Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Сетивни органи Орган на зрението - око Очна ябълка Предна и задна очна камера

Предна и задна очна камера

Предна и задна очна камера - изображение

Съдържимото на очната ябълка включва предна и задна очна камера, леща и стъкловидно тяло.

Предната очна камера се разполага зад роговицата, пред ириса и лещата. В най-дълбоката си, централна част, тя достига дълбочина от около 3-3,5 мм. Посредством отвора на зеницата предната очна камера се свързва със задната очна камера.

Задната очна камера граничи отпред с ириса, отвътре с лещата, в посока навън с цилиарните израстъци, а назад със стъкловидното тяло. През задната очна камера преминават Циновите влакна.

В задната очна камера се излива вътреочната течност, която през зеничния отвор преминава в предната очна камера.

Общият обем на вътреочната течност е 330 мм3, от които 250 мм3 се намират в предната очна камера. Течността, която изпълва и двете очни камери е без цвят и се характеризира с прозрачност и ъгъл на пречупване от 1,33. В сравнение с кръвната плазма, вътреочната течност има по-кисела реакция и 20-30 пъти по-ниска белтъчна концентрация. Концентрацията на аскорбиновата киселина е около 20 пъти по-висока от тази в кръвната плазма. Камерната течност поддържа вътреочното налягане постоянно и посредством процеси на дифузия участва в изхранването на безсъдовите очни структури като роговицата, лещата, стъкловидното тяло. Чрез вътреочната течност се отвеждат извън окото крайните продукти от обмяната на веществата.

За осъществяването на активния транспорт на камерната течност и обменната дифузия е необходима значителна енергия под формата на АТФ, която се образува чрез аеробна гликолиза в цилиарния епител. Вътреочната течност се оттича в иридо-корнейния ъгъл, оттам през трабекуларния апарат, Шлемовия канал и колекторните канали отива към интра- и еписклералните венозни съдове и вените на цилиарното тяло. Известно е, че за една минута се оттичат 2 мм3 камерна течност.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория