Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Билки при Синдрома на поликистозните яйчници

Билки при Синдрома на поликистозните яйчници

Билки при Синдрома на поликистозните яйчници - изображение

Синдром на поликистозните яйчници включва в своята патогенеза хормонални и метаболитни нарушения. Известен е още като синдром Щайн Льовентал и са характеризира със  следните патологични изменения: олиго- или аменорея, хиперинсулинемия, инсулинова резистентност, хирзутизъм, изявяващ се в различна степен, като повишено окосмяване (особено по лицето), акне, окапване на косата, повишена продукция на андрогени.

Билките, които се използват за алтернативно лечение при синдрома на поликистозните яйчници трябва да отговарят на няколко изисквания: да възстановяват хормоналният баланс, да намаляват кръвно захарните нива или да повишават чувствителността на клетките към инсулина, да овладяват хирзутизма. Сред препоръчваните са:

Бял божур (Paeonia Officinalis)

Тази билка е една от най-препоръчваните билки за лечение на синдрома. След няколко месечна употреба на билката е установен значителен спад на серумните нива на свободния тестостерон.

Проучвания доказват, че белият божур, в комбинация с женско биле в съотношение 1:1, намаляват болезнената менструация чрез инхибиране на простагландиновата синтеза или по-точно, намалява синтезата на простагландин F2-алфа. При изследвания на жени с болезнена менструация и СПКЯ се установяват повишени серумни нива на простагландин F2-алфа. Тази активна субстанция се произвежда от матката в края на менструалния цикъл, ако не е настъпило оплождане на яйцеклетката. Простагландин F2-алфа потиска продукцията на прогестерон от жълтото тяло. Повишената концентрация на простагландина води до увеличаване на маточните контракции по време на менструацията, което е свързано с повишена кръвозагуба и повишена болезненост.

Приложение на Бял Божур: 5 грама изсушени корени от бял божур се варят в продължение на 10 минути в 600 милилитра вода. Тази отвара се изпива за 1 ден, разделена на 3 равни части. Ако намерите течен екстракт от бял божур, трябва да се приема 4 милилитра един или два пъти дневно. Растението може да се открие под формата на таблетки. Тази билка може да приемате само, ако ви е предписана от лекар, защото при предозиране може да има сериозни странични ефекти.

Бабини зъби

Проучвания върху плъхове със синдром на поликистозните яйчници установяват, че с приложение на тази билка от 5-я до 14-тия ден на менструацията показват намаляване на броя на яйчниковите кисти и настъпване на овулация. Подобрява се цялостната функция на яйчниците. При хората също са правени проучвания, но с много малък брой болни жени, затова категорични данни не могат да бъдат посочени. Изследването установява, че дисменореята на половината от болните се повлиява добре, на повече от половината участнички в експеримента съобщават за появата на менструация след 3 месечно приемане на билката по схемата.

Приложение на Бабини зъби: Билката може се използва под няколко форми: чай, таблетки и тинктура. Чаят се пие по специална схема, която обикновено е отбелязана на опаковката на чая, защото приготвянето на необходимата концентрация от билката зависи от милиграмите, които са заложени в едно пакетче. Една примерна схема би могла да изглежда по следния начин: 2 пакетчета от чая се поставят във вряща вода с количество 300 милилитра. След като пакетчетата се поставят във врящата вода се оставят за 15 минути. След този срок съдът се отстранява от котлона. Пакетчетата се отстраняват и приготвеният чай се оставя за половин час на въздух. Приготвеният чай се оставя в хладилник и след 24 часа е готов за пиене. Първият ден се приемат по 3 лъжици 3 пъти дневно след хранене. Вторият ден се приемат по 4 лъжици отново 3 пъти дневно. А останалите дни се пие по 5 лъжици 3 пъти дневно.

Ако предпочитате, таблетката форма на билката дозата може да варира в границите от 400 до 500 милиграма за първият ден и да достигне до 900 или 1500 милиграма от третия ден нататък.

Периодът на приема на билката може да бъде от 5-тия до 14-тия ден от предходната менструация. Други автори са на мнение, че билката трябва да се приема през целия менструален цикъл в продължение на няколко месеца. Преценката за периода на приемане трябва да бъде направена от специалист, който да се съобрази с вашето здравословно състояние и телесно тегло.

Гимнема

Тази билка блокира усвояването на захарта на няколко нива. Първо, намалява чувството за глад за сладко като блокира рецепторите за сладко разположена на повърхността на езика, тоест блокира вкусовите папили. Вторият механизъм, по които повлиява кръвно захарните нива, е чрез блокиране на усвояването на глюкозата от храносмилателния тракт.

Друг ефект е чрез стимулиране на производството на инсулин от панкреасните клетки, когато нивата на кръвната захар са много високи или, иначе казано, когато болният има хипергликемия. Този хипогликемичен ефект (намаляващ глюкозата в кръвта) се реализира чрез регенериране (възстановяване) на клетките в панкреаса отговорни за синтезирането на инсулин.

Третият механизъм, които намалява кръвната глюкоза е чрез повишаване на ензимите, които подобряват навлизането на глюкозата в клетките. По този начин увеличава чувствителността на клетките към глюкозата или с други думи, повлиява се инсулиновата резистентност, която е една от водещите причини за развитие на поликистозен синдром, според някои автори на научни статии.

Тази билка може да бъде намерена под различни форми – таблетки, чай, тинктура. Когато се опитвате да заченете, тази билка би Ви била от много добра полза в подготовката за зачеването. Според някои проучвания, когато се приема в продължение на няколко месеца преди зачеването, се предотвратява появата на така наречения, гестационен диабет, тоест преходното диабетоподобно състояние свързано с бременността, което е преходно в повечето случаи, преминава след раждането. Освен за бъдещи майки, гимнемата е подходяща хранителна добавка и за бъдещи татковци.

Приложение на Гимнема: Ако предпочитате таблетната форма на билката, препоръчваната доза варира от 150 до 400 милиграма дневно на прием. Някои автори препоръчват таблетките да се приемат 3 пъти след всяко основно хранене, а други 2 пъти дневно след обед и вечеря.

Ако за вас е по-удобен приемате билката под формата на тинктура може да приемате по 2 или 3 милилитра от тинктурата отново 2 или 3 пъти дневно. Кратността на дозата се определя не само от килограмите на човека, но и от кратността на храненията. Ако се пропуска закуската се препоръчва двукратен прием на билката.

Това дали трябва да се приемат повече милиграми от билката зависи от стойностите на кръвната захар, които са измерени, чрез кръвен тест.

Причините, които се посочват в подкрепа на тази препоръка са следните: високите нива на глюкозата в кръвта може да увредят сперматозоидите, което се манифестира с дефекти в ДНК-то на сперматозоидите или късни и ранни аборти, мъртво раждания или раждане на дете с генетичен дефект.

Канела

Тази подправка също води до намаляване на инсулиновата резистентност. Освен това спомага за намаляване на прекомерното кървене по време на менструация като подобрява кръвотока към половите и балансира новата на естрогена.

Приложение на канелата: Канелата може да приемате както под формата на прах, разтворен в топла или студена вода, така и под формата на таблетки както ви е по-удобно.

Ако сте решили да използвате канелата под формата на прах може да опитате следното предписание: 5 грама от канелата на прах се смесват с топла вода и към тях се добавя половин лъжица органичен мен. Изчаква се половин час и се приема преди хранене. Някои хора имат непоносимост към канела и може да получат стомашен дискомфорт.

Ако предпочитате таблетната форма дозировката е по 250 милиграма дневно, обикновено сутрин.

Корен от женско биле

Тази билка е известна на латински като Licorice. Използват се корените на растението. Основно подобрява функцията на черния дроб, което е основно изискване за поддържане на физиологични нива на кръвната глюкоза и хормонален баланс, които са основните патогенетични проблеми за разрешаване при лечението на жени със синдром на Щайн Ловентал.

Сау Палмето (Saw Plametto)

Представлява малка палма, която се среща най-често в САЩ. Използвана е още от древните индианци, които американските индианци като средство за повишаване на жизнения тонус и за увеличаване на плодовитостта. Тази малка палма има плодове (зърна), които наподобяват на маслина. Вкусът на плодовете на Saw Plametto не е много приятен като в началото е много сладък, с аромат наподобяващ на ванилия, а след това вкусът му наподобява на много старо развалено сирене с миризма на тютюн. Затова повечето от хората предпочитат да приемат растението под формата на екстракт или таблетки.
Когато Сау Палмето се прилага за лечение на поликистозен синдром той повлиява основно нивата на дехидроепиандростерон като намалява тяхната концентрация, която в тези случаи в повишена. Основните симптоми, които повлиява билката са: повишено окосмяване по тялото и лицето, косопад от андрогенен тип при жени. Този симптомокомплекс е известен още като хирзутизъм.

Сау Палмето води до намаляване на дехидротестостерон. Този хормон притежава силни андрогенни свойства и се предполага, че той има най-мощно андрогенизиращо действие – определя пола на ембриона, когато е в утробата, води до проява на вторични мъжки полови белези по време на пубертета.
Дехидротестостерон се образува след биохимична реакция в периферните тъкани (тъкани различни от половите) като за прекурсор (първоначален субстрат) се използва тестостерона, с помощта на ензима 5 алфа – редуктазата. Сау Палмето намалява активността на 5 алфа – редуктазата и също намалява чувствителността на рецепторите за дехидротестостерона. По този механизъм Saw Plametto намалява симптомите на хирсутизъм и едновременно с това може да регулира и менструалния цикъл поради подобряване на нормалното съотношение между половите хормони.

Друг позитивен ефект на Сау Палмето е намаляването на ендометриалната хиперплазия, вследствие на повишените естрогенови нива при синдрома на Щайн Ловентау.

Приложение на Сау Палмето: Може да приемате билката и в натурален вид, но е с неприятен вкус и не можете да си я закупите в суров вид в България. Но може да я приемате на таблетки, като се препоръчителната доза е от 300 до 500 милиграма 2 пъти дневно.

Витекс

Витексът е друга популярна билка, която води до нормализиране на менструалния цикъл, чрез поддържане на регулярна овулация.

Много често по-горе изброените билки се ползват в комбинация за постигане на по-бърз ефект и за намаляване на разнообразните симптоми, които съпътстват това заболяване. Най-често се използва комбинацията между Сау Палмето, Женското биле и Гимнема. Друга популярна комбинация е Сау Палмето, Гимнема и Витекс.

Приложение на Витекс: В България се намира най-лесно таблетната форма, като дозировката е 500 милиграма 3 пъти дневно. Ако сте се консултирали с лекар дозата може да се удвои. Трябва да се прилага в продължение на минимум 3 месеца.

Преди да започнете лечение с тези билки, трябва да посетите лекар и да се консултирате с него! Ефект от прилагането на билките може да очаквате едва след двумесечно приложение, без прекъсване или чрез следене на специалните схеми на приложение!

Още по темата:

4.0, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияФизиологияИзследванияБотаникаПатологияСпортАнатомияНовиниЗдравни проблемиЛайфстайлСпециалисти