магнезий, калций, витамини от група В, витамин D и други, което от своя страна може да провокира и отключи различни по тежест заболявания.

Най-висок риск съществува за увреждане на опорно-двигателния апарат, отслабване на здравината на костите и остеопороза, особено при лица в напреднала възраст, при настъпване на менопаузата, както и при наличието на други подлежащи заболявания, прием на медикаменти и други.

При кои заболявания и състояния се препоръчва прием на добавки с лактаза?

Кога (при кои състояния и заболявания) се препоръчва прием на добавки с лактаза?

Назначаването на добавки с лактаза е необходимо главно при непоносимост към лактозата, съдържаща се в храните, главно мляко и млечни продукти.

Тази непоносимост варира в различна степен, като някои лица толерират малки количества мляко и/или млечни продукти, без изявата на клинични прояви и оплаквания, докато при други дори лъжичка кисело мляко може да доведе до неприятно подуване, газове, диария.

Необходимо е определяне на индивидуалната чувствителност на пациента (разработени са специални тестове за тази цел), като според тежестта на непоносимостта се определя и лечебната доза на добавките, съдържащи ензима лактаза.

Употребата на добавки с лактаза се препоръчва при непоносимост към лактоза, която от своя страна може да бъде под формата на различни видове, като например:

  • Вроден недоимък на лактаза: представлява вродено, автозомно-рецисивно заболяване, показващо различна честота в различните географски ширини и засягащо новороденото. Протича с тежка диария, повръщане, коремна болка, дехидратация (обезводняване) и води до изоставане в растежа и развитието на детето. Изключването на храните, съдържащи лактоза или включването на добавки с лактаза води до значително подобряване на състоянието, подобряване на двигателното развитие
  • Вторичен недоимък на лактаза: както подсказва наименованието, състоянието възниква вторично, след предшестващо заболяване (най-често с инфекциозен характер), продължителен прием на определени медикаменти (антибиотици, имуносупресивни средства, химиотерапия), след големи хирургични интервенции и резекция на участъци от интестиналния тракт. Допълнителен фактор е напредването на възрастта (с годините нивата на лактаза в интестиналния тракт намаляват). Състоянието протича с различна по тежест клинична картина, включваща най-често водниста диария, подуване, повишено образуване на газове, обезводняване, поради което се препоръчва своевременно отстраняване на първоначалните причини, довели до дефицита на лактаза в комбинация с подходящи дози добавки, съдържащи ензима
  • Други видове непоносимост към лактоза: могат да се изявят във всяка една възраст и засягат с приблизително еднаква честота представителите на двата пола. За диагностицирането им е необходимо провеждането на съответните лабораторни, образни и инструментални изследвания и при доказване на болестта предприемане на съответните мерки. Леките форми се повлияват добре от приема на добавки с лактаза в ниски дози, докато при изразен дефицит на ензима е необходимо спазване и на лек рестриктивен хранителен режим
  • Непоносимост към лактоза, неуточнена

Препоръчва се прием на добавките преди приема на храните, съдържащи лактоза, независимо дали се касае за таблетки, капсули, капки, разтвор или други лекарствени форми на ензима. В случай на пропуск в приема и консумация на млечни продукти характерните за състоянието симптоми отново ще развалят комфорта и спокойствието ви.

При новородени и кърмачета добавките с лактаза ефективно повлияват коликите във връзка с ниските количества на ензима в интестиналния тракт. Много от продуктите са напълно безопасни за употреба още в първите дни след раждането, като се прилагат под формата на капки (най-често).

Прилагат се преди кърменето като съответният брой капки се разтваря в една лъжичка кърма, която се прилага на бебето, след което се продължава към обичайното кърмене. При хранене с адаптирано мляко се препоръчва добавянето им директно в шишето.

Крие ли рискове употребата на добавки с лактаза?

Крие ли рискове употребата на добавки с лактаза?

Хранителните добавки не подлежат на строг и регламентиран контрол, за разлика от лекарствата, във връзка с което се препоръчва да се доверите на производител с дългогодишен опит в областта, славещ се с доверие и качество на продуктите.

Като цяло не се описват сериозни рискове от нежелани ефекти при употребата на лактаза, но при малък процент от пациентите са възможни прояви, дължащи се на свръхчувствителност към основната, активна субстанция или към допълнителните съставки в препарати.

Тежки алергични прояви не се съобщават, преобладават случаите на лека алергична реакция, протичаща с обрив, зачервяване, сърбеж и отшумяваща при прекратяване на приема на добавката.

Липсват достатъчно данни и проучвания за безопасността на добавките при употреба по време на бременност, както и в периода на лактация. За намаляване на евентуалните рискове с краткосрочен или дългосрочен характер не се препоръчва употребата на добавки с лактаза през бременността и по време на кърмене.

При наличие на непоносимост към лактоза в тези периоди се препоръчва спазване на определен хранителен режим и избягване на богати на лактоза храни. За намаляване рисковете от възникване на дефицит (на калций, магнезий, витамин D) се препоръчва редовно проследяване от специалист и назначаване при необходимост на препарати, съдържащи съответните витамини и минерали.

Препоръчва се, независимо че се касае за хранителни добавки, достъпни без рецепта, предварителна консултация със специалист за уточняване на необходимата доза и честота на прием. Вашият лекар и фармацевт могат да ви помогнат с избора на подходяща фирма-производител и подходяща разфасовка на препарата.

За намаляване на рисковете от нежелани взаимодействия се препоръчва предварително да уведомите вашия лекар и/или фармацевт за всички лекарства (включително и достъпни без рецепта, лечебни растения, билки, други добавки, хомеопатични средства), които приемате, тъй като са възможни реакции, водещи до промяна в ефективността на някои от медикаментите.

Задължително уведомете лекуващия лекар за наличието на други подлежащи заболявания, като например диабет, сърдечно-съдови увреждания, чернодробни, бъбречни и други заболявания.

На фона на липсата на ефективно етиологично лечение на лактозната непоносимост приемът на добавки с лактаза остава една от ефективните, безопасни и достъпни терапевтични мерки за овладяване на проявите и позволяване на наслаждаването на нормално, пълноценно меню.

Полезна и подробна информация за различните опции за справяне с непоносимостта към лактоза може да намерите в раздел Алтернативна медицина:

 Добавките с лактаза са ефективно средство за облекчаване на проявите при лактозна непоносимост

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Добавки с лактаза

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-540/lactase
https://www.verywell.com/the-benefits-of-lactase-supplements-89470
https://www.livestrong.com/article/393558-side-effects-of-lactase-enzyme/
https://www.ibsfree.net/news/2017/8/8/why-lactase-enzyme-supplements-dont-always-work
http://digestivehealthguide.com/lactase-supplements/
https://www.webmd.com/drugs/2/drug-56812/daily-supplement-lactase-oral/details
https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/lactase/
https://karlijnskitchen.com/en/lactase-pills/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаЛеченияХранене при...НовиниПсихологияЛюбопитноСнимкиИсторияОрганизацииНормативни актовеЗаведенияИнтервютаСоциални грижиЛайфстайлКлинични пътекиСпециалистиСпортДиетиГеографияАнкетиЛичностиБотаникаНаправления в медицинатаПроизводителиОткрития