Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Сетивни органи Орган на зрението - око Очна ябълка Леща

Леща (Lens cristalina)

Леща (Lens cristalina) - изображение

Лещата е част от съдържимото на очната ябълка.

Лещата е напълно прозрачна и има тегло около 180-200 мг. В нея липсват кръвоносни съдове и нерви. Лещата произхожда от кожната ектодерма и има форма на двойно изпъкнала структура, която е разположена във fossa hyaloidea на стъкловидното тяло. Лещата се намира зад зеницата и ириса.

Задната повърхност на лещата е изпъкнала с радиус около 6 мм, а предната - с радиус от около 10 мм. Характерно е, че радиусът на предната повърхност се увеличава при акомодация, поради което лещата е по-изпъкнала. Предно-заднаа ос на лещата е 4,5 мм.

На лещата се различава преден и заден полюс и екватор. Екваторът е мястото, където се срещат предната и задната повърхност. В областта на екватора се залавят Циновите влакна, които прикрепват лещата към цилиарните израстъци. Лещата се прикрепва към стъкловидното тяло посредством хиало-лентикуларния лигамент.

Лещата на окото е обвита от капсула, която е изградена от глико-протеино-колагенов комплекс. Под предната и повърхност се наблюдава еднослоен кубичен епител. Той е съставен от клетки, които в посока към екватора стават по-издължени и образуват лещените влакна. В периферните слоеве тези клетки образуват лещена кора (cortex lentis), като непрекъснато се изтласкват от по-младите лещени влакна към центъра, за да образуват възрастовото лещено ядро (nucleus lentis).

В лещата не се наблюдават нерви и кръвоносни съдове, поради което тя изглежда прозрачна. В състава и се включват 70 % вода, 30 % белтъци и незначително количество минерални соли, липиди, глутатион и аскорбинова киселина. В сравнение с всички органи в човешкото тяло, лещата има най-високо съдържание на белтъци.

Обмяната на веществата в лещата е 300 пъти по-слаба от тази на ретината и се осъществява от покривния епител. Във вътрешните слоеве на лещата обмяната е анаеробна.

Изхранването на лещата се осъществява чрез преминаване на определени хранителни вещества от преднокамерната течност през капсулата, която действа като полупропусклива мембрана. В норма, капсулата е пропусклива за електролити и непропусклива за белтъци и клетъчни елементи.

Функцията на лещата я определя като част от диоптричния апарат на окото. В спокойно състояние, лещата пропуска и пречупва светлинните лъчи със сила 16-18 Д. Лещата има способността да увеличава пречупвателната си способност и участва в акта на акомодация.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория