Начало Медицинска енциклопедия Лечения Инхалаторен инсулин

Инхалаторен инсулин

Инхалаторен инсулин - изображение

Идеята за създаване на инхалаторен инсулин съществува от десетилетия, но едва през 90-те години на миналия век това става възможно.

Инхалаторният инсулин се приема чрез инхалиране, попада в белите дробове и оттам навлиза в кръвообращението.

Стремежът за създаването му произтича от идеята за избягване на множеството убождания, на които се подлагат инсулинозависимите пациенти, за да контролират нивата на глюкозата в кръвта си. Освен това, инжекционната форма възпрепятства нормалната активност на пациента в ежедневието и може да доведе до развитие на фобия от игли.

За повече информация прочетете:

Друго предимство на инхалаторния инсулин освен неизползването на игли е фактът, че той навлиза в кръвния ток по-бързо от подкожно инжектирания.

Първият инхалаторен инсулин е Exubera. Той е одобрен през 2006г и е показан при пациенти с диабет тип I и диабет тип II, на възраст над 18 години. Exubera е бързодействащ инсулин, който при диабет тип I може да се използва в комбинация с пролонгиран и интермедиерен инсулин, а при диабет тип II се прилага при неадекватен контрол на оралното лечение.

При проучвания е установено, че пациентите на Exubera имат значително понижение в нивата на глюкозата на гладно (преди закуска) и глюкозата, измерена след храненията (постпрандиална глюкоза).

Като странични ефекти при употреба на Exubera се описват лека кашлица и отклонения при функционалното изследване на белите дробове.

По-късно Exubera е изтеглен от употреба заради съмнения в белодробна токсичност и риск от развитие на белодробен карцином.

След това на пазара се появява инхалаторен инсулин Afresa. Неговото действие започва до 10 минути след приложението. В началото се счита, че Afresa няма странични неблагоприятни ефекти върху белите дробове, но скоро това предположение се опровергава.

Следват още неуспешни опити, но понастоящем инхалаторния инсулин е спрян от употреба.

Повече информация за заболяването:

3.9, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЛеченияЗдравни съветиИзследванияНовиниХранене при...ИнтервютаИсторияФизиологияСнимкиЛюбопитноВидеоЛайфстайлДиетиБотаникаСпортКлинични пътекиСъставкиРецептиЕ-тата в хранитеПатологияХрани и ястияТестовеАнкетиОрганизацииЗаведенияПсихологияСпециалистиЗдравни проблемиПроизводители