Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Болки

Болки

Болки: сетивни усещания, които се свързват с увреждане на тъканите. С този термин се обозначават болки в костите, мускулите, ставите и всички органи и системи в човешкото тяло. Болките могат да бъдат локализирани само в една област, а могат и да бъдат генерализирани. Тежестта на болката варира.

Болките може да се дължат на голям брой причини. Най-честите от тях са:

  • Травми - навяхвания, разтежения.
  • Неврологични увреждания - амиотрофична латерална склероза, фибромиалгия.
  • Мускулно-скелетни нарушения - миозит, полимиозит, рабдомиолиза, артрит, туморни образувания.
  • Заболявания на вътрешните органи - на храносмилателния тракт (гастрит, язва, апендицит, колит), заболявания на черния дроб, бъбречни заболявания, белодробни увреждания.

Болката може да се придружава от следните симптоми: мускулна скованост, температура, главоболие, припадъци, кожен обрив, внезапна загуба на тегло, отпадналост, повръщане или диария.

В някои случаи може да бъде симптом на животозастрашаващо състояние и да се съпътства от симптоми като затруднено дишане, загуба на съзнание, висока температура, продължително повръщане, тежка мускулна слабост или парализа.

Първата стъпка в установяването на причината за болка е лекарския преглед. В зависимост от клиничната преценка на лекаря може да се изискват допълнителни диагностични тестове (изследване на кръв, урина, ултразвук, рентген, скенер).

Лекуването на болките зависи от тяхната причина. При болки причинени от наранявания и травми е необходима почивка и студени компреси, прием на аналгетици (ибупрофен, ацетаминофен). При по-сериозни причини болките изискват по-интензивна терапия, която е специфична за основната диагноза. Както лечението, така и прогнозата зависи от основната причина предизвикала болката.

3.2, 11 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (7)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Болки

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА