Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение с нистатин Медикаментозно лечение

Лечение с нистатин

Лечение с нистатин - изображение

Гъбичните заболявания, известни в медицинските среди още и с термина микози или микотични инфекции, показват изключително висока честота в световен мащаб.

В някои случаи протичането им е напълно безобидно, ограничено в малка зона от тялото и подлежи на лечение с отпускани без рецепта средства, след консултация с личния фармацевт.

В други случаи се наблюдава тежко протичане, засягане на обширни зони от тялото, силно влошаване на общото здравословно и необходимост от своевременно и системно лечение след консултация със специалист, а в някои случаи и в подходящо за целта болнично заведение.

За лечение на много видове от гъбичните инфекции се прилагат различните форми на препарата нистатин, които се различават по начин на приложение, концентрация на активното вещество, сила на ефекта.

Лечение с нистатин се прилага при определени инфекциозни заболявания с гъбична етиология, независимо от локализацията на инфекцията и болестното огнище.

 Какво представлява нистатин? Видове лекарствени форми (таблетки, пастили, крем, маз, сироп)

Какво представлява нистатин? Видове лекарствени форми (гел, крем, лосион, таблетки)

Нистатин принадлежи към голямото семейство на лекарствата от групата на противогъбичните средства.

Заедно с групата на азолите (кетоконазол, флуконазол) и алиламините (нафтифин, тербинафин) принадлежи към антимикотичните агенти, които водят до нарушаване на пропускливостта на клетъчната мембрана.

По същество нистатин представлява полиенов антибиотик (подобно на амфотерицин В) и притежава изразен, изключително добър ефект по отношение на гъбичките от голямото семейство на Candida, особено към Candida albicans, който е чест причинител на микози при лица от всички възрасти.

Нистатин притежава добър фунгициден ефект (води до убиване на гъбичките), като осъществява своето действие като се свързва с ергостерола и формира пори, през отвърстията на които преминават различни молекули и йони от клетъчните структури на гъбичките и съответно последните загиват.

Във връзка с естеството и характера на предизвиканите от кандида микотични инфекции, нистатин се използва най-широко в дерматологията, гинекологията и гастроентерологията, като за различните цели е необходимо прилагането му в най-удобната лекарствена форма.

Нистатин е достъпен както за локално приложение (гел, крем, прах), така и за системна употреба (таблетки, сироп).

Към едни от най-често срещаните и използвани в клиничната практика лекарствени форми на нистатин, се включват следните:

 • лекарствени форми за перорална употреба: нистатин е наличен под формата на таблетки, капсули, пастили (таблетки за смучене), гранули за разтваряне с вода, сироп. Не всички перорални форми са налични на територията на нашата страна, въпреки което наличните препарати са достатъчни за провеждане на активно и ефективно лечение на съответните пациенти. Важна особеност е прием на препаратите съгласно указанията на вашия лекар и листовката на лекарственото. Таблетките и капсулите се примат с достатъчно количество течности, таблетките за смучене (пастилите) се поставят на езика до пълното им разграждане (не се сдъвкват, поглъщат цели, раздробяват), сиропът се приема с помощта на мерителни лъжички, а при гранулите за разтваряне е необходимо предварително разтваряне с вода (за препоръчване преварена). При използване на гранулите за разтваряне или сиропа за лечение на микози в устната кухина се препоръчва изплакване на устната кухина последователно и от двете страни със съответната форма и въздържане от прием на храни и напитки за известен период (поне десет минути). При използването на сиропа за лечение на интестинални микози не е необходимо задържането му в устната кухина
 • лекарствени форми за приложение върху кожата: нистатин е наличен под формата на унгвент (маз), крем, прах, като отделните форми се различават по своята попивателна и проникваща способност, като са възможни разлики и по отношение на процентната концентрация на активните съставки
 • лекарствени форми, използвани в гинекологията: за лечение на кандидоза се предпочита използването на вагинални таблетки или вагинален крем, като за правилната им употреба е необходимо стриктно следване на означенията в листовката (в случай, че вашият лекар не ви е разяснил предварително особеностите в приложението)

Продължителността на лечебния курс се определя индивидуално, като се препоръчва пълно и цялостно завършване на терапията, независимо от видимото подобрение, което пациентите усещат след първите няколко дни. Своевременното и ранно прекратяване на лечението крие риск от рецидив на болестта и последващи затруднения в лечението.

 При кои заболявания се препоръчва лечение с нистатин?

При кои заболявания се препоръчва лечение с нистатин?

Нистатин и противогъбичните средства като цяло се използват най-общо при заболявания от голямата група на микозите (гъбични инфекции).

Полезна и подробна информация за различните видове гъбични инфекции, особености в протичането и диагностицирането им може да намерите в раздел Заболявания:

Лечение с нистатин се препоръчва предимно при наличие на инфекция, предизвикана от гъбичките Candida albicans, поради неговия висок фунгициден ефект към тези конкретни причинители.

Инфекцията, предизвикана от гъбичките Candida, се нарича още кандидоза, като болестта се наблюдава изключително често при наличие на понижен имунитет (в резултат от други подлежащи заболявания, тумори, СПИН, захарен диабет, тежки операции, след трансплантация на органи и други), в резултат от въздействието на локални фактори (неподходящи дрехи и обувки, професионални фактори и други) и най-често е под формата на опортюнистична инфекция (причинителите са нормални обитатели от флората на лигавицата на устната кухина, гастроинтестиналния тракт и половите органи, като при понижение на имунната защита популацията им нараства до степен да предизвикат симптоми и усложнения).

Възможно е засягане на различни органи и структури, като едни от най-честите форми включват:

 • кандидозен стоматит: състоянието е известно още като млечница и често се среща при новородени и малки деца във връзка с особеностите на имунната им система и нейното непълно развитие. Млечницата е известна още и като остра псевдомембранозна кандидоза, като кандидозният стоматит освен като млечница може да протече и под формата на остра атрофична кандидоза, ангуларен хейлит (нацепване на устните ъгли), медиален ромбоиден глосит, хронична атрофична кандидоза и други. Освен локално третиране с нистатин се препоръчва и употреба на подходящи антисептици и дезинфектанти
 • кандидоза на кожата и ноктите: развива се най-често при понижение на имунитета и травмиране на определен кожен участък или нокътните пластини. При кандидозната онихия и паронихия се наблюдава ангажиране на околонокътния вал и впоследствие също и нокътната плочка с хроничен възпалителен характер
 • кандидоза на вулвата и вагината: кандидозният вулвовагинит е известен още и като вагинална млечница и засяга външните полови органи при жените с водещи прояви на сърбеж и бяло течение. Освен при понижение на имунната активност състоянието може да се развие и вследствие на продължителна антибиотична терапия, прием на орални контрацептиви, при хормонален дисбаланс и други, водещи до промяна на киселинността на вагиналната среда
 • кандидоза с други урогенитални локализации: възможно е развитие на кандидозен цистит, баланит, уретрит, като предразполагащ фактор освен намален имунитет са още и използването на катетри, травмиране в областта, промени в киселинността на средата и други
 • белодробна кандидоза: протича най-често под две форми, а именно бронхитна форма и пневмонична форма, които изискват адекватно и комплексно лечение с подходящи медикаментозни средства
 • кандидозен менингит: при кандидозния менингит се наблюдава възпаление на мозъчните обвивки, предизвикано от Candida albicans, което протича с разнородни неврологични прояви (синдром на повишено вътречерепно налягане, вратна ригидност, повръщане от централен тип, фотофобия и други) и изисква своевременно комплексно лечение

При тежки инфекции, каквито са например кандидозният менингит, ендокардит, белодробните увреждания, развитието на септицемия (сепсис) е необходимо хоспитализиране на пациентите, мониторинг на състоянието и комплексен терапевтичен режим, включващ приложението на различни антимикотици в комбинация с антибиотици (при необходимост), кортикостероиди, симптоматични средства.

При всеки пациент с кандидоза, независимо от локализацията на микотичното огнище, се препоръчва консултация с лекуващия лекар с цел определяне на причините, довели до развитието на болестта (причини за понижения имунитет, отключил инфекцията).

Подценяването на състоянието и неглижирането на проявите може да доведе до сериозни усложнения в дългосрочен план, забавяйки поставянето на диагнозата на друго подлежащо, по-сериозно заболяване.

 Рискове и нежелани ефекти при лечение с нистатин

Какви рискове и нежелани ефекти крие лечението с нистатин?

Нистатин, подобно на всички лекарства, крие своите рискове от изява на нежелани странични ефекти и лекарствени взаимодействия.

Като цяло нежеланите ефекти не са особено чести и рядко са тежки, но е необходимо да са вземат под внимание и да се предупреди пациента за възможните странични реакции от лечението.

При повечето пациенти не се описват нежелани ефекти или и да има известни такива налице, то те са слаби и бързопреходни.

Различните лекарствени форми крият различен риск от поява на вариращи по тежест и сила нежелани ефекти, като едни от най-честите, наблюдавани при почти всички лекарствени форми, включват:

 • гадене с или без повръщане
 • горчив вкус в устата
 • диария
 • стомашни болки и дискомфорт
 • кожен обрив
 • сърбеж по кожата

Реакциите от този тип обикновено отзвучават бързо и са слаби, рядко до умерени, като не смущават значително комфорта на пациента.

В редки случаи са възможни по-сериозни нежелани ефекти, някои от които налагат спешна медицинска намеса. Такива например са появата на тахикардия и други сърдечни увреждания, поява на бронхоспазъм (може да доведе до сериозни последици при лица с подлежащи обструктивни заболявания, като астма, хронична обструктивна белодробна болест, спастичен бронхит и други), реакции на свръхчувствителност, включително и реакция от типа на синдром на Stevens-Johnson, остри кожни реакции и други.

При алергични към нистатин пациенти употребата на препарата може да предизвика различна по тежест алергична реакция, характеризираща се с генерализиран обрив, сърбеж и зачервяване на кожата, оток (подуване) на лицето, езика, устните, задух, синкоп и загуба на съзнание.

За минимизиране на риска от поява на нежелани реакции по време на терапията с нистатин се препоръчва стриктно следване на наставленията на лекуващия лекар и/или фармацевт, както и указанията в листовката, предоставена от фирмата, произвеждаща съответния лекарствен препарат.

При пациенти с тежки подлежащи заболявания (бъбречни или чернодробни увреждания, тежки сърдечни увреждания и други) се подхожда с повишено внимание. При наличие на намалена имунна активност, каквато се наблюдава при пациенти с HIV, СПИН, лимфоми, злокачествени неоплазми, захарен диабет и други също се препоръчва внимателен подход и съобразяване и индивидуализиране на дозата и вида на лекарствената форма.

По време на бременност лечение с нистатин се назначава само при доказана нужда и необходимост от провеждане на терапията. Липсват достатъчно изследвания по отношение на безопасността на лекарството по време на лактация, поради което се препоръчва избягване на употребата му при кърмене.

Поради риск от развитие на нежелани лекарствени взаимодействия при едновременна употреба с други лекарства, добавки, билки и други се препоръчва да уведомите вашия лекар или фармацевт за всички препарати, които приемате (независимо дали са ви изписани от лекар или са без рецепта, независимо дали са за лечение на конкретно заболяване или с профилактична цел).

Лечение с нистатин се провежда при данни за гъбична инфекция, като за оптимизиране на терапията се препоръчва медицински контрол и наблюдение.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-8684-612/nystatin-topical/nystatin-topical/details
https://en.wikipedia.org/wiki/Nystatin
https://www.rxlist.com/nystatin-oral-suspension-drug.htm
https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682758.html
https://www.drugs.com/mtm/nystatin-topical.html
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/nystatin-oral-route/proper-use/drg-20065146
https://www.webmd.com/drugs/2/drug-8893-8206/nystatin-oral/nystatin-suspension-oral/details
https://www.rxlist.com/nystatin-cream-drug/patient-images-side-effects.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛеченияХранене при...Здравни съветиИсторияЗдравни проблемиЛюбопитноНовиниМикробиологияБотаникаИзследванияПсихологияСнимкиЗаведенияСоциални грижиКлинични пътекиИнтервютаНормативни актовеЛайфстайлОрганизацииСпециалистиДиетиАнкетиГеографияСпортЛичностиНаправления в медицината