Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Гастрит и дуоденит

Гастрит и дуоденит МКБ K29

Гастрит и дуоденит МКБ K29 - изображение

Възпалението на стомашната лигавица и лигавицата на дуоденума (дванадесетопръстника) се нарича гастрит и дуоденит. Те протича по типа на възпалението на паренхимните органи. Гастритите биват остри и хронични.

Причини за гастрит и дуоденит са:

  • Употреба на храна, съдържаща силни подправки
  • (горчица, люти чушки, черен пипер), ястия приготвени от недоброкачествени продукти, не добре сварени, престояла храна, концентрирани алкохолни напитки и др.
  • Приемането на някои медикаменти.
  • Инфекциозни причинители - салмонели, стрептококи, стафилококи и др.
  • Токсо - алергични фактори - непоносимост към определени храни, плодове и др.
  • Ендогенна интоксикация - уремия.

Ерозивен гастрит с кръвоизлив във вид остър гастрит, който може да се причини от екзогенни фактори (храни, медикаменти, алергии, киселини и основи) и ендогенни фактори (инфекциозни заболявания, изгаряния, шокови състояния, тежки травми, след тежки операции). Лигавицата на стомаха е зачервена и оточна с ерозии и кръвоизливи. Клинично се изявява с болка и тежест в епигастриума, гадене и повръщане най-често на хематинни материи. Най-точно диагнозата се поставя от ендоскопско изследване. Лечението е спазване на строга диета, медикаментозно лечение с антиацидни средства и в краен случай оперативно.
Повече за остър хеморагичен гастрит можете да прочетете при:

В класификацията гастрит и дуоденит се включват и други остри гастрити. Ако гастритът се дължи на грешка в храненето, няколко часа след това се появяват първите симптоми на заболяването. Изведнъж болните се чувстват неразположени и отпаднали. Те получават неприятно усещане в епигастралната област. Често пъти повръщат, като в повърнатото се съдържат остатъци от храна и слуз. След повръщането получават временно облекчение. Болните изпитват силна жажда и горчив вкус в устата. Ако възпалителния процес обхване и червата, те получават диария. При обективно изследване болните изглеждат бледи. Езикът е обложен и покрит с жълто белезникав налеп. От устата се отделя неприятен дъх. Понякога получават силно слюноотделяне. При палпация в епигастралната област получават болезненост.
В по-тежките форми на остър гастрит, предизвикан от бактериални причинители температурата се повишава, болните изпадат в адинамия, понякога даже и колапс.
Протичането на острия гастрит трае обикновено 2-3 дни и често завършва с оздравяване. Ако се повтаря острия гастрит може да премине в хроничен.
Повече за други остри гастрити можете да почетете при:

Друг вид гастрит и дуоденит е алкохолен гастрит. Злоупотребата с алкохол причинява възпаление на стомашната лигавица. Алкохолът директно уврежда клетъчната мембрана на епителните клетки на стомашната лигавица, уврежда защитната бариера на лигавицата и нарушава секрецията на мукус. Клиничната картина се характеризира с епигастрална болка и дискомфорт, гадене много често придружено от повръщане, оригване, киселини, парене зад гръдната кост.
Повече за алкохолен гастрит можете да прочетете при:

Същите фактори от хранителен произход, които споменахме като причина за появата на острия гастрит, могат да доведат, ако се повтарят често, до хроничен гастрит. Освен споменатите причини, които действат местно, хроничният гастрит може да съпътства различни инфекциозни заболявания - туберкулоза, сифилис, малария и т.н. Той е честа находка при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. За появата на хроничен гастрит има значение недостатъчното съдържание в храната на пълноценни животински белтъци и витамини. Различават се две основни форми хроничен гастрит - хипертрофичен гастрит и атрофичен гастрит.

Хроничен повърхностен гастрит е част от групата заболявания гастрит и дуоденит. Причинява се от бактериална инфекция, системна употреба на алкохол, нестероидни противовъзпалителни средства гастро-дуоденален рефлукс, неправилно хранене. Повърхностният хроничен гастрит обикновено протича безсимптомно или с неспецифична симптоматика. Тежест или подуване на корема, обща отпадналост, може да има бързо засищане и безапетитие. По-рядко има силна болка придружена с гадене и повръщане.
Повече за хроничен повърхностен гастрит можете да прочетете при:

При хроничния атрофичен гастрит болните се оплакват от намален апетит и тежест след нахранване. Те се чувстват отпаднали, имат потиснато настроение, трудоспособността им е намалена. От обективното изследване прави впечатление, че болните са изтощени, кожата и лигавиците са бледи. Езикът е с изгладени папили, като понякога добива малиновочервен цвят. Коремът е леко подут. При палпация в областта на епигастриума болните изпитват лека болезненост. Понякога те получават диария. В по-напреднали случаи се наблюдава анемия. Сондирането на стомаха показва, че изпразването е ускорено. В стомашния сок не се съдържа солна киселина. В седимента се откриват много левкоцити, излющени епители.
Повече за хроничен атрофичен гастрит можете да прочетете при:

Хроничен неуточнен гастрит е друг вид от класификацията гастрит и дуоденит. Тази диагноза се поставя, когато болния дава неспецифична клинична картина - болка, парене и тежест в горна коремна половина, гадене придружено от повръщане, отпадналост и загуба на апети. От първоначалния преглед и анамнезата без инструментална диагностика, не може със сигурност да се определи точната диагноза. За уточняване на вида на гастрита се прави фиброгастроскопия.
Повече за хроничен гастрит, неуточнен можете да прочетете при:

Други гастрити са хипертрофичната гастропатия. Хроничният хипертрофичен гастрит се среща много по-рядко от атрофичния гастрит. Болните се оплакват след нахранване от болка в епигастралната област. Болката няма строга периодичност след нахранване, характерно за язвената болест. Тя се появява след грешка в диетата. Липсва също и сезонността на болката при язвената болест. Болните имат кисели оригвания, парене зад гръдната кост, а понякога и повръщане. Апетитът в повечето случаи е запазен, даже усилен. Изследването на стомашния сок показва хиперсекреция и повишена киселинност. В по-тежките форми на хипертрофичен гастрит могат да се появят симптоми на нервно - вегетативна дистония.
Повече за други гастрити можете да прочетете при:

Неуточнен гастрит е възпалително заболяване на лигавицата на стомаха. Като диагноза се включва към видовете гастрит и дуоденит, до уточняване на причините, вида и тежестта на гастрита. Признаците са общи за всички видове гастрит: болка или тежест в епигастриума, гадене, повръщане, оригване, подуване на корема, рано засищане. За доуточняване задължително се прави ендоскопско изследване.
Повече за неуточнен гастрит можете да прочетете при:

Дуоденитът е възпалително заболяване на лигавицата на дванадесетопръстника. Причинява се от бактериална и вирусна инфекция, ГЕРБ, НСПВС и друго. Характерен е болкови синдром, често има гадене, по-рядко и повръщане. При ерозивния гастрит може да има повръщане на хематинни материи и мелена. Диагнозата се поставя с фиброгастродуоденоскопия.
Повече за дуоденит можете да прочетете при:

Друго заболяване от групата на гастрит и дуоденит е неуточнен гастродуоденит. Гастродуоденит е възпалително заболяване на лигавицата на стомаха и дуоденума. Това е полиетиологично заболяване възникващо под въздействие на външни и вътрешни фактори. Обикновено е форма на хроничен гастрит впоследствие обхващаш и дванадесетопръстника. Изявява се клинично със спазми, болка в горната част на корема, гадене с повръщане, усещане за пълнота, загуба на апетит, оригване, лош вкус в устата, киселини, отпадналост.
Повече за неуточнен гастродуоденит можете да прочетете при:

2.9, 14 гласа

ВИДОВЕ Гастрит и дуоденит МКБ K29

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки