Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Киста на яйчника - лечение с билки и естествени средства

Киста на яйчника - лечение с билки и естествени средства

Киста на яйчника - лечение с билки и естествени средства - изображение
 1. Видове кисти на яйчниците
 2. Причини за образуване на кисти на яйчниците
 3. Признаци и симптоми на кисти на яйчника
 4. Лечение на кисти на яйчниците
 5. Регулация на хормоналния баланс
 6. Диета при кисти на яйчниците
 7. Билки при кисти на яйчниците
 8. Системна ензимна терапия
 9. Хомеопатия
 10. Натурални средства при кисти на яйчниците

Кистите на яйчниците (овариални кисти) представляват изпълнени с течност образувания в яйчниците на жената. Може да се образуват само в единия или и двата яйчника. По-често се срещат при жени в детеродна възраст и по-рядко, при жени след менопауза.

Яйчниците са с форма и размери на бадем. Интересно е, как тези толкова малки и деликатни органи, имат огромна роля в репродуктивните способности и възпроизвеждането на организма. Изумително е, как нещо толкова малко, може да развие киста, понякога със значителни размери. Обикновено кистите са безвредни и често се пукат самостоятелно. В редки случаи, могат да нараснат до такава степен, че да причинят увреждане на яйчника. Много големи кисти може да доведат до разместване на околните органи. Спукването на прекомерно големи кисти може да се съпътства от образуване на белези (цикатрикси по яйчника) или сраствания.

Видове кисти на яйчниците

Яйчниците съдържат хиляди фоликули, които съхраняват незрели яйцеклетки. По време на менструалния цикъл, всеки месец, с наближаване на овулацията, определен брой фоликули започват да нарастват (узряват), за да настъпи овулация. Кистите на яйчника, които се дължи на неизправност в узряването на фоликулите са известни като функционални кисти. Те се появяват във връзка с менструалния цикъл и не са част от сериозно заболяване. Има два вида функционални кисти:

Фоликулярни кисти: получават се, когато фоликулът не успява да се спука и вместо да започне процес на обратно развитие, в него се натрупва наднормено количество течност и той значително увеличава размера си. Често такива кисти достигат размери над 4 см.

Киста на жълтото тяло (лутеинови кисти): след настъпване на овулацията и освобождаване на яйцеклетката, в яйчника се образува временна структура с ендокринна функция, означавана като жълто тяло. Развитието на киста на жълто тяло настъпва, когато мястото, от което се е отделила яйцеклетката се уплътнява, затваря се и започва да натрупва течности (кръв и лимфа), превръщайки се в киста.

фукционални кисти

Съществуват и други видове кисти, които могат да се образуват на яйчниците, но те не са свързани с менструалния цикъл. Те се означават като органични кисти:

Дермоидна киста: кистозни образувания, изпълнени с кашеста материя, които се развиват от зародишна тъкан с ектодермален произход. Поради тази причина, във вътрешността им може да се установяват косми, зъби или кожа, които също се развиват от ектодермата. Рядко тези кисти са ракови.

Аденомни: този вид кисти се развиват от яйчниковата тъкан и съдържат течност или лигавица.

Параовариални кисти: доброкачествени образувания, които водят началото си от тъканите около яйчника, най-често свързващи отделните репродуктивни органи помежду им и с тазовата стена.

Ендометриозни: кисти от този тип се образуват, когато разселени ендометриални клетки (произхождащи от вътрешната повърхност на матката) се прикрепят към яйчника и функционират аналогично на тъканта, от която произхождат (маточната лигавица). Подобно на нея, тази тъкан нараства и води до кървене (менструация). Тъй като отделящата се кръв се задържа в кистата, тя потъмнява и поради тази причина, този вид кисти се означават още като „шоколадови”.

Органичните яйчникови кисти могат да причинят уголемяване на яйчника, образуване на белези, сраствания и усуквания. Този тип кисти обикновено са по-сериозни и не реагират добре на естествени терапии, затова, преди да предприемете алтернативно лечение на киста на яйчника, трябва първо да се консултирате с лекаря си, за да уточни вида и сериозността на кистата.

Поликистозни яйчници: при поликистозните яйчници се развиват много малки кисти по повърхността на яйчника, които наподобяват верига от перли. Поликистозните яйчници са свързани с поликистозен овариален синдром. В случаи на поликистоза, яйчниците може да се разширят обикновено до два пъти над размера на нормалните яйчници.

Още за проблема може да научите в синдром на поликистозните яйчници.

Повече информация относно алтернативното лечение на поликистозни яйчници може да прочетете тук.

Причини за образуване на кисти на яйчниците могат да бъдат:

 • Смущения е менструалният цикъл
 • Хормонален дисбаланс
 • Понижена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм)
 • Тютюнопушене
 • Наднормено тегло
 • Лечение на безплодие с гонадотропини
 • Смята се, че приемът на кломифен, тамоксифен увеличава риска от развитие на киста на жълтото тяло.

Признаци и симптоми на кисти на яйчниците:

Повечето жени, които имат киста на яйчника дори не знаят. Често не се наблюдават никакви признаци и симптоми. Повечето кисти се откриват при рутинен преглед. С нарастването на кистата, нараства и вероятността от поява на симптоми като:

 • Болка в таза, обикновено от страната на засегнатия яйчник. Болката може да бъде остра, внезапна или да се проявява периодично през целия цикъл.
 • Нередовен менструален цикъл
 • Ановулаторни цикли
 • Болка в таза след полов акт
 • Гадене и повръщане (това обикновено се случва след разкъсване на кистата)
 • Болка в долната част на корема с необичайно кървене (зацапване) по средата на кистата.
 • Подуване на корема
 • Болка или натиска в областта на корема при уриниране или дефекация
 • Безплодие

Забележка: Незабавно трябва да се свържете с лекаря си, ако усетите мъчителна болка, гадене, повръщане или необичайно кървене от влагалището, извън периода на менструалното!

Лечение на кисти на яйчниците

Най-прилаганата и разпространена терапия на киста на яйчника включва прием на хормонални препарати (противозачатъчни хапчета). Това предотвратява овулацията, поради което образуването на функционални овариални кисти не може да настъпи. Този метод обаче понякога представлява проблем, тъй като предотвратява забременяване и може да доведе до дългосрочен хормонален дисбаланс. Друг фактор е и, че приемът на противозачатъчни препарати повишава риска за развитие на рак на гърдата.

Ако кистата на яйчника стане твърде голяма, се счита, че рискът от разкъсване или други усложнения като усукване или изместване на яйчника. В този случай се налага хирургично премахване на кистата.

За тези, които често страдат от кисти на яйчниците, добрата новина е, че в повечето случаи, кистите изчезват сами и рядко се стига до хирургични интервенции. Независимо от това, понякога може да предизвикат известен дискомфорт, който може да бъде преодолян с помощта на естествени терапии и средства. Ползите от натуралните средства срещу киста на яйчника включат:

 • Подпомагане на хормоналния баланс
 • Намаляване на размера на кистата
 • Най-малко инвазивни са
 • Нямат сериозни странични ефекти

Алтернативно лечение при кисти на яйчниците

Първа стъпка: Намаляване на излишните естрогени

Излишъкът от естрогени е един от най-често срещаните видове хормонален дисбаланс, който може да доведе до нарушаване на овулацията. Един от най-добрите начини да намалите количеството на излишните естрогени е като:

 • Изключете соевите храни от менюто си
 • Яжте само органични меса и млечни продукти
 • Не затопляйте храна в пластмасови съдове в микровълновата печка
 • Не пийте вода от пластмасови бутилки за еднократна употреба
 • Избягвайте козметични продукти, съдържащи парабени
 • Използвайте естествени препарати за почистване

Дииндолметан (DIM) e фитонутриент (хранително вещество с растителен произход), намерен в зеленчуци като зеле, броколи, карфиол, алабаш. Къдраво зеле, ряпа и други. Връзката между дииндолметан и естрогена е сходството им на молекулярно ниво, но в действителност DIM не е хормон. Той има подобна структура на тази на естрогена и някои сходни характеристики като слаба разтворимост във вода и метаболизиране от специален клас цитохромни ензими, намиращи се в клетъчните мембрани.
Оказва се, че когато се приема под формата на храна или резорбируеми форми, DIM насърчава собствения си метаболизъм. Този метаболитен път на дииндолметан и участващите в него ензими, съвпадат с метаболитния път на естрогена. Казано по-просто, добавката на дииндолметан в диетата насърчава и естрогеновия метаболизъм и спомага за възстановяване на хормоналния баланс.

Втора стъпка: Увеличете прогестерона и регулирайте хормоналния баланс

Естествен прогестерон. Когато в организма има излишък на естроген, обикновено в същото време се установява дефицит на прогестерон. Блансирането на нивата на естрогена и прогестерона чрез използване на естествен прогестеронов крем ще помогне за намаляване на размера на кистата на яйчника и ще намали риска от повторното им образуване.

Естественият прогестерон може да бъде едно от най-добрите терапии за кисти на яйчниците. Един от начините да се използвате естествен прогестеронов крем като терапия на киста на яйчника е да се прилага между 10 и 26 дни от цикъла. Този „трик” заблуждава тялото, че е настъпила бременност и потиска овулацията. Ако не настъпи овулация, не може да се образуват функционални кисти на яйчника.
Трябва да се има предвид, че това е краткосрочно лечение, което е най-добре да се прилага в съчетание с други методи. Трябва да знаете, че по време на тази терапия може да не сте в състояние да забременеете.

Още по темата:

Диета при кисти на яйчниците

Както при всяко състояние, свързано със здравето на организма, диетата е ключов фактор за развитие на кисти на яйчниците. Голям процент от съвременните храни, закупени в супермаркетите, съдържат синтетични и естествени естрогени, които повлияват нормалната функция на яйчника.

Соята, която се намира в големи количества в храните днес е един от най-честите хранителни източници на естроген. Това е и причината, поради която киста на яйчника може да се образува и при момиче, при което все още не е настъпила менструация.

Изкуственото добавяне на хормонални препарати и антибиотици към храната на животните, с цел ускоряване на растежа и продуктивността им, представлява заплаха за здравето на потребителите. Поради тази причина, консумацията на месо с неизвестен или съмнителен произход може да бъде също една от причините за поява на яйчникови кисти.

Някои често използвани в бита пластмаси съдържат ксеноестрогени, които могат да преминат в храната. Поради тази причина не се препоръчва съхранението на храни и напитки в такива съдове. Най-добре е да използвате стъклени съдове.

Билки при кисти на яйчниците

билки при кисти на яйчниците

Билките може да се използват за подобряване на дейността на ендокринната система, насърчаване на хормоналния баланс, редовна овулация и кръвоснабдяване на репродуктивните органи. Допълнителни ефекти може да са детоксикация на черния дроб, което от своя страна подобрява хормоналния баланс и метаболизма на естрогена.

Корен от Мака: чудесна билка, която помага за синтеза на прогестерон в тялото и балансира хормоналния баланс, без да съдържа хормони.

Донг Куай (Angelica Sinensis): традиционна китайска билка, която подпомага хормоналния баланс и е специфична при проблеми с плодовитостта.

Семена от бял трън: тази билка поддържа хормоналния баланс чрез подкрепа на черния дроб. Белият трън помага на черния дроб да се прочиства и възстановява, а както е известно, черният дроб помага да се неутрализират токсините в тялото, включително и излишните хормони.

Бабини зъби (Tribulus Terrestris): спомага за нормализиране на овулацията, когато се използва преди овулация. В проучване между 36 жени, които не са в овулация, показва, че при 67 % от тях е настъпила нормална овулация само за 2-3 месеца от приема. Тази билка е с установено тонизиращо действие върху женската репродуктивна система, особено по отношение на яйчниците.

Бял равнец. Бял равнец подпомага за облекчаване на конгестията (кръвен застой) в областта на таза и подобрява кръвната циркулация на репродуктивните органи.

Черен Кохош (Actaea Racemosa): Корен от Черен Кохош подобрява регулацията на менструалния цикъл. Освен това е една от най-добрите билки за облекчаване на болки в яйчниците.

Чай от лайка. Билков чай от лайка може да се използва за облекчаване на болката при киста на яйчника. Нежният седативен ефект на лайката ще намали болката и ще ви помогне да се отпуснете. Също така, затоплящият ефект на чая ще помогне за регулация на нередовната менструация, както и за стимулиране на притока на кръв в областта на таза и матката.

Смесете две чаени лъжички изсушена лайка в чаша топла вода. Покрийте и варете в продължение на 5 минути. Прецедете, добавете една чаена лъжичка мед и пийте от чая. Може да пиете две до три чаши лайка всеки ден, докато настъпи облекчение.

Джиндифил. Джинджифилът е силна противовъзпалителна билка, която намалява възпалението и облекчава болката. Също така, джинджифилът повишава топлината в тялото и насърчава менструацията.
Смесете парче джинджифил (около 5 см), два стръка целина, половин чаша ябълков сок (прясно изцеден) и ¾ ананас. Изсипете в сокоизтисквачка и пийте от получения сок веднъж дневно, докато кистите изчезнат.

Също така, може да пиете две до три чаши чай от джинджифил дневно.

Системна ензимна терапия

Съществуват естествени терапии, които могат да се използват за подпомагане на организма да потисне нарастването на кистите, да намали размера им и напълно да ги премахне.

Тялото съдържа различни ензими. Ензимите са катализатори на химични реакции, необходими за множество функции и процеси в организма. Подклас ензими, известни като системни ензими, подпомагат организма да се справи с чуждите тъкани, излишни вещества и възпалението. Част от ензимите, които могат да помогнат за контрол на яйчниковите кисти са бромелаин, панкреатин, химотрипсин, рутин и трипсин. Хранителни добавки, съдържащи комбинация от системни ензими с високо качество, може да помогнат на тялото да намали размера на кистите и да ги премахне с течение на времето.

Хомеопатия

Хомеопатията се разглежда като допълнителен подход, който е предназначен да въздейства на естествените биологични механизми на организма и да поддържа общото здраве, включително и здравето на яйчниците. Често предписвани хомеопатични препарати за кисти на яйчниците са Арсеникум албум, Беладона и Апис мелифика.

Натурални средства при кисти на яйчниците

Компреси с рициново масло

Компреси с рициново масло е древна терапия, предназначена за лечение на дадена област или орган чрез поставяне на кърпа или компрес, напоени с рициново масло. Рициновото масло помага на тялото да се изчисти от излишните тъкани и токсини, стимулира лимфната и кръвоносната система в мястото на приложение. Компрес с рициново масло поставен в долната част на корема, в областта на яйчниците помага за увеличаване на кръвотока, доставяне на повече кислород и хранителни вещества към яйчниците. Това е важна стъпка, която помага на организма да намали размера на кистата:

Вземете голяма кърпа, свийте я на два или три ката (като трябва да остане достатъчно голяма, за да покрие областта на корема). Изсипете около 2 супени лъжици върху кърпата, сгънете двете страни, за да попие хубаво и отново разгънете. Легнете и поставете кърпата на корема си. Отгоре покрийте компреса с найлон и с топло одеяло върху него. Останете така поне за 30 минути, след което премахнете компреса. Може да измиете мястото с топла вода, за да премахнете остатъците от маслото. Повтаряйте три пъти седмично, в продължение на три месеца.

Този метод не бива да се прилага по време на менструация!

Топли компреси

Топлината може да е от полза за намаляване на мускулните крампи или болки в корема, свързани с наличие на кисти на яйчниците.
В случай на нужда, може да използвате затоплена бутилка с топла вода върху корема и областта на таза. Правете това в продължение на 15 минути и ще получите облекчение.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е с високо съдържание на калий и се препоръчва от редица здравни експерти за свиване и разтваряне на кисти на яйчниците, причинени от калиев дефицит. Добавете една супена лъжица ябълков оцет в чаша топла вода. Може да добавите и една супена лъжица черна меласа. Пийте една или две чаши на ден от този разтвор.

Това средство е подходящо също и за симптоми на прекомерно менструално кървене, както и спазми и подуване на корема.

Ленено семе

Лененото семе помага за балансиране на съотношението между естроген и прогестерон в тялото. Това ще помогне за премахване на кистите и предотвратяване на повторната им поява. Освен това, високата концентрация на фибри в лененото семе ще помогне за премахване на токсини от тялото, лошия холестерол и други отпадъчни продукти от метаболизма.

Смесете една супена лъжица ленено семе в чаша топла вода. Пийте всеки ден, на празен стомах, докато не забележите подобрение в състоянието. Може да смесвате ленено семе с кисело мляко, шейкове, супи и салати.

Вана с английска сол

Вана с английска сол може значително да подпомогне намаляване на боплката и други симптоми, свързани с киста на яйчника. Високото съдържание на магнезиев сулфат в английската сол действа като мускулен релаксант, което от своя страна облекчава болката.

Добавете една чаша английска сол към вана пълна с топла вода. Добавете 5-10 капки етерични масла като лавандула, роза или жасмин. Разбърква се в продължение на няколко минути, за да се разтвори солта. Накиснете долната част на тялото във ваната в продължение на 20-30 минути. Може да прилагате веднъж дневно, всеки ден.

Още за ползите от английската сол може да научите Какво лекува английската сол.

Цвекло

Цвеклото съдържа съединение, известно като бетацианин (betacyanin), което повишава способността на черния дроб да изчиства токсините от организма. Алкалният характер на червеното цвекло помага за регулиране на киселинността в тялото. Това от своя страна намалява някои от симптомите на кисти на яйчниците.

Смесете половин чаша прясно извлечен сок от цвекло с една супена лъжица гел от алое вера и една супена лъжица черна меласа. Пийте веднъж на ден, сутрин преди закуска.

Бадеми

Бадемите са изключително богати на магнезий и са от полза за намаляване на спазмите, свързани с наличието на кисти в яйчниците. Може просто да консумирате шепа печени бадеми за облекчаване на болката.

Алтернативен вариант е да масажирате нежно коремната област с бадемово масло, за да облекчите болката и подуването. Още по-добри резултати ще получите, ако добавите няколко капки етерично масло от жасмин към една супена лъжица бадемово масло.

Йод

Намалена функция на щитовидната жлеза също може да е причини за поява на киста на яйчниците. Йодът е важен микроелемент, нужен за здравето на щитовидната жлеза и недостигът му в организма, води до понижаване на нейната функция. Ето защо, при намалена функция на щитовидната жлеза приемът на добавки на йод може да е от полза. Трябва да знаете обаче, че не бива да приемате йодни добавки, ако не сте наясно, че действително имате този проблем. Също така, е важно, да не се приема йод в твърде големи количества, за да не направите щитовидната си жлеза свръхактивна.

Течности

Когато страдате от кисти на яйчниците, от съществено значение е да увеличите приема на течности. Стремете се да разпределяте цялото количество вода за деня на приблизително равни интервали. Може да добавяте малко лимонов сок към всяка чаша вода, преди да я изпиете. Водата ще подобри отстраняването на токсините от тялото, ще облекчи подуването и спазмите.

Избягвайте кафе, газирани напитки и алкохол!

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате тежка или остра болка в таза, повишена температура, виене на свят, учестено дишане или болка във влагалището с кървене. Тези симптоми могат да показват разкъсване на кистата, торзио на яйчниците или друго сериозно състояние, което може да има сериозни последици, ако не се лекува своевременно!

Източници:
http://natural-fertility-info.com
http://www.globalhealingcenter.com
http://www.top10homeremedies.com

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиНовиниЗдравни проблемиЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаФизиологияЛайфстайлСпециалистиИзследванияБотаникаПатологияСпортАнатомияИсторияСнимкиОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиНормативни актовеНаправления в медицината