Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания, некласифицирани другаде Симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина Болки в областта на корема и таза

Болки в областта на корема и таза МКБ R10

Болки в областта на корема и таза МКБ R10 - изображение

Болката е неприятно, субективно усещане, причинено от дразнене на рецепторите за болка, които са разположени по периферията на нервните окончания в коремната или тазовата област. Дразненето от рецепторите се предава към главния мозък – хипоталамуса, което се препраща към мозъчната кора, от, където болката придобива емоционален характер.

Етиология на болки в областта на корема и таза
Заболяванията, при които се среща коремна болка най-общо могат да се разделят на:
Заболявания от коремните органи – язвена болест, гастрит, апендицит, дивертикулит, волвулус, болест на Крон, запек, инвагинация, чревни паразити, херния, чревна полипоза, перитонит, хепатит, холелитиаза, тумори на черния дроб, ехинокок на черния дроб, панкреатит, тромбоза на вена лиеналис, карцином на панкреаса, инфаркт на слезката, уроинфекции, аномалии на отделителната система, торзио на тестисите или яйчниците, ендометриоза.
Заболявания от извънкоремните органи – пневмония, перикардит, ревматична болест, лупус еритематодес, васкулити, тумори на гръбначния мозък, херпес зостер и други.

Към групата на болки в областта на корема и таза са включени някои особени видове на болка като остър корем, колики, коремна болезненост, болки в горна коремна половина, болки в долна коремна половина, болки в областта на таза и перинеума.

Острият корем се дефинира най-общо като, локализирана или генерализирана силна коремна болка с мускулен дефанс. Основните прояви или причини водещи до остър хирургичен корем са перфорирала стомашна или дууденална язва, остър холецистит, остър панкреатит, илеус, остър апендицит, остър дивертикулит и друго.
Повече за остър корем можете да прочетете при:

Болките в горна коремна половина могат да бъдат в цялата горна част, в десен горен квадрант, в ляв горен квадрант или в епигастриума. Болките локализирани в тази част на корема и епигастриума могат да се дължат на заболявания на хранопровода (руптура или перфорация на хранопровода, рефлукс езофагит и други), диафрагмална херния, заболявания на стомаха са най-честите причини (гастрити, язва). Други причини за болка в епигастриума и горна коремна половина са дуоденити, язва на дванадесетопръстника, остър панкреатит. Болката в дясна горна коремна половина се дължи най-често на холелитиаза или остър холецистит.
Повече за болка в горна част на корема можете да прочетете при:

Болка в таза и перинеума са друг вид от групата болки в областта на корема и таза. Най-често се дължат на заболявания на органи в малкия таз. Причини за болки в областта на таза са дисменорея при жените, яйчникови кисти и тумори, торзия на яйчник, ендометриоза и миома на матка и други гинекологични заболявания. Други причини могат да бъдат цистити, простатити при мъжете и друго. Причини от страна на чревния тракт са заболявания на правото черво и ректума, проктит, коилит, вътрешни хемороиди и други заболявания на дисталната част на дебелото черво.
Повече за болки в таза и перитонеума можете да прочетете при:

Болки в областта на корема и таза могат да бъдат локализирани и в други области от долната част на корема. Болката може да обхване цяла долна коремна част, да се локализира в лява или дясна долна коремна половина или да бъде около пъпа. Най-чести причини за този вид болка са: апендицит, болест на Крон, улцерозен колит, други възпалителни заболявания на червата, синдром на дразнимото черво и по-рядка причини е рака на колона. Други причини водещи до болка в долна коремна половина са и заболявания на пикочополовата система.
Повече за болка в долна коремна половина можете да прочетете при:

Болезненост и колики са други и неуточнени коремни болки. Болката в корема може да бъде генерализирана или локализирана, може да бъде с характеристика на крампи или колика. Коликата е вид тежка болка, започваща и спираща внезапно. Най-чести причини за коликообразни болки при възрастните са жлъчнокаменната болест и камъните на бъбреците. В детска възраст, по-точно бебешките колики представляват продължителен плач на бебето от три часа, три дни в седмицата във видимо здрави деца, без да има органична причина. Коликите се срещат във възраст между втората седмица от раждането и четвъртия месец.
Повече за тези видови болка можете да прочетете при:

Клинична картина на болки в областта на корема и таза
Съществуват три вида коремна болка: висцерална, соматична и отразена.
Висцералната коремна болка се дължи на разтягане, усукване, прегъване на кухи коремни органи. Тази болка не е добре локализирана. Съчетана е с вегетативни реакции. Притискането на корема облекчава висцералната болка.
Соматичната болка се дължи на засягане на паренхимните органи и на париеталния перитонеум. Соматичната болка е добре локализирана, като локализацията и зависи от засегнатите органи. Характерна е мускулната защита и хиперестезия при палпация. Движението и палпацията на корема засилват соматичната болка и болните се принуждават да лежат неподвижно.
Коремната болка според начина на възникване се разделя на остра – когато възниква за първи път и рецидивираща – когато са налице най-малко три епизода на коремна болка.

Диагноза на болки в областта на корема и таза
Диагнозата се основава на анамнестичните данни за:
- времето и начина на възникване на болката,
- влияе ли се от медикаменти, нахранване, позиция на тялото,
- постоянна ли е или интермитираща,
- къде е локализирана болката и каква е нейната ирадиация,
- с какви други симптоми се съпътства болката,
- имало ли е други епизоди на болка в миналото.
В съображение влизат още: оглед, палпация, перкусия, аускултация, кръвна картина, изследване на урина, електролити, глюкоза, амилаза, киселинно-алкално равновесие.

Лечение на болки в областта на корема и таза
При наличие на коремна болка следва да се направи опит да се разграничат коремните от извънкоремните заболявания, т.е да се установи дали коремната болка се дължи на заболяване на коремен орган или е симптом на друго извънкоремно заболяване – дихателна, нервна система, съединителна тъкан. Трябва да се вземат под внимание възрастта, характера на коремната болка дали е инициална или е хронично рецидивираща, важно да е да се разграничи дали заболяването, което я причинява изисква хирургична намеса, т.е. дали е наличен остър хирургичен корем.

2.5, 8 гласа

ВИДОВЕ Болки в областта на корема и таза МКБ R10

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Болки в областта на корема и таза МКБ R10

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Болки в областта на корема и таза МКБ R10

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия