Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение на хипогликемия Лечебни практики при заболявания

Лечение на хипогликемия

Лечение на хипогликемия - изображение

За поддържането в изправност на всички жизненоважни процеси ни е необходима енергия. Енергията получаваме с храната, като съдържащите се в нея въглехидрати се разграждат до прости захари, включително и така нужната ни глюкоза.

Глюкозата е основният източник на енергия за организма, включително и за мозъка, като важна особеност е невъзможността за натрупване на запаси от глюкоза за мозъка (нужен е постоянен приток на определени количества). За усвояване на глюкозата се изискват определени количества инсулин (секретира се от клетките на панкреаса под финия контрол на нивата на кръвната захар).

При липса на инсулин е невъзможно усвояването на глюкоза от клетките, дори и при наличието на ексцесивни количества в кръвта. Всъщност този механизъм стои в основата на двата основни типа захарен диабет, а именно захарен диабет тип 1 (пълна липса на секреция на инсулин) и захарен диабет тип 2 (увреждания в неговото оптимално използване).

По тази причина при лицата със захарен диабет тип едно основното лечение включва приложение на инсулин в точно определени дози през точно определен интервал от време, а при лицата със захарен диабет тип две в зависимост от тежестта на състоянието им и съответно способността на организма да усвоява инсулина се прилагат различни перорални медикаменти, чиято основна цел е стимулиране и подпомагане секрецията и усвояването на инсулина в организма.

При прием на по-високи дози от съответните медикаменти (инсулин или перорални лекарства), както и под въздействието на някои други фактори, е възможно постигането на обратен ефект, изразяващ се в повишение нивата на инсулина и остро намаляване съдържанието на глюкоза в кръвта, което от своя страна води до определени прояви.

Състоянието, при което кръвната захар е силно понижена (под 4 mmol/l или под 72 mg/dL), се означава като хипогликемия. В медицинската литература за хипогликемия се приемат стойности на кръвната захар под 3 mmol/l.

Лечение на хипогликемия е необходимо, като своевременното му провеждане значително намалява рисковете от развитието на различни по тежест усложнения, свързани с понижената кръвна захар и вариращи от лек дискомфорт (чувство на глад, гадене, изпотяване, световъртеж, главоболие) до загуба на съзнание (синкоп, кома, неврологични увреждания, гърчове).

Причини за хипогликемия

Причини за развитие на хипогликемия

Най-честата причина за развитие на хипогликемия е подлежащият захарен диабет и неправилното дозиране на лекарствата, използвани за неговото лечение.

Инсулинът в по-високи дози води до понижаване на кръвната захар, като е възможно развитие на хипогликемия при използването му в оптимални дози, но повишаване на физическата активност, намаляване приема на храна или наличието на подлежащи заболявания (например сезонна инфекция).

От пероралните лекарства за лечение на захарен диабет често до хипогликемия водят така наречените сулфанилурейни препарати (глибенкламид, глипизид, глимепирид и други).

Освен захарният диабет и провежданото лечение понижаване на кръвната захар е възможно и под влияние на други фактори, като например:

 • прием на определени медикаменти: хинин (за лечение при малария), високи дози ацетилсалицилова киселина (за лечение на ревматоиден артрит), алопуринол (за лечение при подагра), някои антикоагуланти и други, приемани самостоятелно във високи дози или в комбинация с лекарства за лечение на захарен диабет
 • прекомерна консумация на алкохол
 • тежки бъбречни и/или чернодробни увреждания
 • туморни образувания: някои тумори показват склонност към секреция на субстанции, повлияващи кръвната захар, като част от туморите на панкреаса (например инсулином) и други
 • тежко подлежащо заболяване, особено с хроничен характер
 • повишена физическа активност: особено при лица със захарен диабет съществува риск от хипогликемия в резултат от повишена двигателна активност въпреки приложението на препоръчаните дози инсулин или перорални лекарства
 • хранителни разстройства: спазването на строги диети, определени хранителни разстройства като нервна анорексия и други могат да доведат до хипогликемия

Своевременното лечение на хипогликемия, още при първите признаци на състоянието, намалява значимо последиците в дългосрочен план.

Сама по себе си хипогликемията не е заболяване, а симптом на други подлежащо увреждане или болест, който се проявява при определени (подходящи) условия.

Подробна информация може да намерите в раздел Заболявания:

Лечение на хипогликемия - първи мерки

Лечение на хипогликемия

Лечението на хипогликемия се състои в своевременно снабдяване на организма с така необходимия му източник на енергия, а именно глюкоза.

В зависимост от тежестта на състоянието на пациента това се осъществява по различни механизми. Важно е разпознаването на първите признаци на състоянието и предприемането на подходящи мерки.

Най-често първите признаци на хипогликемия включват сърцебиене, световъртеж и замайване, така нареченото причерняване пред очите, намалена концентрация и трудно задържане на вниманието, внезапно чувство на глад, пребледняване, раздразнителност и други.

При първите симптоми в най-кратък срок се препоръчва прием на съдържащи прости захари хранителни продукти или напитки, таблетки глюкоза, мед. Препоръчителната доза е в рамките на около 15 грама прости захари (лесно разграждащи се въглехидрати), които се съдържат в:

 • половин чаша сок или кола
 • 1 супена лъжица мед (препоръчва се поставяне под езика до пълното му разграждане за постигане на по-бърз ефект)
 • 1 супена лъжица захар
 • 3-4 бонбона
 • няколко таблетки глюкоза (около 3 в зависимост от съдържанието им)
 • течна захар (гел)

Петнадесет минути след приема на необходимите количества захар се измерва стойността на кръвната захар, като при липса на подобрение и повишение над 72 mg/dL се препоръчва повторение на процедурата. Липсата на ефект и задоволително покачване нивата на кръвната захар след трикратно приложение на процедурата налага спешна медицинска помощ.

Приемът на сложни въглехидрати, протеини и мазнини не се препоръчва в състояние на хипогликемия, тъй като не води до желаните резултати.

Лечение на хипогликемия с глюкоза - таблетки или венозна инфузия

При липса на подобрение в състоянието на болния се предприемат спешни мерки, като е необходимо приложение на глюкоза венозно или при невъзможност се прилага глюкагон интрамускулно.

Препоръчва се своевременно венозно вливане на 80 милилитра 20 % глюкоза или 160 милилитра 10 % глюкоза в зависимост от състоянието на болния. Високите концентрации на глюкоза (от порядъка на 50 %) не се използват (или се използват рядко, при определени ситуации) в съвременната клинична практика поради гъстата консистенция на разтвора и затрудненията при венозно приложение и усвояване.

При невъзможност за венозно приложение на глюкоза се прилага интрамускулно или подкожно един милиграм глюкагон.

Приложението на глюкагон не е уместно (по-ниска ефективност, риск от нежелани прояви) при лица с изразена кахексия, тежки чернодробни увреждания, при малки деца. Глюкагон е противопоказан за употреба при наличие на инсулином и феохромоцитом (риск от влошаване на състоянието).

Подходяща диета за профилактика на хипогликемия

Подходяща диета като част от комплексните методи за лечение на хипогликемия

Правилният хранителен режим при лица със захарен диабет и определени фактори, често провокиращи хипогликемия, е от ключово значение за поддържане на оптимални, здравословни нива на кръвната захар.

Препоръчва се спазването на следните основни съвети:

 • повишена честота на храненията: вместо добре познатия трикратен режим (закуска, обяд, вечеря) на хранене, се препоръчва преминаване към 5 или 6 кратно хранене с междинни закуски (междинни хранения), с което се подпомага поддържането на постоянни нивата на кръвната захар
 • намаляване на размера на порциите: консумацията на големи количества храна и честото преяждане може да затрудни освобождаването на инсулин или да доведе до необходимост от прием на по-високи дози при лица с диабет тип 1, поради което се препоръчва прием на малки порции храна през няколко часа (по-често, но по малко)
 • особености в диетата: препоръчва се прием на сложни въглехидрати (спомагат за поддържане на постоянни нивата на кръвната захар), тъй като простите въглехидрати крият риск от развитие на големи амплитуди в нивата на кръвната захар и съответно риск от хипогликемия. Диетата богата на фибри, съобразена с индивидуални потребности и предпочитания, показва добри резултати при много от пациентите. При наличие на заболяване, водещо до повишен риск от хипогликемия при определени условия, се препоръчва съобразяване на хранителния план със съветите на диетолог или специалист по храненето
 • редовно проследяване нивата на кръвната захар: възможно е да не усетите първите прояви на хипогликемия, тъй като при някои лица последните са твърде неспецифични, поради което се препоръчва редовно проследяване на кръвната глюкоза (при склонност към хипогликемия и особено при захарен диабет)
 • избягване на консумацията на спиртни напитки
 • винаги бъдете подготвени: при склонност към хипогликемия се препоръчва винаги да имате под ръка захар, бонбони, сушени плодове, мед, които да ви помогнат в случай на рязко спадане на нивата на кръвната захар

Правилният хранителен режим е част от комплексната терапия на хипогликемията, като същевременно е профилактична мярка за намаляване на честотата и тежестта на състоянието.

Хранителни добавки (витамини, минерали, билки) в комплексното лечение на хипогликемия

Добавки (витамини, минерали, билки) за лечение на хипогликемия

Приложението на хранителни добавки не замества лечението на хипогликемия, а се използва като част от комплексната терапия за намаляване на рисковете, свързани с понижената кръвна захар, намаляване на честотата и тежестта на хипогликемичните реакции в организма.

В зависимост от състоянието на пациента (причини за хипогликемията, като например захарен диабет, други подлежащи заболявания, прием на медикаменти), след консултация с лекуващия лекар (при необходимост и с ендокринолог) се назначават определени добавки.

Хранителните добавки се предлагат под формата на монопрепарати, съдържащи една активна съставка или като комбинирани продукти, съдържащи повече от една активна съставка.

Обикновено се предпочитат комбинираните средства, тъй като съдържат оптимални количества от всички необходими субстанции за постигане на максимален ефект.

Препоръчват се следните витамини, минерали и лечебни растения:

 • витамини: витамини от група В, витамин С и витамин Е се отличават с висока антиоксидантна активност, като допълнително подсилват активността за неутрализиране на свободните радикали на ендогенните антиоксиданти (срещани в организма, като например глутатион), допълнително повишават имунната защита на организма (предпазват от сезонните инфекции, които при диабетно болни пациенти могат да се окажат причина за хипогликемия) и увеличават устойчивостта на организма към вредни въздействия от околната среда
 • минерали: магнезий и хром, приемани в оптимални количества допринасят за правилното функциониране на редица системи. При дефицит на магнезий е налице повишен риск от развитие на инсулинова резистентност, която сама по себе си е основният предвестник на захарния диабет. Минералът подобрява психическото и физическото здраве, съня, неврологичния статус, както и функционирането на нервната система
 • коензим Q10, биофлавоноиди: отличават се с висока антиоксидантна активност и намаляват нивата на оксидативния стрес в организма, като същевременно участват в редица важни биологични процеси
 • билки и лечебни растения: бял трън, женшен, хвойна, глухарче, бял равнец, арония могат да окажат позитивен ефект по отношение на стабилизирането нивата на кръвната захар и намаляването на риска от развитие на хипогликемия

При чести случаи на хипогликемия се консултирайте със специалист за откриване на възможните причини и тяхното своевременно отстраняване.

Комплексното лечение на хипогликемия (моментна корекция на нивата на кръвната захар плюс лечение на основното заболяване или състояние, водещо до хипогликемия) е необходимо за намаляване на сериозните рискове, свързани с този симптом.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение на хипогликемия

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.endocrineweb.com/conditions/hypoglycemia/hypoglycemia-treatment
https://emedicine.medscape.com/article/122122-medication
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoglycemia/diagnosis-treatment/drc-20373689
https://www.healthline.com/health/hypoglycemia
http://www.joslin.org/info/how_to_treat_a_low_blood_glucose.html
https://patient.info/doctor/emergency-management-of-hypoglycaemia
https://www.diabetes.co.uk/Diabetes-and-Hypoglycaemia.html
https://www.wikihow.com/Treat-Reactive-Hypoglycemia
https://www.webmd.com/diabetes/guide/diabetes-hypoglycemia#1
https://www.medicalnewstoday.com/articles/166815.php

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиАлт. медицинаНовиниКлинични пътекиИсторияФизиологияСъставкиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиИзследванияБотаникаЕ-тата в хранитеДиетиСпортИнтервютаХранене при...ПсихологияЗаведенияОрганизацииНормативни актовеСоциални грижиСпециалистиАнкетиГеографияЛичностиНаправления в медицината