Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания, некласифицирани другаде Симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина

Симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина МКБ R10-R19

Симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина МКБ R10-R19 - изображение

В рубриката се разглеждат симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина, манифестиращи защитна реакция на организма. Това са коремна болка, гадене и повръщане, стомашни киселини, афагия и дисфагия, метеоризъм, незадръжка на фекална материя, хепатоспленомегалия, жълтеница, асцит и халитоза.

Коремната болка се появява в областта между гърдите и таза. Тя може да протече като крампа, пристягане, тъпа или остра. Органите разположени в корема са тънко и дебело черво, бъбреци, апендикс (част от дебелото черво), далак (слезка), стомах, жлъчен мехур, черен дроб, панкреас (задстомашна жлеза). Основните причини за поява на болка са инфекции, анормален растеж, възпаление, запушване (блокаж) или чревни нарушения. Крампи, свързани с менструация, също са потенциален източник на болка в долната част на корема, но по-често са причина за тазова болка. Други поводи за абдоминална болка са констипация (запек), диария, гастроентерит, стрес и рефлукс. Силни абдоминални болки се появяват при жлъчни и бъбречни камъни, бъбречни инфекции или руптура на орган. Силните болки в корема могат да предизвикат остър корем. Препоръчва се търсенето на медицинска помощ ако болката е много силна, свързана с травма или усещане за стягане в гръдната област.коремна болка

Повръщането е неконтролируем рефлекс, при който се изхвърля съдържимото на стомаха през устата. Терминът гадене описва чувството за повръщане, но без да се извърши действието. Както гаденето, така и повръщането са чести симптоми и могат да бъдат причинени от широк кръг от фактори. Те се срещат както при деца, така и при възрастни, въпреки че са най-чести при бременни жени и хора, подложени на противораково лечение.

Най-честите причини за гадене са интензивна болка – обикновено от нараняване или заболяване и първия триместър от бременността. Възможно е да се причини от:

 • емоционален стрес
 • стомашно разстройство
 • хранително отравяне
 • вируси
 • излагане на химически токсини
 • морска болест

Някои миризми също водят до усещане за гадене. При деца гаденето се дължи на вирусни инфекции или хранително отравяне, но може и от:

 • кашлица
 • преяждане

При деца запушване на червата може да причини постоянно повръщане. Червата могат да се блокират от анормално мускулно удебеляване, херния, камъни в жлъчката или тумори. Възрастните хора рядко повръщат. Когато това се случи, бактериална, вирусна инфекция или хранително отравяне обикновено причиняват повръщането. В някои случаи повръщането може да е и резултат от други заболявания, особено ако те водят до главоболие или висока температура. По-сериозни състояния, водещи до гадене и повръщане са менингит, апендицит, сътресение, мозъчни тумори и мигрена.

киселини в стомахаСтомашната киселина може да премине в хранопровода, с което го дразни. Това води до изгарящ дискомфорт в горната част на корема или под гръдната кост. Стомашни киселини могат да се появят поради проблем с долния езофагеален сфинктер (LES). Той се намира, където хранопроводът се среща със стомаха — под гръдния кош и леко наляво от центъра. Ако сфинктерът не се затваря напълно, киселина ще премине в хранопровода. Други причини допринасящи за състоянието са преяждане, затлъстяване, бременност или констипация (запек). Някои храни и медикаменти увеличават киселинността в стомаха – домати, алкохол, кафе, цитрусови плодове, нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Чувството за парене продължава от няколко минути до няколко часа. Появяването на киселини не е застрашаващо състояние, стига да не се случва често. Ако обаче е постоянен симптом се касае за гастроезофагеален рефлукс, който допълнително може да доведе до по-сериозни проблеми, като възпаление на хранопровода, Баретов хранопровод, продължителна кашлица, ларингит или проблеми с преглъщането.

Към рубриката симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина са включени афагия и дисфагия. Дисфагия е затрудненото преглъщане, а афагия е неспособност или отказ за преглъщане на храна. Афагията е краен етап на дисфагия. В зависимост от причината нелекуваната дисфагия може да се развие в афагия. Причините, водещи до това състояние са:

Дисфагията бива три типа:

 1. Орофарингеалната дисфагия обикновено се описва като невъзможността да се започне действието на преглъщане. Това се дължи на слабостта на езиковите мускули.
 2. Дисфагията на хранопровода е резултат от затруднение при "транспортирането" на храната до хранопровода и може да бъде причинено от нарушение на подвижността или механично възпрепятстващи лезии.
 3. При рак на хранопровода се наблюдава епигастрична маса, затрудняваща преглъщането.

Диагноза се поставя след провеждане на езогастродуоденоскопия, ендоскопия след поглъщане на контрастна материя или чрез изследване на езофагеалната моторика. Сред най-честите усложнения на дисфагия са аспирационна пневмония, дехидратация, недохранване.

Флатуленцията (метеоризъм) е медицински термин, който представлява преминаване на газ от храносмилателната система през ануса. Това се случва, когато той се събере в гастроинтестиналната система и е нормален процес. Той се събира по два начина:

 • Поглъщането на въздух при хранене или пиене, може да доведе до събиране на кислород и азот в храносмилателния тракт
 • При храносмилане на храната, се събират газове като водород, метан и въглероден диоксид.

хепатомегалияПроцесът на храносмилане на храни като плодове, зеленчуци и такива богати на въглехидрати отнемат повече време, с което се задържат по-дълго в организма, водейки до метеоризъм. Други е възможно да не се абсорбират напълно от тялото и ако това се случи, несмляна храна ще премине в дебелото черво, а там се намират голямо количество бактерии, които ще разградят храната, образувайки газове.

Незадръжка на фекалиите представлява невъзможност да се контролира перисталтиката на червата, причинявайки изтичане на фекална материя (изпражнения) неочаквано от ректума. Честите причини за фекална инконтиненция са диария, запек или мускулно или нервно увреждане. Мускулните или нервните увреждания могат да бъдат свързани със стареене или раждане. Инконтиненцията на фекалии може да възникне еднократно, но при някои хора е с хроничен ход.

Хепатоспленомегалия (ХПМ) е нарушение, при което черният дроб и далака (слезка) се уголемяват над обичайните си размери

 • хепатомегалия: подуване или разширяване на черния дроб
 • спленомегалия: подуване или разширяване на далака (слезка)

Пациентите се оплакват от умора, болка в горната дясна част на корема, гадене или повръщане, треска, постоянен сърбеж, кафява урина, пожълтели склера и лигавици. Причини за това състояние могат да бъдат:

Спленомегалия е предизвикана от хепатомегалия в 30% от случаите.

Към рубриката симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина е включена и жълтеница (иктер). С този термин се означа жълтеникавото оцветяване на кожата и склерите. Това се дължи на отлагането на билирубин (разпаден продукт на хемоглобина). Жълтеница може да се наблюдава у новороденото (неонатална), като бива физиологична, дължаща се на разпадането на феталните еритроцити и патологична (хемолитична болест у новороденото, полицитемия, хемолитична анемия).

жълтеницаЖълтеница се наблюдава при редица болести на гастроинтестиналния тракт — хепатит, цироза на черния дроб, остър панкреатит, обструкция и стенози на жлъчните пътища, първична билиарна цироза, холецистит. Среща се също при заболявания на кръвта, инфекции и паразитни болести, болест на Рей и други. Освен жълтеникавото оцветяване, пациентите се оплакват от бледи изпражнения, тъмна урина, сърбеж, по-рядко се оплакват от умора, загуба на тегло, абдоминална болка, повръщане.халитоза

Състоянието, при което се натрупва течност в корема, се нарича асцит. Обикновено се появява, когато черният дроб не функционира правилно. Течността запълва пространството между обвивката на корема и органите. Състояния, при които може да се появи асцит са цироза на черния дроб, хепатит В или С, злоупотреба с алкохол, сърдечна или бъбречна недостатъчност. Симптомите включват внезапно напълняване, подуване на корема, болка, тежко дишане в легнало положение, понижен апетит.

Халитоза е състоянието на продължителен лош дъх и може да е предупредителен знак за заболяване на венците (пародонтоза, гингивит). Зъбният камък представлява натрупването на плака върху зъбите. Бактерии причиняват образуването на токсини, които дразнят венците. Други причини за лош дъх са гъбични инфекции или зъбен кариес.

При придвижването на храна в тънкото и дебело черво, вследствие на мускулни контракции се образуват чревни шумове (звуци), нарича се още къркорене. Ако по време на перисталтика се чуят чревни шумове, това показва, че е забавена дейността.

3.4, 9 гласа

ВИДОВЕ Симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина МКБ R10-R19

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Aphagia
https://www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/understanding-heartburn-basics
https://www.healthline.com/health/nausea-and-vomiting#causes
https://www.healthline.com/symptom/abdominal-pain
https://www.omicsonline.org/open-access/dysphagia-a-symptom-not-a-disease-2471-8726-1000117.php?aid=74693
https://www.healthline.com/symptom/flatulence
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fecal-incontinence/symptoms-causes/syc-20351397
https://www.healthline.com/health/hepatosplenomegaly#symptoms
https://www.medicalnewstoday.com/articles/165749.php
https://www.healthline.com/symptom/ascites

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО