Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Нормализиране на нивата на прогестерона

Нормализиране на нивата на прогестерона

Нормализиране на нивата на прогестерона - изображение

Прогестеронът е един от най-важните хормони за нормалното протичане на бременността. Освен това, за да настъпи бременност прогестеронът трябва да бъде в референтни граници за определения период от месечния цикъл.

След настъпване на овулация, в кръвта значително се повишават нивата на прогестерон. Причината за това е синтезът на прогестерон от жълтото тяло, вследствие на активиращото действие на лутеинизиращия хормон, произвеждан от хипофизата. Ако не настъпи бременност, няколко дни след овулацията, жълтото тяло търпи обратно развитие и нивата на прогестерона в кръвта спадат. Ако, обаче, се осъществи оплождане, нивата на прогестерона трябва да се задържат във високи стойности. В първите около 7 седмици повишените нива на прогестерона се дължат на активния синтез от жълтото тяло, а след този период плацентата започва самостоятелно да синтезира прогестерон, за да се осигури нормално протичане на бременността.

Функции на прогестерона

Повишава либидото в периода след овулацията. Прогестеронът е отговорен за поддържането на по-голяма дебелина на функционалната част от ендометриума като по този начин създава благоприятни условия за имплантация на оплодената яйцеклетка, предотвратява спонтанните аборти, дължащи се на имунно отхвърляне на развиващия се плод, чрез поддържане на по-дебела и „сочна” маточна лигавица създава благоприятни условия за нормално развитие на ембриона и плацентата, активира остеобластите, които са отговорни за изграждането на костната тъкан, участва в поддържането на нормалната съсирваемост на кръвта по време на бременността, има превантивна роля срещу рак на ендометриума, рак на гърдата, рак на яйчниците.

Симптомите на недостиг на прогестерон:

 • ендометриоза;
 • хабитуални (повтарящи се, последователни) аборти;
 • липса на овулация;
 • PCOS;
 • ПМС (предменструален синдром);
 • спазми по време на менструация;
 • намалено или липсващо либидо;
 • нарушения в кръвосъсирването;
 • подуване на гърдите, съпроводено с болезненост;
 • гърди с фиброцистозни образувания (“бучки в гърдите”, доброкачествени туморни образувания);
 • депресия;
 • затлъстяване;
 • повишена задръжка на течности, манифестираща се с отоци, главно по лицето и крайниците;
 • намалена функция на щитовидната жлеза;
 • нощни изпотявания;
 • нарушения в съня;
 • инконтиненция;
 • намаление на вагиналната секреция (сухо влагалище).

Билките за нормализиране на прогестерона

Билките, които се славят с това, че нормализират хормона прогестерон всъщност не съдържат прогестерон. Те повлияват индиректно неговата секреция, стимулирайки производството на лутеинизиращия хормон или възстановявайки нормалното съотношение в организма на фитоестрогени с ксеноестрогени. Друг механизъм е чрез намаляване на излишното количество на естрогени в организма.

Витекс за нормализиране на прогестерона

Тази билка е една от най-препоръчваните за нормализиране на нивото на прогестерона в кръвта. Механизмът на действие се обяснява с потискане на фоликулостимулиращия хормон и увеличаване на лутеинизиращия хормон. Резултатът е повишаване на прогестерона, заедно с повишената секреция на лутеинизиращ хормон.

Билката може да бъде намерена под различни форми в търговската мрежа, но най-препоръчваната е таблетната форма или тинктура. Тези два начина на приложение на билката се оказват най-ефективни, защото позволяват най-лесно дозиране. Препоръчва се да се приемат сутрин, на гладно. Желаният ефект може да се появи след 10 дни, но може да е необходим по-продължителен прием на билката.

Люцерна (Alfalfa) за нормализиране на прогестерона

Известна е с латинското наименование Medicago Sativa. Това растение е много разпространено из поляните в почти цел свят. Съдържа много минерали и витамини, както и фитоестрогени, които предпазват организма от натрупването на ксенохормони (които са вредни за организма, защото предизвикват хормонален дисбаланс). Използват се надземните части на растението.

Корен от репей и нормализиране на прогестерона

Известен е още като Arctium Lappa. Съдържа органични киселини, глюкозиди, калий, магнезий, танини, калций, инулин, горчиви и слузни вещества, сесквитерпенови лактони, етерично масло, фитостероли. Последните две съставки имат най-голяма роля за нормализирането на хормоналната секреция на прогестерон. Останалите съставки имат детоксиращ ефект, защото се предполага, че подобрява функцията на черния дроб. Други автори са на мнение, че с подобряване на функцията на черния дроб се увеличава извеждането на излишния естроген от организма, което нормализира съотношението между естрогена и прогестерона.

Сибирски женшен (Eleuthero root) за нормализиране на прогестерона

Тази билка е известна още като Eleutherococcus senticosus. Според някои автори, поддържа правилното функциониране на цялата ендокринната система. Това положително въздействие на женшена се обяснява с неговите адаптогенни свойства.

Корен от мака за нормализиране на прогестерона

Известна е още като Lepidium meyenii. Корените на мака съдържат 31 различни минерали и двойно повече фитонутриенти. Освен това, мака е много добър източник на аминокиселините фенилаланин и аргинин, които подобряват физическата и умствената издържливост, както на жената така и на мъжа. Благодарение на разнообразието от фитонутриенти се счита, че мака може да подобри функцията на хипофизата, щитовидната и надбъбречните жлези, които също участват в регулацията на половите хормони като директно или индиректно ги повлияват.

Съществуват научни изследвания, които доказват, че корен от мака съдържа алкалоиди наречени глюкозинолати, които имат основна роля в повишаване на плодовитостта на мъжа и жената. Други изследвания твърдят, че основното вещество, което участва в нормализирането на функцията на хипофизата, а като последица нормализира нивата на прогестерона, е пара-метоксибензил изотиоцианат. Трети са на мнение, че основна роля в нормализирането на хормоните играят стеролите – стигмастероли, ситостероли, Бета-екдизон.

Преди да предприемете, каквато и да е форма на билково лечение, трябва да се посъветвате с лекар!

Още по темата:

4.2, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАлт. медицинаЛюбопитноНовиниСнимкиИсторияФизиологияСпортИзследванияБотаникаАнатомияЗдравни съветиЗдравни проблемиХранене при...ЛайфстайлСпециалистиПатологияКлинични пътекиПсихологияСоциални грижиВидеоНаучни публикацииНормативни актовеПроизводителиИнтервюта