Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Гастрит и дуоденит Гастродуоденит, неуточнен

Гастродуоденит, неуточнен МКБ K29.9

Гастродуоденит, неуточнен МКБ K29.9 - изображение

Нараняванията на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника могат да станат причина за инфектиране на техните стени. Благоприятни условия за появата на такива наранявания създават някои заболявания на стомаха и дванадесетопръстника, като рак, язви, изгаряния. Нараняванията на стомаха и дванадесетопръстника, освен това могат да се получат и при сондиране или лапаротомия. Друга причина за гастродуоденит, неуточнен на стомашната лигавица е наличието на ахалия.

Клиничната картина на гастродуоденит, неуточнен може да бъде различно тежка. Може да има повишаване на температурата и увреждане на общото състояние от повръщанията. Апетитът се загубва, налице са лош вкус от устата, тежест и болезненост в стомашната област, гадене и повръщане – отначало на приетата храна, примесена със слуз, а след това на слуз, примесена с жлъчка. При ерозивния гастродуоденит може да има хематемеза (кръв в повърнатите материи) и мелена (кръв в изпражненията). Има болезненост при палпация в епигастриума. При тежките форми с многократни повръщания може да се получи дехидратация с хипотензивно – шоково състояние, а при някои случаи от ерозивен гастродуоденит – значителна кръвозагуба.

Диагноза на гастродуоденит, неуточнен
Основава се на клиничната картина, развиваща се във връзка с определени патогенни въздействия върху стомаха и дванадесетопръстника, и на бързата благоприятна еволюция в обикновените случаи. При тях гастродуоденоскопия (ендоскопско изследване на стомаха и дванадесетопръстника) не се налага, каквато се налага при хеморагичните форми. Рентгеновото изследване и изследване на стомашната секреция в острата фаза на заболяването не се правят.

Във връзка с диагнозата остър гастродуоденит трябва да се имат предвид следните неща: че хроничният гастродуоденит, при който обикновено болните нямат оплаквания и не знаят за заболяването си, при грешки в диетата или други вредни въздействия върху стомаха и дванадесетопръстника се проявява като остър гастродуоденит, каквато и диагноза обикновено се поставя. Диагнозата гастродуоденит, неуточнен, която често се приема като обяснение на остро възникнали болки в стомашната област с висцерален характер, придружени с повръщане, много често е грешна и под нея се пропускат такива заболявания като остър апендицит, жлъчна колика и остър или изострен холецистит, сърдечен инфаркт, остър панкреатит, начало на пневмония, скарлатина и др., които винаги трябва да се имат предвид в диференциалната диагноза.

За практиката е най-важно какви други, по правило по-сериозни заболявания могат да наподобят острия гастродуоденит или по-точно да се приемат за такъв поради болки в горната част на корема и повръщане. Такива заболявания са остър апендицит, жлъчната колика, острият холецистит, сърдечният инфаркт, острият панкреатит, началото на някои остри инфекции. Много често за остър гастродуоденит се вземат изострянията на хроничния гастродуоденит след грешки в диетата, употреба на алкохол и лекарства. Когато основната проява е хематемезата (повръщане на кръв), налага се различаване на острия хеморагичен гастродуоденит от другите възможни причини за кръвотечение от горната част на храносмилателния канал, което може да стане сигурно само чрез ранна ендоскопия.

Лечението на гастродуоденит, неуточнен
Болният прекратява приемането на храна през устата. Парентерално се прилагат водно – солеви разтвори, глюкоза и витамини. Не се приемат пер орални лекарства. След стихване на острите явления се започва постепенно захранване през устата с чай, сухар, ориз с мляко, млечни супи, кремове. По-дълго трябва да се избягват дразнещи храни и силни подправки, алкохол и лекарства през устата. При хеморагичен гастродуоденит, освен кръвоспиращи средства може да се наложи и кръвопреливане, а в тежки случаи и резекция на стомаха или дванадесетопръстника.

2.8, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия