Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания, некласифицирани другаде Симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина Болки в областта на корема и таза Други и неуточнени болки в областта на корема

Други и неуточнени болки в областта на корема МКБ R10.4

Други и неуточнени болки в областта на корема МКБ R10.4 - изображение

Болката в областта на корема може да бъде най-различна в зависимост от продължителност, локализация, интензитет и други различни характеристики. Силата на болката невинаги отразява тежестта на заболяването.

Други и неуточнени болки в областта на корем включва:

  • Болезненост на корема БДУ;
  • Колика БДУ;
  • Колика при деца.

Болката в корема може да бъде:
Генерализирана болка - болката е разпространена или се чувства на повече от половината корем. Този вид болка е характерен за стомашен вирус, нарушено храносмилане или прекомерно образуване на газове. По-тежка болка има при запушване на червата.
Локализирана болка - разпространението на болката е само в една област на корема. Тя е по-вероятен признак на заболявания на един орган, като жлъчен мехур или стомах.
Подобна на крампи болка е друг вид болка, която обикновено не е сериозен признак, и обикновено продължава кратко време. Може да се дължи на прекомерно образуване на газове или подуване на корема.
Коликата е форма на болка, която започва и спира внезапно и често е тежка. Характерен е вълнообразният е характер, идва на вълни. Камъни на бъбреците и камъни на жлъчката са често срещани причини за този вид коремна болка.

Повече за жлъчна колика можете да прочетете при:

Повече за бъбречна колика можете да прочетете при:

Други и неуточнени болки в областта на корем са коликите при деца или бебешките колики. Те се определят като епизоди на плач за повече от три часа на ден в продължение на три дни в седмицата, в здрави деца на възраст между две седмици и четири месеца.

Причината за коликите обикновено е неизвестна. При по-малко от 5% от кърмачетата с постоянен плач се откриват органични причини като запек, гастроезофагеална рефлуксна болест, непоносимост към лактаза, краве мляко, алергия, анални фисури и други. До скоро се смяташе, че коликите са свързани с чревни причини. Психологични и социални фактори също играят малка роля. Има известни доказателства, че цигарения дим може да увеличи риска. Изследвания са потвърдили, че има връзка на усложнения при раждането и бебешките колики.

Клинична картина на други и неуточнени болки в областта на корема
Локализацията, интензитета, продължителността и други характеристики на болката зависят от причината довела до блоковия синдром.
Бебешките колики представляват епизоди на продължителен плач от три часа на ден, в продължение на три седмици, на възраст между втората седмица от раждането и четвъртия месец. Децата са по принцип здрави. Периодите на плач обикновено са през нощта и без причина, но може да са и два часа след нахранване. Придружаващи симптоми на плача са придърпване на краката към корема, зачервяване на лиецето, стискане на ръцете и сбръчкване на челото.

Диагноза и лечение на други и неуточнени болки в областта на корема
Диагнозата на коликите при децата се поставя въз основа на клиничната картина и описаните симптоми от страна на родителите. Важно за диагнозата е продължителността на плача и придружаващите симптоми. При тежко изявена клинична картина е необходимо да се направят набор от изследвания, за да се изключи сериозно заболяване.
Лечението на коликите се състои в успокоение и грижи на майката, както и някои лекарствени продукти, като лечение с лактоза, пробиотици, със симетокон и някои хомеопатични продукти.

Повече за бебешки колики можете да прочетете при:

3.0, 3 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други и неуточнени болки в областта на корема МКБ R10.4

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Други и неуточнени болки в областта на корема МКБ R10.4

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Други и неуточнени болки в областта на корема МКБ R10.4

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Здравни проблемиАнатомия