Начало Медицинска енциклопедия Лечения Бримкова електрохирургична ексцизия (LEEP-процедура) Хирургично лечение

Бримкова електрохирургична ексцизия (LEEP-процедура)

Бримкова електрохирургична ексцизия (LEEP-процедура) - изображение

Приложение на бримкова електрохирургична ексцизия (LEEP-процедура)

Същност

Предимства

Подготовка за бримкова електрохирургична ексцизия

Какво да очакваме по време на процедурата?

Какво да очакваме след процедурата?

Възможни усложнения

Противопоказания за провеждането на бримкова електрохирургична ексцизия (LEEP-процедура)

 

С цел диагностика и лечение на анормални или предракови и ракови състояния в долния генитален тракт на жената (шийката на матката и влагалището) се прилага процедурата бримкова електрохирургична ексцизия (LEEP-процедура).

Устройството, с помощта на което се извършва процедурата, е снабдено с тънка бримка, по която тече слаб електрически ток. Тя може да бъде с различна дължина в зависимост от големината и дълбочината на лезията.

LEEP-процедурата (известна още като LLETZ-процедура) се използва както:

 • с цел лечение - премахване на анормални клетки, за да се позволи на здравата тъкан да расте; така и:
 • с цел диагностика - отстранената тъкан може да се изпрати в лаборатория, за да се изследва за развитие на предракови и ракови изменения.

Приложение на бримкова електрохирургична ексцизия (LEEP-процедура)

LEEP се прилага при установяване наличието на анормални клетъчни структури в областта на маточната шийка и влагалището. Извършва се след преглед на таза с колпоскоп и получен съмнителен резултат от ПАП тест (цитонамазка) и биопсия.

LEEP-процедурата се извършва също за откриване на рак на шийката на матката или влагалището.

Важно е да се знае, че откриването на анормални клетки може да е сигнал за предраково състояние и те да прераснат в ракови след години.

LEEP може да се използва за подпомагане на диагнозата или лечението в следните случаи:

 • полипи (доброкачествени образувания);
 • генитални брадавици, които могат да показват инфекция с човешки папилома вирус (HPV) - рисков фактор за развитие на рак на шийката на матката;
 • умерена до тежка дисплазия (анормални клетъчни изменения в лигавицата на шийката на матката или предракови образувания);
 • при жени, които са били подложени на експозиция на диетилстилбестрол (DES) - чиито майки са приемали DES по време на бременност, което увеличава риска за рак на репродуктивната система.

LEEP се прилага и като по-малко инвазивен метод на лечение при карцином in situ, при жени, които искат да запазят плодовитостта си:

Същност на бримкова електрохирургична ексцизия (LEEP-процедура)

Процедурата се извършва в кабинета на опитен гинеколог и отнема около 20-30 минути.

Възможни са известни вариации в начина на извършване на ексцизията, както и в продължителността, в зависимост от индивидуалното състояние на пациентката.

В най-общи линии процедурата включва разширяване на влагалището с помощта на спекулум и поставяне на LEEP-устройството.

С помощта на бримката се изрязва тънък слой от тъканта. В общи линии се обхващат около 4-5 мм извън лезията и най-малко 8мм дълбочина.

Електрическият ток действа като инструмент за обгаряне, за запечатване на кръвоносните съдове, така че обикновено са наблюдава много малко кървене или дори липсва.

Предимства на бримкова електрохирургична ексцизия (LEEP-процедура)

Процедурата има много предимства, включително по-ниска цена, висока успеваемост и лекота на използване. Обикновено се използва само местен анестетик, въпреки че в някои случаи се прилага и обща седация.

LEEP-процедурата показва перфектни резултати при лечение на анормални промени в цервикалните клетки, дори е толкова ефективна, колкото криотерапията или лазерното лечение. Ако всичката анормална цервикална тъкан бъде отстранена още първия път (което се случва в около 98% от случаите), по-нататъшни интервенции и лечения не са необходими (освен ако анормалните клетки не се появят отново в бъдеще).

Друго съществено предимство е, че метода може да бъде използван за премахване на тъкан високо в цервикалния канал, дори и да не е видима с колпоскоп. Това прави LLETZ-процедурата по-прецизна и предпочитана от конизацията, при която се използва скалпел и риска от усложнения и кръвоизливи е по-голям.

Освен това при бримковата електрохирургична ексцизия се засяга съвсем малка част от здравата цервикална тъкан.

След LEEP тъканта, която се отстранява може да се изследва за рак, който е нараснал дълбоко в тъканта на шийката на матката (инвазивен рак) - което е невъзможно при разрушителни методи, като криотерапия и лазерно лечение. По този начин, LEEP може да помогне по-нататъшна диагностика.

Подготовка за бримкова електрохирургична ексцизия (LEEP-процедура)

Подготовката включва старателно проследяване на здравословното и моментното състояние на пациентката.

Желателно е тя да бъде добре информирана за естеството на процедурата.

Не се изисква предварителна седация или прекратяване на храненето за 10 часа преди манипулацията.

Лекуващият лекар трябва да бъде информиран за наличие на затруднение в кръвосъсирването или прием на антикоагуланти, аспирин или други медикаменти.

Желателно е да не се използват вагинални кремове или гелове, както и въздържане от сексуални контакти няколко дни преди процедурата (както и след нея).

Възможността за прием на болкоуспокояващо средство преди процедурата може да бъде обсъдена с лекуващия лекар.

В случай на по-специфични обстоятелства може да се наложат някакви допълнителни подготвителни процедури.

Какво да очакваме по време на бримкова електрохирургична ексцизия (LEEP-процедура)?

Процесът включва:

 • изпразване на пикочния мехур непосредствено преди манипулацията;
 • отстраняване на дрехите от кръста надолу;
 • полагане на операционната маса в поза за изследване на таза - краката трябва да имат удобна упора;
 • поставяне на спекулум във влагалището;
 • подготвяне на колпоскопа - инструмент със специален обектив, подобен на микроскоп, чрез който се наблюдават увеличени тъканите (колпоскопът не влиза във влагалището);
 • шийката на матката се почиства с разтвор на оцетна киселина или йодна тинктура, при което необичайните тъкани стават бели и по-видими (възможно е усещане за леко парене);
 • оглед с колпоскопа за установяване на всички области, които подлежат на лечение;
 • извършва се локална анестезия;
 • при нужда се поставя тенакулум - подобен на форцепс инструмент, за да държи шийката на матката спокойна по време на процедурата;
 • ще чувате леки звуци от оборудването, подобни на хъмкане или издухване и може да усетите лека миризма на обгорено;
 • бримката на устройството преминава през анормалните тъкани, като може да се случи повече от един път - в зависимост от размера на анормалната тъкан, която трябва да се отстрани и дали процедурата се завършва с цел лечение или диагностика;
 • възможно е да се почувства натиск, дискомфорт или леки спазми;
 • някои жени усещат слабост по време на процедурата, при което е желателно да уведомят сестрата или гинеколога.

Отстранената тъканта ще бъде изпратена в лабораторията за по-нататъшно разглеждане.

Какво да очакваме след бримкова електрохирургична ексцизия (LEEP-процедура)?

След LEEP-процедурата е желателно пациентката да полежи за няколко минути, преди да напусне кабинета и да си почива в продължение на един-два дни.

Повечето жени са в състояние да се върнат към обичайните си дейности в рамките на 1 до 3 дни след LLETZ-процедурата. Времето за възстановяване зависи най-вече от големината на обработената площ, както и от някои индивидуални особености.

Всяко кървене от мястото на LEEP-обгарянето може да бъде лекувано с пастообразни медикаменти за локално приложение. Препоръчително е поставянето на дамска превръзка, за да се избегне зацапване на бельото.

Нормално е да се усещат леки спазми, зацапване, както и тъмни или червеникави изтечения от влагалището в продължение на няколко дни. Тъмните изтечения са от медикаментите, които се поставят върху шийката на матката след процедурата, за да се контролира кървенето.

Вашият менструален цикъл няма да бъде прекъснат от тази процедура.

Обикновено не се препоръчва използването на вагинален душ и тампони, както и половите контакти в продължение на четири седмици след LEEP-процедурата или за период определен от лекуващия лекар.

Възможно е да има и други ограничения, като забрана за вдигане на тежки предмети и физическо претоварване, в зависимост от индивидуалното Ви състояние.

При наличие на болка и спазми може да се използват болкоуспокояващи, но за да се избегнат нежелани ефекти е желателно те да бъдат предписани от лекар - например аспирина и някои други медикаменти може да увеличат риска от кървене. Приемайте само лекарства предписани лично на Вас!

Вашият гинеколог ще Ви посъветва кога да го посетите за контролен преглед или по-нататъшно лечение. Като цяло жените, които са претърпели LEEP-процедура се нуждаят от по-чести цитонамазки (ПАП тест) - на всеки 4 до 6 месеца.

Следвайте точно препоръките на лекуващия лекар.

Възможни усложнения при провеждане на бримкова електрохирургична ексцизия (LEEP-процедура)

Както при всяка хирургична процедура, така и при LEEP-процедурата могат да настъпят усложнения, въпреки че се срещат изключително рядко.

Някои от възможните усложнения могат да включват:

 • инфекция на шийката или матката;
 • кървене;
 • съсиреци;
 • висока температура;
 • студени тръпки;
 • остра болка в корема;
 • лошо миришещи изтечения от вагината, които може да са признак на инфекция;
 • алергични реакции (към анестетици, йод или латекс използвани по време на LEEP-процедурата).

Други по-редки усложнения са:

 • промени или белези в шийката на матката от отстраняване на тъканна;
 • свиване на шийката на матката (цервикална стеноза);
 • трудност при забременяване - именно поради стенозата на шийката, която обаче може да се възстанови след известно време (поне година);
 • опасност от спонтанен аборт - особено, ако бременността е настъпила до 12 месеца след LEEP-ексцизията;
  ниско тегло на бебето при раждане.

Възможно е процедурата да крие и други рискове в зависимост от конкретното здравословно състояние на пациентката. За да се предотврати появата на нежелани реакции и усложнения е желателно старателно проследяване на състоянието преди процедурата.

Противопоказания за провеждането на бримкова електрохирургична ексцизия (LEEP-процедура)

При някои заболявания и състояния процедурата е строго противопоказна или не се препоръчва. Конкретни примери са:

 • в период на менструация;
 • бременност;
 • остра тазова възпалителна болест;
 • алергии;
 • остро възпаление на шийката на матката.

Още по темата:

4.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияЗдравни съветиИзследванияНовиниКлинични пътекиСпециалистиПатологияАлт. медицинаБотаникаЛеченияИнтервютаСнимкиЛайфстайлАнатомияФизиологияАнкетиХранене при...Нормативни актове