Начало Медицинска енциклопедия Патология Клинична патология Патология на устната кухина и храносмилателната система Възпалителни заболявания на тънкото черво

Възпалителни заболявания на тънкото черво

Възпалителни заболявания на тънкото черво - изображение

Тънкото черво може да бъде въвлечено в редица инфекциозни заболявания като салмонелоза, коремен тиф, амебиаза, холера, дизентерия, които се разглеждат в инфекциозната патология.

Възпалителни заболявания на тънкото черво могат да предизвикат различни други микроорганизми като стафилококи, стрептококи, гъби, вируси, туберкулозен бактерий и други. Значение за възпалителни заболявания на тънкото черво имат и редица токсични и алиментарни фактори, както и наследствена непълноценност на ферментните системи в чревната лигавица.

Възпалението може да е специфично или неспецифично. По протичане то бива остро и хронично. Възпалителният процес може да обхваща различни отдели на червото и да бъде дуоденит, йеюнит, илеит.

Често промените са дифузни и процесът протича като ентерит, гастроентерит или ентероколит.

4.4, 7 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://ddc.musc.edu/public/diseases/small-intestine/ibd.html
https://medlineplus.gov/smallintestinedisorders.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27908519


ПОДРАЗДЕЛИ НА Възпалителни заболявания на тънкото черво

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиБотаникаНовиниФизиологияИзследванияИсторияЛюбопитноНормативни актовеПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиОрганизацииСнимкиДиетиСоциални грижиХранене при...ИнтервютаСпециалистиЛеченияНаправления в медицинатаЗаведенияАнкетиПатологияМикробиологияЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаСпорт