Начало Медицинска енциклопедия Лечения Глюкагон

Глюкагон

Глюкагон - изображение

Глюкагонът е хормон, произвеждан от алфа клетките на панкреаса.

Ефектите на глюкагона са свързани с повишаване нивото на кръвната захар. В това отношение той е антагонист на инсулина. Глюкагон е пептид, изграден от 29 аминокиселини. Синтезира се като проглюкагон, който се разкъсва протеолитично до глюкагон в алфа - клетките на панкреатичните острови. Проглюкагон се открива също и в храносмилателния тракт, където се превръща в ентероглюкагон.

Когато нивата на кръвната захар започнат да падат, глюкагонът използва два метаболитни пътя за освобождаване на глюкоза в кръвта:

  • глюкагонът стимулира разграждането на гликогеновите запаси в черния дроб;
  • глюкагонът активира чернодробната гликонеогенеза - процес, при който от невъглехидратни предшественици (аминокиселини) се синтезира глюкоза;

Глюкагонът се секретира основно в отговор на хипогликемия (ниски концентрации на глюкоза в кръвта). Неговата секреция може да бъде провокирана също и от повишените нива на аминокиселини в кръвта, което се наблюдава при консумация на богата на протеини храна, както и от повишената физическа активност.

Секрецията на глюкагон, от друга страна, се инхибира от високите нива на глюкоза в кръвта и от соматостатина. Карциномите на алфа - клетките на панкреаса се съпровождат с повишена секреция на глюкагон.

Глюкагонът като медикамент е синтетична версия на човешкия хормон, произведен с помощта на Escherichia coli. Използва се за лечение на тежка хипогликемия. В случаите на гладуване, надбъбречна недостатъчност, хронична хипогликемия трябва да се използва глюкоза. Екзогенно внесения глюкагон може да стимулира освобождаването на катехоламини, водещи до скок в кръвното налягане.

Глюкагонът може да увеличи антикоагулантния ефект на варфарина, повишавайки риска от кървене.

Най - честите странични ефекти при приложение на инжекция глюкагон са:

  • гадене;
  • повръщане;
  • алергични реакции;
  • ниско кръвно налягане.
2.8, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Глюкагон

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияФизиологияАлт. медицинаЛайфстайлИсторияЗдравни съветиЛюбопитноПатологияХранене при...НовиниИзследванияКлинични пътекиБотаникаСъставкиСнимкиЕ-тата в хранитеПсихологияОрганизацииСпорт