Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Метилмалонова киселина

Метилмалонова киселина

Метилмалонова киселина - изображение

Изследването на метилмалонова киселина може да помогне за откриването на ранен или скрит В12 дефицит.

Някои автори предлагат използването на метилмалонова киселина за скрининг, особено при възрастни хора, които често имат дефицит на витамин В12, без да проявяват симптоми. Тази практика обаче не е широко разпространена. Въпреки че е много чувствителен, този тест не е достатъчно специфичен, за да се постави диагноза на база резултата му. В САЩ изследването на метилмалонова киселина се използва като част от скринингова програма при новородени.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на метилмалонова киселина не се провежда често. Докато не се съберат достатъчно данни за клиничната му ползотворност и дълготрайни ползи, най-вероятно този вид тест няма да бъде предпочитан от повечето лекари.

Метилмалонова киселина може да се изследва заедно с хомоцистеин, когато резултатите от тест за витамин В12 са около долната граница на нормата, особено при наличие на симптоми на В12 дефицит.

Също тестът може да бъде използван при подозрение за метилмалонова ацидемия (повишено съдържание на киселината в кръвта).

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

При изследване на метилмалонова киселина се изисква да не се приема храна вечерта преди теста.

 

Метод на провеждане на изследването:

Взема се кръвна проба от вена на предмишницата или се събира уринна проба. Изследваната урина трябва да бъде втората сутрешна след гладуване през нощта.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

При вземане на кръвна проба може да се усети навлизането на иглата като убождане.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Риск за леки и рядкосрещани усложнения съществува при вземането на кръвна проба. Сред тях са хематомът (лек подкожен кръвоизлив) и флебитът (локално възпаление на вена).

 

Резултати от проведеното изследване:

При наличие на повишени нива на метилмалонова киселина и хомоцистеин и ниски стойности от изследване на витамин В12 може да се касае за ранен или скрит В12 дефицит. Това може да означава намаление в тъканните нива на витамина. Ако само хомоцистеина е повишен, то може би се касае за фолиев дефицит. При нормални стойности на метилмалонова киселина и хомоцистеин е почти сигурно, че няма В12 дефицит.

Понижените нива на метилмалонова киселина са рядкост и нямат клинично значение.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма контраиндикации за провеждане на изследването.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияАлт. медицинаСпециалистиИсторияФизиологияЛюбопитноЛеченияЗаведенияНормативни актовеНовиниНаправления в медицинатаОрганизацииХранене при...Здравни съветиКлинични пътекиСъставкиЛайфстайлСпортСнимкиЗдравни проблемиБотаникаПсихологияСоциални грижи