Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Сетивни органи Орган на зрението - око Очна ябълка Склера

Склера (Sclera)

Склера (Sclera) - изображение

Склерата на окото представлява задните 5/6 от външната фиброзна обвивка на окото.

Склерата се описва като „бялото на окото“.

Склерата е бяла и непрозрачна и съдържа колагенови и еластични влакна. Склерата е непрозрачна, поради наличието на колагенните фибрили, които са различно дълги и дебели и са в хидратирано състояние.

Склерата се характеризира с различна дебелина в своите участъци. Зад екватора дебелината и е около 1мм, докато напред под инсерцията на правите мускули изтънява до 0,3 мм. Около лимба дебелината се повишава до 0,6 мм. В областта на lamina cribrosa, назално от задния полюс, склерата е най-тънка, има кръгла форма и диаметър около 1,5 мм. През нея преминават нервните влакна на зрителния нерв и централните артерия и вена на ретината.

Шестте очедвигателни мускула пробиват Теноновата капсула, в която се плъзга очната ябълка при движението си и по този начин се залавят за външната част на склерата. Горният и долният кос мускул се захващат зад екватора на очната ябълка, а останалите четири прави мускула се захващат за склерата на около 6 мм от очния лимб.

По склерата се намират много отвори. Около зрителния нерв има област, по която са разположени около 15-20 отвора за навлизане на късите и дългите цилиарни нерви, за късите и дългите задни цилиарни артерии.

Склерата е изградена от три слоя:

Външен слой (еписклера). Еписклерата е съставена от хлабава, добре кръвоснабдена съединителна тъкан, която свързчва склерата с Теноновата капсула. Теноновата капсула представлява съединителнотъканна обвивка, която обгръща отвън очната ябълка. Напред тя е вплетена в подконюнктивната тъкан и образува влагалищата на очедвигателните мускули. Встрани и напред Теноновата капсула се залавя за ограничаващите движенията на очната ябълка латерален и медиален лигамент в тарзоорбитната фасция, които се прикрепват за периоста на ръбовете на очницата. В посока назад, капсулата преминава в обвивките на очедвигателните мускули и на зрителния нерв. Между нея и склерата се намира цепковидно пространство, което позволява на очната ябълка да се движи свободно.
Среден слой (substancia propria sclerae). Същинската склера е почти без съдове и се състои от колагенни и еластични влакна, които са неправилно подредени. Между влакната се намира основно вещество от кисели мукополизахариди и фиброцити.
Вътрешен слой (lamina fusca sclerae). Вътрешната обвивка на склерата се състои от тънък кафяво пигментиран слой, богат на меланоцити.

Функцията на склерата е свързана със защитна роля и придаване на формата на окото.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория