Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания, некласифицирани другаде Симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина Гадене и повръщане

Гадене и повръщане МКБ R11

Гадене и повръщане МКБ R11 - изображение

Гаденето и повръщането са симптоми на храносмилателната система, които се наблюдават при много заболявания като основен или второстепенен симптом.

Повръщането представлява акт на рефлекторно, неволево, насилствено експулсиране (изхвърляне) на стомашно съдържимо, по-рядко и на чревно през устата. Повръщането е причинено от раздразване на центъра за повръщане, който се намира в продълговатия мозък. Раздразването е индуцирано от централни и периферни импулси.

Гаденето или позив за повръщане е усещане за безпокойство и дискомфорт в горната част на стомаха. Най-често гаденето предхожда повръщането, но може да има и гадене без повръщане.

Етиология на гадене и повръщане
Има много причини за гадене. Стомашно-чревните инфекции и хранителните отравяния са двете най-чести причини. Странични ефекти от лекарства и бременност са също сравнително чести причини. В 10 % от хората причината остава неизяснена.

Класификация на повръщане според причината:

  • От централен произход.
  • От периферен произход.

Повръщането от централен произход е резултат на дразнене на центъра за повръщане от повишено вътречерепно налягане, както е при тумори, менингит, кръвоизливи и травми. Други причини за повръщане от централен произход могат да бъдат: от неприятна миризма и гледки, дразнене на вестибуларния анализатор – „морска болест”, при различни болестни състояния, протичащи с метаболитни нарушения - диабетна кетоацидоза, адисонова криза, уремия, интоксикации от дигиталисови препарати.

Типичен пример за повръщане от периферен произход е стомашното рефлекторно повръщане. То се дължи на дразнене на стомашната лигавица от храна при органични заболявания на стомаха – гастрит, язва, карцином, при рефлукс на жлъчка, рефлекторно при различни възпалителни процеси – холецистит, апендицит, аднексит. При нарушения на евакуаторната функция на стомаха – например спазъм или стеноза на пилора.

Хранителните отравяния обикновено причиняват рязко начало на гадене и повръщане един до шест часа след поглъщане на заразена храна и продължават един до два дни. Това се дължи на токсини, произвеждани от бактерии в храната.

Много лекарства имат потенциал да предизвикат гадене. Най-често това са химиотерапевтични лекарства, които се използват при химиотерапевтично лечение на рак и общи анестетици.

Гадене или сутрешно гадене е често срещано в ранна бременност, но понякога продължава във втория и третия триместър. В първия триместър почти 80% от бременните имат до някаква степен гадене.

Редица състояния, като морска болест и световъртеж, могат да доведат до гадене и повръщане. Гадене може да бъде причинено от стрес и депресия.

Причини за гадене и повръщане от страна на храносмилателната система са : пилорна обструкция, запушване на тънките черва, обструкция на колон, синдром на горна мезентериална артерия, бактериални и вирусни инфекции на червата, холецистит, панкреатит, апендицит, хепатит, гастропареза, чревна псевдообструкция, гастроезофагеална рефлуксна болест, хронично идиопатично гадене, функционално повръщане, жлъчни колики, облъчване в областта на корема и други.

Повръщането трябва да се разграничава от регургитацията (оригване), означавана като хранопроводно повръщане.

Патогенеза на гадене и повръщане
По време на самия акт на повръщане отначало настъпва спазъм на пилора, след това антиперисталтика, която води до изпълване на горната част на стомаха със стомашно съдържимо, отваряне на кардията и изхвърлянето му навън през хранопровода с помощта на съкращаване на коремната мускулатура.

Клинична картина на гадене и повръщане
В повечето случаи гаденето предхожда повръщането. Повърнатите материи се преценяват според тяхното количество, миризма, цвят и съставки.

Обилно количество се повръща при някои вродени аномалии на храносмилателния тракт като пилорна стеноза и атония на стомаха. Оскъдно повръщат сутрин алкохолиците.

Най-често повърнатите материи при стомашни заболявания имат силно кисел вкус и мирис поради наличие на солна киселина. Съдържанието на повърнатото обикновено е последно приетата храна. Независимо от съдържимото на повърнатото то е с неприятен мирис. При стеноза на пилора и продължителна задръжка повърнатите маси имат неприятна гнилостна миризма.

Прясна кръв в повърнатото се нарича хематемеза. Ясно червена кръв в повърнатото има при кървене от хранопровода. Тъмно червено до кафеникаво съдържимо предполага обилно кървене от стомаха, както е при перфорирала язва. Повръщане на хематинни материи, приличащи на утайка от кафе, сочи за по-леко кървене от стомаха, стомашната киселина е имала време да промени състава на кръвта. Кафеникаво повърнато с фекалоидна миризма е характерно за чревните обструкции. Жълто в повърнатото предполага жлъчка, дължащо се на отворен пилорен сфинктер и дава възможност жлъчка да премине от дванадесетопръстника в стомаха.

Диагноза на гадене и повръщане
Подробно снета анамнеза за вида на повърнатото, за времето на настъпването, дали е започнало остро или постепенно, броя на повръщанията, дали е започнало на гладно или след нахранване, придружено ли е повръщането от други симптоми са от голямо диагностично значение.

Съществен въпрос е дали повръщането се придружава с гадене или не. Гаденето обикновено предхожда повръщането при заболявания на храносмилателния тракт, но лисва при повишено вътречерепно налягане. Друга разлика е, че след повръщане стомашно болните чувстват облекчение, а тези с повишено вътречерепно налягане - не.

При повръщане трябва да се установи дали има връзка на повръщането с налична болка и ако има, дали болката предхожда повръщането и в какъв интервал. Това показва дали повръщането е свързано със стомашно заболяване. Трябва да се установи времето на поява на първото повръщане – например сутрин на гладно повръщат бременни и хронични алкохолици. При пилорна стеноза болните повръщат храна, приета преди 8 часа или от предишния ден. След нахранване повръщат болни с гастрит, пилороспазъм, стомашна язва.

Анамнезата, клиничната картина и прегледът невинаги са достатъчни да се постави точна диагноза. Обикновено е необходимо да се направят лабораторни и инструментални изследвания, за да се уточни заболяването, водещо до гадене и повръщане.

Лечение на гадене и повръщане
Лечението е етиологично – към основното заболяване, поради което е налице повръщане, и симптоматично – медикаменти, потискащи центъра на повръщане, прилагат се антиеметични лекарства, антиацидни и витамини. При обилно и тежко повръщане, водещо до електролитен дисбаланс и дехидратация на организма, може да се наложи интравенозни вливания с физиологични разтвори.

3.0, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Гадене и повръщане МКБ R11

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Гадене и повръщане МКБ R11

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия