Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Rapid urease test (CLO test)

Бърз уреазен тест

Бърз уреазен тест - изображение

Бързият уреазен тест, известен също като CLO test (Campylobacter-like organism test), е често използван в клиничната практика метод за доказване на инфекция с Helicobacter pylori. Helicobacter pylori e основен фактор за увреждане на гастродуоденалната лигавица и е отговорен за около 70% от стомашните и 90% от дуоденалните язви. Около 80% от инфектираните пациенти живеят с безсимптомно персистиращо стомашно възпаление без прогресия към клинично изявено заболяване. 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Бързият уреазен тест се използва за откриване на Helicobacter Pylori в стомашната лигавица.

Тестът може да се направи в следните случаи:

 • болки в корема, епигастриума
 • рецидивиращи киселини в стомаха
 • гадене, оригване
 • бързо засищане след хранене
 • гастрит, стомашна или дуоденална язва
 • проверка за носителство на инфекцията при членове от семейството на пациента
 • контрол след проведено лечение на инфекцията с Н. Pylori

Необходима ли е предварителна подготовка?

Важен фактор за оптимизиране на точността на бързия уреазен тест е да се изясни дали пациентът е лекуван с инхибитори на протонната помпа (ИПП), H2-блокери, антибиотици или бисмутови препарати. Тези препарати имат бактерицидно действие върху бактерията и повлияват уреазната активност. Тестването след лечение с ИПП или Н2-блокери трябва да се проведе най-рано 7-14 дни след спиране на медикаментите за да се избегнат фалшиво негативни резултати.

Когато теста се провежда с цел да се докаже ерадикацията на H.pylori инфекцията след проведено лечение, изследването трябва да се извършва най-рано 4 седмици след спиране на лечението.

Ендоскопията се провежда на гладно, като 9-10 часа преди изваршването, не трябва да се приемат храна и течности. Желателно е да не се пуши поне 2 часа преди изследването.

Метод на провеждане на изследването:

Бързият уреазен тест се свързва с инвазивна процедура, извършва се след вземането на щипкова биопсия от стомашната мукоза по време на езофагогастродуоденоскопия. След това, парченце от лигавицата на стомаха се поставя в среда, съдържаща урея. Тестът се основава на способността на Helicobacter pylori да секретира ензима уреаза. Уреазата катализира превръшането на уреята в амоняк и въглероден диоксид и се получава цветна реакция.

Какво ще усещате по време на изследването?

Някои пациенти свързват ендоскопското изследване с неприятни усещания. 

Останете спокойни и следвайте инструкциите на изследващия лекар и няма да усетите болка дори при вземане на биопсия. 

Може да усетите неприятен вкус, изтръпване на езика и небцето от локалния анестетик, който се впръсква в устата, преди въвеждането на ендоскопа. Може да ви помолят да преглъщате, което улеснява процедурата.

При въвеждането на гъвкавия ендоскоп през устата е възможно да се появят краткотрайни позиви на гадене.

Процедурата може да се извърши и под обща упойка.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Изследването не е високо-рисково за здравето на пациента, особенно когато се извършва от лекар специалист.

Усложненията при ендоскопия на горния гастроинтестинален тракт са редки. Има минимален риск от перфорация (пробиване на стена) на орган от храносмилателния тракт или инфекция.

Резултати от проведеното изследване:

Резултатът от бързият уреазен тест трябва да се отчита според упътванията в различните тестове, но не по-късно от 24 часа. Фалшиво положителни резултати могат да се получат при замърсяване с флора от устната кухина. Чувствителността му е значително по-ниска при болни с кръвоизливи.

Положителният резултат от бърз урезен тест доказва наличието на инфекция с Helicobacter pylori и се среща при следните състояния:

 • Активна стомашна или дуоденална язва
 • MALT-лимфом I стадий
 • Рак на стомаха
 • Гастрит
 • ГЕРБ

Кога не трябва да провеждате изследването?

Контраиндикация за провеждане на теста е кървене от гастроинтестиналния тракт.

4.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиИзследванияБотаникаДиетиХранене при...СнимкиЛеченияСпециалистиПатологияЗаболявания (МКБ)НовиниИсторияЗдравни проблемиСпортЛайфстайлКлинични пътекиФизиологияХрани и ястия