Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Гастрит и дуоденит Дуоденит

Дуоденит МКБ K29.8

Дуоденит МКБ K29.8 - изображение

Острият дуоденит е изключително рядко самостоятелно заболяване, което едва ли може да се разпознае клинически. В повечето случаи придружава заболяванията на съседните органи - жлъчни пътища, панкреас, стомах, черен дроб, явява се при някои паразитни заболявания, консумация на алкохол и др. и затова се нарича още придружаващ дуоденит.
При начален вирусен хепатит и други инфекциозни заболявания дуоденалната лигавица също може да се възпали.

Причини за дуоденит

  • Бактериална инфекция;
  • Гастроезофагеална рефлуксна болест;
  • Вирусна инфекция;
  • НСПВС.

Клинична картина на дуоденит
Парапилоричен болков синдром (късна болка, болка на гладно или нощна болка, придружена от повишена киселинност и секреция) е типичен за дуоденит. Може да има подуване на корема, загуба на апетит и гадене без повръщане. Дуоденитът може да протече и с по-тежка клинична картина като кървави изхождания или мелена, остра болка в корема и хематемеза (повръщане на кръв. При натиск в средата на корема и вдясно от пъпа се установяват чувствителност и болка, което дава основание да се предположи дуоденална язва.

Диагноза на дуоденит
Фиброгастродуоденоскопски лигавицата е силно зачервена, понякога със склонност към кървене. Биопсично се намира суперфициален(повърхностен) дуоденит, като всред клетките на инфилтрата се откриват доста гранулоцити. Хеморагичен дуоденит, който може да предизвика хематемеза (повръщане на кръв) и мелена (кървави изхождания), се описва при миокарден инфаркт, остър панкреатит и други заболявания, протичащи с шок.

Лечение на дуоденит е премахване на причината. Лекарства намаляващи стомашната секреция повлияват добре симптоматиката. Инфекция с H. Pylori се лекува с антибиотици.

2.4, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Дуоденит МКБ K29.8

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия