Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания, некласифицирани другаде Симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина Други симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина Анормални шумове в червата

Анормални шумове в червата МКБ R19.1

Анормални шумове в червата МКБ R19.1 - изображение

Коремните или чревните шумове възникват в тънките и дебели черва, обикновено по време на храносмилане. Те могат да се охарактеризират като звуци възникващи в кухина, могат да бъдат подобни на движеща се през тръби вода. Докато звуците възникващи в червата, най-често са нормално явление, чести и необичайно силни шумове или липса на такива, могат да насочат към заболяване на храносмилателната система.

Анормални шумове в червата могат да бъдат:

  • Липса на шумове в червата;
  • Силно изразени шумове в червата.

Чревните шумове (звуци), се причиняват от мускулните контракции на червата по време на перисталтични вълни при придвижване и храносмилане на стомашното и чревно съдържимо. Тези звуци могат да се опишат като бълбукане, куркане, къркорене, ръмжене от корема.

Намаление на звуците в корема включва намаляване на силата на звука, тона или честотата на шумовите. Намалените, анормални шумове в червата посочват, че има намалена или забавена дейността на червата. Намалени шумове в червата е нормално по време на сън. Намалени шумове може да има и след използване на някои лекарства.
Липсата на шумове означава и липса на двигателна дейност на червата или липса на перисталтика. Отсъствието на шумове най-често е признак на чревна парализа - при илеус. Липса на шумове може да бъде временно явление в следоперативния период. Намалени или липса на шумове е често съпътстващ признак на запек.
Силно изразени шумове в червата, понякога могат да се чуят даже и без стетоскоп. Хиперактивните звуци в червата означават увеличена чревна дейност. Те са най-чести при диария и след нахранване.

Етиология на анормални шумове в червата
Повечето шумове в червата се дължат на нормално храносмилане. Те не са причина за безпокойствие. Много физиологични състояния могат да причинят анормални шумове в посока на хипоактивни и хиперактивни звуци. Повечето са безвредни и не е необходимо да се лекуват.

Причини за намалени, липса или силно изразени шумове в червата: травма, инфекция, която уврежда чревните нерви, паралитичен илеус, херния, образуване на кръвен съсирек и запушване на мезентериалните артерии, хипокалиемия, тумори, запушване на червата или чревна непроходимост.

Причини за липса на шумове в червата: някои лекарства като на пример кодеин, антихолинергици, фенотиазини, обща анестезия, спинална анестезия, коремни операции, излагане на радиация, увреждане на червата.

Причини за силно изразени шумове в червата: язва, хранителна алергия, инфекции, които водят до възпаление или диария, използване на слабителни средства, кървене от стомашно чревния тракт, възпалителни заболявания на червата (болест на Крон, улцерозен колит).

Клинична картина на анормални шумове в червата
Сами по себе си шумовете в червата не са причина за безпокойствие. Въпреки това придружени от други симптоми, могат да бъдат признак на сериозно заболяване. Придружаващи симптоми могат да бъда: прекомерно образуване на газове, гадене, повръщане, честа диария, запек, кръв в изпражненията, киселини в стомаха не повлияващи се на лечение, загуба на тегло, чувство за пълнота и много други.

Диагноза на анормални шумове в червата
Когато шумовете в червата са извън границите на нормата, което се диагностицира аускултаторно и са придружени от други сериозни симптоми може да се наложи да се направят допълнителни изследвания, кръвни изследвания, абдоминална ехография, ендоскопско изследване, рентгеново изследване, КАТ, за да се уточни причината за анормалните шумове.

Лечение на анормални шумове в червата
Вида на лечението зависи от конкретната причина и заболяването довело до анормални шумове. Шумовите без органична причина, които смущават болния могат да се лекуват с диета - чрез ограничаване на газообразуващи храни (бобови храни, плодове, изкуствени подсладители, пълнозърнести продукти, газирани напитки). Хората с непоносимост към лактоза трябва да избягват млечни продукти. Поглъщането на въздух при бързо хранене, пиене със сламка, дъвчене на дъвка също могат да доведат до излишък на газове в храносмилателната система и до образуване на анормални шумове. Пробиотиците могат да помогнат за намаляване на шумовете.

3.5, 2 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Анормални шумове в червата МКБ R19.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия