Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хранителни добавки при анемия Лечение с храни и хранителни добавки

Хранителни добавки при анемия

Хранителни добавки при анемия - изображение

В случай, че през последните месеци се оплаквате от постоянна умора, често главоболие, отпадналост, гадене, проблеми с концентрацията, тъмни кръгове под очите може би е време да посетите личния си лекар.

Това са типичните предвестници на анемията, но поради неспецифичния характер на симптоматиката по аналогичен начин протичат редица други състояния от сезонни разстройства до злокачествени новообразувания.

Своевременните адекватни мерки, насочени от една страна към отстраняване на причините, довели до развитието на анемия и подобряване на симптомите от друга, значително намаляват рисковете от усложнения и неприятни последици в дългосрочен план.

Хранителни добавки при анемия се назначават при начеващи, леки форми на болестта, като основна терапия или като допълнително, подпомагащо конвенционалните медикаменти лечение.

Анемията представлява състояние, при което е налице понижение на броя на червените кръвни клетки (еритроцити) и/или намаление на хемоглобина.

В зависимост от етиологията на заболяването се различават множество видове анемия, като основните причини включват генетична обремененост (например при дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназата, таласемия и други), тежка кръвозагуба, наличие на подлежащи заболявания, грешки в диетата, употреба на определени медикаменти.

Като рискови фактори за развитие на анемия се считат следните:

 • женски пол
 • бременност
 • напреднала възраст
 • подлежащи автоимунни заболявания, бъбречни увреждания, неоплазми, ХИВ/СПИН
 • заболявания, нарушаващи усвояването на хранителните вещества, като възпалителни увреждания на стомашно-чревния тракт, язвена болест, инфекция с Helicobacter pylori
 • хроничен стрес
 • малнутриция, нездравословно хранене и начин на живот
 • вредни навици като тютюнопушене, системна консумация на алкохол
 • често самолечение с обезболяващи и нестероидни противовъзпалителни средства

Необходимостта от прием на витамини и хранителни добавки при анемия е във връзка с многобройните прояви на болестта, причиняващи дискомфорт и нарушаващи извършването на нормалните ежедневни дейности.

Най-често пациентите се оплакват от постоянна умора и отпадналост, сънливост, главоболие (което не се облекчава след прием на обезболяващи), шум в ушите, депресивни епизоди, запек, липса на апетит. Налице са промени по ноктите, косопад, когнитивни нарушения (трудно концентриране, проблеми с паметта), постоянно студени крайници.

Подробна информация за състоянието и свързаните с него прояви може да намерите в раздел Здравни проблеми:

Необходимост от прием на добавки при анемия

Хранителните добавки са ефективно средство, подходящо в забързаното ежедневие и модерния начин на живот, включващ диета, богата на мазнини, бързи въглехидрати и оскъдна на плодове и зеленчуци.

Фармацевтичната индустрия се развива с главоломна скорост по отношение на производството на всевъзможни комбинации от витамини, минерали, билки и лечебни растения във връзка с изключително високото търсене.

За намаляване на риска от непредвидени усложнения се препоръчва предварителна консултация със специалист за уточняване на вида на анемията, необходимостта от прием на лекарства, нуждата от промени в храненето, начина на живот и вредните навици.

При наличие на подлежащи заболявания се препоръчва контрол и овладяване на симптомите им със съответните медикаменти и процедури.

Най-често наблюдаваните в клиничната практика увреждания се дължат на дефицит на желязо (желязодефицитна анемия), витамин В12 (пернициозна анемия) или витамин В12 и витамин В9 (мегалобластна анемия).

Назначаването на хранителни добавки при анемия се използва за лечение на началните прояви или като допълнителна терапия към съпътстващото конвенционално лечение.

Най-често се използват (самостоятелно или в комбинация) следните витамини, минерали и субстанции с доказани полезни свойства:

Прием на желязоНиските нива на желязо са една от основните причини за развитие на анемия, като рискови група са жените в детеродна възраст, бременните, вегетарианците, лицата с бъбречна недостатъчност или след голяма хирургична интервенция или химиотерапия.

Желязото е изключително необходимо за хемопоезата и синтезата на червените кръвни клетки, като необходимата дневна доза е изчислена на 8 милиграма при мъжете и жени над 51 години и 18 милиграма при жени под 50 години.

По време на бременност нуждите нарастват до 27 милиграма дневно.

Необходимостта от прием на желязото под формата на хранителна добавка е налице при тежък дефицит и невъзможност за набавяне на необходимите количества с хранителните източници.

Важна особеност е, че само около десет процента от приетите с храната количества се усвояват от организма, а с напредването на възрастта процентите намаляват допълнително.

Приемът на препаратите, съдържащи желязо се препоръчва да се осъществява няколко часа след прием на калций, витамин Е, цинк, както и богатите на тях храни, антиациди, фибри, тъй като могат да намалят усвояването му.

Относително чести странични реакции, наблюдавани по време на приема на желязо, са гадене, метален вкус в устата, потъмняване на изпражненията, изтръпване на крайниците и други.

Прием на витамин В12Този представител на витамините от група В представлява водоразтворим витамин с изключително важни ефекти върху организма, един от които е производство на червени кръвни клетки.

Съдържа се главно в хранителните източници с животински произход, поради което изложени на по-висок риск са вегетарианците.

Необходимите дневни дози се изчисляват на малко над два микрограма, като при по-възрастните лица и особено при наличие на придружаващи заболявания, водещи до дефицит на субстанцията, се препоръчват по-високи дози.

Някои вредни навици, като например тютюнопушене и честа консумация на алкохол, както и приемът на някои медикаменти (перорални контрацептиви, инхибитори на протонната помпа, използвани за лечение при киселини, метформин, използван за лечение на захарен диабет тип 2) при продължителна употреба могат да доведат до намаляване нивата на витамина.

Витаминът изключително рядко води до нежелани ефекти, включително и при прием на по-високи дози, като рискове от нежелани последици съществуват при едновременна употреба с някои лекарства и химиотерапевтици, например хлорамфеникол, ранитидин, фамотидин и други.

Прием на витамин В9 (фолиева киселина)Фолиевата киселина участва в осъществяването на множество физиологични процеси и е с ключова роля за синтезата на еритроцитите, развитието на плода по време на бременност, усвояването на хранителните вещества, състоянието на кожа, коса, нокти.

Дефицит на субстанцията се наблюдава рядко във връзка с нейното високо съдържание в множество храни, главно бобови култури, зеленолистни зеленчуци (броколи, спанак, маруля), плодове, ядки, както и животински продукти (мляко, яйца, риба, месо).

Необходимите дневни дози са от порядъка на 400 микрограма, като при бременни се препоръчва прием на 600 микрограма. За лечение на анемия дозите могат да достигнат 800 милиграма под лекарски контрол.

Субстанцията под формата на хранителна добавка намира приложение за профилактика и допълнително лечение при мегалобластна анемия, някои заболявания на стомашно-чревния тракт, депресивни епизоди, както и по време на бременност (намалява риска от спонтанен аборт, осигурява ефективна профилактика срещу увреждания на невралната тръба, включително spina bifida).

Системната употреба на многократно по-високи от препоръчителните дневни дози може да доведе до проблеми със съня, неврологични увреди, кожни промени, стомашен дискомфорт, гадене. Не се препоръчва едновременна употреба с антиациди, нестероидни противовъзпалителни средства, тетрациклини и други, поради риск от намаляване на ефекта им и токсични прояви.

Прием на витамин СВитамин С е друг представител на водоразтворимите витамини, изключително необходим за хемопоезата, тъй като подпомага усвояването на желязо от хранителните източници и добавки.

Богати на субстаницята са главно плодовете (особено цитруси) и зеленчуците, като препоръчителните дози варират между 75 и 150 милиграма дневно.

Повишен прием се препоръчва при пушачи, като дозата е изчислена средно на около 30 милиграма допълнително.

Витаминът е важен антиоксидант с изразена ефективност, като подпомага множество функции в организма и се препоръчва като допълнителна терапия при редица състояния, като анемия, железен дефицит, чести инфекции, чревни заболявания, стрес и преумора, метаболитни и ендокринни увреждания.

При анемия се назначава след уточняване на причините за нейното възникване, тъй като приемът на високи дози при наличие на таласемия, дефицит на глюкоза-6-фосфат дехидрогеназа, проблеми с кръвосъсирването може да доведе до тежки последици и усложнения.

Рядко води до странични ефекти, тъй като излишните количества се екскретират с урината, но при продължителен прием на високи дози са възможни главоболие, гадене, диария, газове, проблеми със съня.

 • Минерали

Редица минерали като мед, магнезий, цинк подпомагат производството на кръвните клетки и участват в оптималното функциониране на хемопоезата. Редица възпалителни заболявания на чревния тракт водят до влошеното им усвояване, което може да влоши протичането на подлежаща анемия.

Приемат се предимно с профилактична цел в ниски дози, обикновено в състава на комбинирани препарати и витаминни добавки. Съдържат се в редица хранителни източници с растителен и животински произход, като обработката на храната може да намали тяхното съдържание.

Независимо от повишения прием на храни, съдържащи желязо и витамини, наличието на проблеми с храносмилането и възпалителни заболявания на храносмилателната система, води до намалено усвояване на полезните субстанции, съдържащите се в храната.

Профилактичната употреба на пробиотици или назначаването им като допълнителна терапия за изкореняване на причините, довели до анемия, значимо подобрява стомашната флора и подпомага пълноценното усвояване на приетите с храната витамини, минерали, аминокиселини.

Допълнителен прием е необходим и при хроничен стрес, диета, богата на бързи въглехидрати и захарни изделия, ГМО храни.

Редовната употреба на пробиотици и пребиотици подобрява храносмилането и усвояването на калций, витамини от група В, желязо, потиска растежа на патогенните микроорганизми.

 • Ензими, подобряващи храносмилането

В комбинация с пробиотици и/или пребиотици, приемът на ензимни препарати, подобряващи храносмилането, подпомага пълноценното усвояване на полезните субстанции от храната и намалява риска от развитие на дефицит на желязо, витамини от група В и различни възпалителни заболявания на интестиналния тракт.

Освен ензими, за подобряване на храносмилането се използват и множество фитопрепарати, като например мента, лайка, джинджифил, бял трън, артишок и други.

Прием на пробиотици и ензимни препарати

Хранителни добавки при анемия водят до ускоряване на възстановяването на организма, намаляват симптомите и предотвратяват риска от допълнителни усложнения.

Препоръчва се предварителна консултация със специалист за назначаване на подходящи препарати (самостоятелни или под формата на комбинация) и съответната доза, съобразени с индивидуалните нужди на пациента.

Полезна информация по темата може да намерите и в раздел Алтернативна медицина:


По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.4, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Хранителни добавки при анемия

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/condition-990-Anemia.aspx
https://draxe.com/anemia-symptoms/
http://www.raysahelian.com/anemia.html
https://www.drdavidwilliams.com/iron-deficiency-and-natural-anemia-treatment
http://www.nationalnutrition.ca/HEALTHCONCERNS_ANEMIA.aspx
https://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/heart/anemia/
http://emedicine.medscape.com/article/780176-medication
https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/anemia/treatment

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияИсторияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаИзследванияФизиологияЕ-тата в хранитеСнимкиЛайфстайлИнтервютаКлинични пътекиСпортНовиниСоциални грижиОрганизацииХранене при...Нормативни актовеСъставкиЗдравни проблемиСпециалистиТестовеНаучни публикацииДиетиПроизводителиПсихологияЗаведенияАнкетиГеографияЛичностиНаправления в медицинатаОткрития