Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Хомоцистеин

Хомоцистеин

Хомоцистеин - изображение

Изследването определя концентрацията на хомоцистеин в кръвта или урината. Хомоцистеинът е аминокиселина (аминокиселините са основни градивни единици на белтъците), която нормално се открива в много малки количества в клетките. Тази аминокиселина е продукт на метаболизма на метионина. Метионинът от своя страна е една от единадесетте есенциални аминокиселини (организмът не може да ги произвежда и те трябва да се доставят с храната). В здравите клетки хомоцистеина бързо бива преобразуван в други продукти.

За да се метаболизира хомоцистеин са необходими витамин В12 и фолат. Индивиди, които страдат от дефицит на тези витамини имат повишени нива на хомоцистеин.

Според някои проучвания излишъкът на хомоцистеин може да предизвика формирането на атеросклеротични плаки и да повиши риска от сърдечно-съдови инциденти, поразявайки стените на кръвоносните съдове. Ползата от използване на хомоцистеин тест при оценка на риска от кардиоваскуларни инциденти, обаче е несигурна, имайки предвид, че няма данни за понижаване на риска при лечение с В12 и фолиева киселина.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследване на хомоцистеин може да се направи при съмнение за В12 или фолиев дефицит. Хомоцистеиновите нива може да се повишат, преди да има промяна в резултатите от изследването на В12 и фолиева киселина. Нивата на хомоцистеин може да се изследват при пациенти с недохранване, възрастни хора, които често абсорбират по-малко витамин В12 от храната и такива със зависимост към алкохол или наркотици.

Научете повече за изследването на:

Необходима ли е предварителна подготовка?

Може да се наложи да се спре приема на храна и течности, освен вода 10-12 часа преди теста.

 

Метод на провеждане на изследването:

Изследва се кръвна проба, взета от вена на ръката. Понякога се изследва и урина.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да се появи неприятно усещане при проникването на иглата през кожата по време на кръвна проба.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете от усложнения, които може да възникнат при вземане на проба венозна кръв са малки. Редките и леки усложнения се представят от флебита (възпаление на вена), получаването на хематом (малък кръвоизлив) и леко кървене от мястото на венепункцията (може да бъде по-продължително при хора на лечение с антикоагуланти или антиагреганти - аспирин, варфарин, синтром и др.).

 

Резултати от проведеното изследване:

В случаи на съмнение за недохранване или В12 или фолиев дефицит, нивата на хомоцистеин може да бъдат повишени. Ако не се приемат достатъчно витамини от група В и фолати, организмът може да е затруднен при преобразуването на хомоцистеина в съединения, които да са от полза на организма. В тези случаи кръвните нива на хомоцистеин са повишени.

При изследване на новородено, когато се открият високи нива на хомоцистеин в урината, това може да означава рядко срещано състояние, наречено хомоцистинурия. Това индицира нуждата от допълнителни изследвания за изясняване на причината за високите нива хомоцистеин.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Хомоцистеиновите нива може да са повишени при пациенти в напреднала възраст, пушачи, и такива, употребяващи определени медикаменти като карбамазепин, метотрексат или фенитоин. Нивата на хомоцистеин при жени са по-ниски от тези при мъже. Те се повишават след настъпването на менопауза, което вероятно е свързано с понижената продукция на естрогени (женски полови хормони).

2.3, 3 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Хомоцистеин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияИсторияЛеченияЛюбопитноБотаникаСнимкиНовиниСпециалистиЗаведенияЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаФизиологияХранене при...СъставкиКлинични пътекиСпортНаправления в медицинатаНормативни актовеОрганизацииДиетиПсихологияСоциални грижи