Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания, некласифицирани другаде Симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина Метеоризъм и сродни състояния

Метеоризъм и сродни състояния МКБ R14

Метеоризъм и сродни състояния МКБ R14 - изображение

Метеоризмът представлява повишено натрупване на газове в стомаха и червата.

Метеоризъм и сродни състояния са:

  • Разтягане на корема от газове;
  • Подуване на корема;
  • Оригвания;
  • Болки от натрупване на газове;
  • Тимпанит - абдоминален и интестинален.

Етиология на метеоризъм и сродни състояния
Най-честите причини за възникване на метеоризъм са следните: аерофагия (повишено поглъщане на въздух) при смучене на бонбони, дъвчене на дъвка, тютюнопушене, използване на сламка.
Друга основна причина е нарушеното смилане на хранителни вещества – малдигестия, което води индиректно до повишено газообразуване.
Ахлорхидрията (понижено ниво на хлорни атоми в стомаха) води до преминаване на дебелочревни бактерии в тънкото черво, което става причина за нарушено храносмилане. Пример за такова нарушение са лактазния дефицит и панкреасната екзокринна недостатъчност, при които недобре смляната храна се подлага на бактериален разпад в дебелото черво.
Други причини за развитие на метеоризъм са възпалителни изменения в тънките черва, които нарушават нормалната абсорбция на газове през чревната стена. Хипотонията е друга причина за нарушена абсорбция на газове през чревната стена. С това се обяснява наличието на метеоризъм при десностранна сърдечна недостатъчност и при чернодробна цироза, преди развитието на асцит.

Патогенеза метеоризмът и сродни състояния
Нормално в стомаха и тънките черва има малко газове. Повече има в дебелото черво. Всяко преглъщане води до навлизане на около 2 мл въздух в стомаха. Много храни съдържат въздух – например газирани напитки, ябълки, хляб, белтъци. Голяма част от постъпилия въздух се отделя под формата на оригване. След едно нормално хранене в стомашно-чревния тракт се отделя около 1.5 л. газ като по-голямата част от него се абсорбира през червата, след което попадайки в кръвта газовете достигат до белодробните алвеоли и се елиминират. Азотните атоми поради високата си концентрация в кръвта не могат да се абсорбират и поради това съставляват главна част от аналната флатуленция (газове).
Условно метеоризмът се разделя на стомашен и чревен.

Стомахът има малка абсорбционна повърхност и поради това газовете от него се отделят чрез оригване или преминаване в червата докато при чревния метеоризъм газовете се отделят под формата на анална флатуленция.

Клинична картина на метеоризъм и сродни състояния
Болните с метеоризъм имат неприятно усещане за подуване, разпъване на корема и пълнота в корема. Усеща се също пукане, изкуркване в средната част на корема от газове и течности в тънкото черво, коремен дискомфорт и коликообразни болки. Може да се придружи и от запек или диария. Газовете имат неприятна миризма от образуваните метан, водород, въглероден диоксид, амоняк и сероводород в дебелото черво от смилането на храната и бактериалния разпад. Раздутият стомах повдига диафрагмата, което затруднява дишането и предизвиква болки като при ангина пекторис (гръдни болки). Газовете се събират в областта на подребрията като по този начин предизвикват симптоматика, подобна на стомашно или панкреатично заболяване.

Диагноза на метеоризъм и сродни състояния
Метеоризмът се диагностицира на базата на клиничните оплаквания, подутия корем, палпация, перкусия и аускултация (преслушване) на корема, ехография, рентгенография с контрастно изследване на корем.

Лечение на метеоризъм и сродни състояния
Основната цел на лечението е да се премахне причината довела до метеоризъм, т.е. да се лекува основното заболяване. Един от методите е промяна в диетата, намаляване приема на въглехидратите. Назначават се медикаменти, които намаляват газовете в червата (пробиотици, храносмилателни ензими).

3.3, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Метеоризъм и сродни състояния МКБ R14

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Метеоризъм и сродни състояния МКБ R14

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Метеоризъм и сродни състояния МКБ R14

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия