Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Остеопатии и хондропатии Нарушения в плътността и структурата на костта Остеопороза без патологична фрактура Остеопороза, неуточнена

Остеопороза, неуточнена МКБ M81.9

Остеопороза, неуточнена МКБ M81.9 - изображение

Остеопороза, неуточнена, представлява състояние, което се изразява с намаляване на костната плътност и повишен риск от възникване на патологични фрактури. Това е едно от най-често срещаните заболявания на опорно-двигателния апарат и се наблюдава тенеденция в покачване честотата в световен мащаб.

Някои от факторите, които могат да доведат до възникване на остеопороза, неуточнена, фамилно обременяване, менопауза (особено рано настъпила такава), аменорея, продължителна употреба на някои лекарства, нисък прием на калций, липса на физическа активност, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол и други. Установено е, че жените са изложени на по-голям риск от развитие на остеопороза, имайки предвид хормоналните промени, които настъпват при тях в периода след менопаузата.

Клиничната картина при остеопороза, неуточнена, се характеризира с поява на болка в областта на засегнатите кости, и в напредналите стадии на забиляването с настъпване на патологична фрактура. В повечето случаи, патологичната фрактура се пявява в областта на прешлените на гръбначния стълб (гръден и поясен отдел), тъй като тези части са подложени на голям стрес в ежедневието и се засягат рано от остеопоротичния процес. Фрактури на дългите и големите кости се наблюдават по-често след травми.

Диагнозата остеопороза, неуточнена, се поставя след снемане на подробна анамнеза, осъществяване на щателен физикален преглед и извършване на някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография, измерване на костна плътност и други.

Лечението на остеопороза, неуточнена, е главно консервативно и се осъществява ор специлаист. Консервативното лечение се състои в прием на инхибитори на костната резорбция и стимулатори на костната резорбция, рехабилитация и физикална терапия, гипсова имобилизация и други.

3.5, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Остеопороза, неуточнена МКБ M81.9

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Остеопороза, неуточнена МКБ M81.9

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Остеопороза, неуточнена МКБ M81.9

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Здравни проблемиАнатомия