Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни) Асафетида, Асафоетида

Асафетида, Асафоетида

Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни)

Асафетида, Асафоетида - изображение

Асафетида, Асафоетида (Asafoetida ferula) е многогодишно тревисто растение представител на семейство Сенникоцветни (Аpiaceae). Билката е позната още като Хинг, Асант, Храна на боговете, Гигантски копър, Зловонна смола, Дяволски тор.

Устройство на асафетида

асафетидаВисочината на цялото растение достига до 1,5 метра. Подземната част е представена от силно  разширен и масивен корен. При нарушаване на целостта му изтича смола, която е с много характерен мирис. Стеблото на асафетидата се формира от седмата до деветата година от живота на растението. Листата на билката са дълги. Имат триъгълна форма и продълговати ланцетни крайни сегменти. Броят на им зависи от възрастта на растението. Цветовете на асафетида са жълти, събрани в чадърчета, които образуват сложно съцветие. Плодовете са овални с червеникавокафяв цвят. Смолата е сиво-бяла във свеж вид, а след изсушаване придобива кехлибарен цвят.

Разпространение на асафетида

За родина на растението се смятат страните Иран, Афганистан и Таджикистан. Асафетида вирее и на територията на Северна Африка. Култивира се в Индия. Асафетидата се  развива добре в пустинни и планински местности. Вирее на пясъчни почви, покрити с камъни.

Химичен състав на асафоетида

В химичния състав на асафетида влизат летливи масла, смолисти вещества и серни съединения, ферулова киселина, 7-хидроксикумарин.Витамините и минералите също представляват важна част в състава на асафетида – форсфор, желязо, калций, рибофлавин, каротен, ниациан.

Използваема част на асафоетида

Употребява се главно изсушената смола от коренището на асафетида, но в нетрадиционната медицина на някой страни се използват плодовете и листата на растението.

Лечебни свойства и приложение на асафетида

асафетидаБилката е употребявана от древни времена. Първоначално за прогонване на духове и демони.  Александър Велики я пренася в Европа от Персия. По това време асафетидата е била смятана за лек на всяка болест. Растението е било изключително рядко и се ценяло като много скъпо лекарство. В кулинарията асафетида е една от основните подправки, използвани в индийската кухня за подправянето на постни ястия, на които придава много характерен вкус. Други приложения асафетида намира в козметиката, в хранително-вкусовата промишленост като ароматизираща съставка в храни и напитки. Използва се като съставка  в продукти, целящи отблъскването на диви животни и вредители на културни растения. В наши дни, съществуват научни доказателства, че химичните вещества, съдържащи се в асафетида подпомагат лечението на синдрома на раздразненото дебело черво и притежават противосъсирващи кръвта свойста.

Лечебни свойства на асафоетида:

  • антимикробно;
  • подобрява храносмилането;
  • отхрачващо;
  • газогонно;
  • седативно;
  • антиконвулсивно;
  • спазмолитично;
  • антиоксидантно;
  • противогъбично;
  • пестицидно;
  • имуномодулиращо;
  • диуретично;
  • регулира нивата на кръвната захар.

Заболявания и състояния, при които се прилага асафетида:

кашлица

  • хроничен бронхит;
  • астма;
  • пневмония;
  • магарешка каклица (коклюш);
  • състояния на тревожност;
  • стомашни разстройства;
  • метеоризъм;
  • синдром на раздразненото дебело черво;
  • нервни разстройства;
  • нарушения в менструалния цикъл;
  • зъбобол;
  • мускулни възпаления.

Начини на приложение на асафетида:
прах и смола от корен асафетидаТрадиционно асафетида се използва за вътрешно приложение под формата на прах, тинктура или капсули. В ароматерапията етеричното масло от асафетида се употребява като заместител на чесъна.

  • отварата от асафетида се използва в китайската нетрадиционна медицина. Екстрактът от сухия корен на билката се консумира за облекчаване на болки и като диуретик;
  • сушената смола (във вид на гума) се дъвче, поради благотворното й действие при магарешка кашлица, хроничен бронхит и астма;
  • флуидният екстракт от смолата на асафетида се приема перорално, поради отхрачващото и стимулиращо нервната система действие;
  • асафетида при зъбобол и кървящи венци - добавете щипка асафетида на прах към лимонов сок и затоплете сместа. Направете компрес на мястото на болката. Друг метод за облекчаване на зъбобол е директното поставяне на запържена Асафетида в кухината на зъба;
  • мехлем с асафетида при мускулни възпаления - 2-3 грама от подправката се разтваря в 2 супени лъжици студенопресовано кокосово масло на стайна температура. Получената смес се прилага локално на мястото на възпалението.

Внимание!

Асафетида се счита за безопасна, когато се консумира в умерени количества. Предозирането й може да причини странични ефекти като гадене, повръщане, диария и дискомфорт при уриниране. Противопоказна е употребата на билката от бременни жени и деца. Не приемайте асафетида, ако имате нарушения в кръвосъсирването, епилепсия и високо кръвно налягане. Консултацията с лекар или фармацевт преди упототребата на билката с лечебна цел е задължително.

Още по темата:

3.9, 17 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://draxe.com/asafoetida/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3459456/

https://en.wikipedia.org/wiki/Asafoetida#Traditional_medicine

https://ru.wikipedia.org/wiki

https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-248-asafoetida.aspx?activeingredientid=248&activeingredientname=asafoetida

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАлтернативна медицинаЗдравни съветиЗдравни проблемиТестовеЛюбопитноХранене при...ПсихологияСоциални грижиСнимкиСпортЛеченияИсторияНовиниОрганизацииСпециалистиКлинични пътекиПатологияЗаболявания (МКБ)Медицински изследванияФизиологияЛайфстайл