Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на храносмилателните органи

Други болести на храносмилателните органи МКБ K90-K93

Други болести на храносмилателните органи МКБ K90-K93 - изображение

Други болести на храносмилателните органи включват голяма и разнообразна група увреждания с различна етиология и клинични изяви.

Едни от най-честите нарушения от групата други болести на храносмилателните органи е малабсорбцията. Малабсорбцията е клиничен термин, който обхваща нарушения от смилането и усвояването на хранителните вещества. Нарушена резорбция в червата може да настъпи при цьолиакия тропическо шпру, синдром на сляпата бримка, панкреатична стеаторея, нарушена резорбция причинена от непоносимост към въглехидрати, масти и белтък, при болест на Wipple. Храносмилането и усвояването на един вид хранителни вещества обикновено е нарушена при непоносимост към протеини, масти и въглехидрати или при панкреатичната стеаторея, където пак е нарушена резорбцията само на мазнините. Когато дифузно заболяване засяга тънките черва, както е цьолиакия, тропическо шпру, синдрома на сляпата бримка при тези заболявания е нарушена резорбцията на почти всички хранителни вещества. Клинично малабсорбцията, най-общо може да се изяви със загуба на тегло, анорексия, диария, стеаторея, анемия, и други клинични изяви на хранителен дефицит.
Повече за малабсорбция на червата можете да прочетете при:

Други болести на храносмилателните органи са увреждания на храносмилателните органи след медицински процедури. Такива увреждания могат да бъдат повръщане след хирургична намеса, синдром на оперирания стомах, нарушена резорбция след оперативна намеса, следоперативна чревна непроходимост, дисфункция след ентеростомия и колостомия, постхолецистектомичен синдром и други увреждания. Повръщането е един от най-честите усложнения на анестезията в следоперативния период. Може да се дължи и на забавено изпразване на стомаха или да бъде симптом на някои усложнения както са перитонит и илеус. Синдромът на оперирания стомах или по-точно дъмпинг синдромът е най-често срещаното усложнение в следоперативния период. Изявява се със световъртеж, слабост, изпотяване и бързо засищане. Малабсорбцията след медицински процедури се дължи най-често на бактериален свръхрастеж или на продължаваща солнокиселинна секреция. Илесуса е друга често срещано и сериозно усложнение в следоперативния период. Причини за нарушена функция на колостома и ентеростома са стриктура, ретракция на стомата и парастомалната херния. Друго често срещано усложнение е постхолецистектомичния синдром, който се дължи на нарушения жлъчен поток.
Повече за увреждания след медицински процедури можете да прочетете при:

Други болести на храносмилателните органи включват още и хематемеза, мелена, стомашночревен кръвоизлив и други уточнени и неуточнени заболявания на храносмилателната система. Кръвоизливите от стомашно чревния тракт са едни от най-често срещаните и най-трудните за диагностика и лечение в гастроентерологичната и хирургичната практика. Много причини могат да доведат до кървене, но най-честите са язва на стомах и дванадесетопръстник, туморни процеси в червата и друго. Клинично кървенето може да се изяви като хематемеза и мелена. Хематемезата е повръщане на кръв, и се дължи на кървене от горен интестинален тракт. Кръвта обикновено е тъмно кафява на цвят, поради превръщането на хема в хематин, но може да бъде и светла при масивни кръвоизливи. Мелената представлява изхождане на черни изпражнения, поради променената кръв от храносмилателните сокове и се дължи на кървене от горен интестинален тракт. Изхождане на ясна кръв се дължи на кървене от колона.
Повече за други болести на стомашно чревния тракт можете да прочете при:

Към други болести на храносмилателните органи се включват и увреждането и засягането им при други заболявания, както е при болестта на Chagas и туберкулозно увреждане, и при други заболявания. Туберкулозното увреждане на храносмилателните органи обикновено е вторично, при което първичното огнище се намира обикновено в белите дробове, и много по-рядко е първично. Туберкулозната инфекция може да попадне по директен, хематогенен и лифогенен път в червата, перитонеума и мезентериални лимфни възли. Увреждане на хранителателната система може да бъде причинено и от протозойна инфекция, както е засягането на колона от Trypanosoma cruzi при болестта на Chagas. Поради увреждане на невроните в чревната стена, се нарушава тонуса на гладката мускулатура, и впоследствие червото дилатира - мегаколон. Увреждане на хранителателната система може да настъпи и при заболявания на бъбреците, ендокринната система, сърдечносъдовата система и други.
Повече за тези нарушения можете да прочетете при:

3.2, 5 гласа

ВИДОВЕ Други болести на храносмилателните органи МКБ K90-K93

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия