Начало Медицинска енциклопедия Патология Клинична патология Патология на устната кухина и храносмилателната система Тумори на тънкото черво

Тумори на тънкото черво

Тумори на тънкото черво - изображение

Тънкото черво представлява най-дългата част от храносмилателния тракт, която представлява 75% от общата му дължина и 90% от цялата мукозна повърхност на храносмилателния тракт. То не е често срещано място за развитието на неоплазми, което представлява само 3–6% от всички стомашно-чревни неоплазми и 1–3% от всички първични стомашно-чревни злокачествени заболявания.

Счита се, че множеството фактори влияят на относителната рядкост на тумори на тънкото черво. Най-важното, от които е бързото време за преминаване през тънкото черво, което позволява само кратък контакт на възможни канцерогени от храната с чревната лигавица. Други фактори са:

  • висока концентрация на ензимите и чревните сокове, намаляващи концентрацията на дразнещите агенти (бензпирен, известен канцероген, присъстващ в храната, се превръща в по-малко токсични метаболити чрез бензпирен хидроксилаза, която присъства в по-високи концентрации в тънко черво в сравнение със стомаха и дебело черво)
  • високата концентрация на стомашно-чревната лимфоидна тъкан и високото ниво на имуноглобулини (IgA), които упражняват ефективен имунен надзор
  • намаляване на механичното и/или химическото възпаление на лигавицата поради ликвидитет и алкално рН на съдържанието на тънките черва
  • ниско бактериално натоварване (особено анаеробни бактерии) при обработката на чревното съдържание произвежда ниско количество канцерогени
  • бързата реорганизация на чревната лигавица (епителни клетки) трябва да намали потенциалния растеж и развитие на неопластичните клетки

Други фактори и условия, които могат да повишат риска от развитие на рак на тънките черва, включват:

  • фамилна анамнеза
  • консумирането на диета с високо съдържание на мазнини
  • болест на Крон
  • цьолиакия
  • наследствени синдроми

Туморите на тънките черва са редки. Те могат да бъдат доброкачествени (неракови) или злокачествени (ракови). Някои първоначално доброкачествени тумори могат да прогресират, за да станат злокачествени. Обикновено остават незабелязани за дълги периоди от време. По-голямата част от тях се откриват при изследване на червата по други причини.

Диагностицирането на тумори на тънкото черво е трудно поради рядкостта на тези лезии и неспецифичния и променлив характер на представените симптоми. Най-честият симптом е кървенето на стомашно-чревния тракт, по-често неясно. Освен това, пациентите могат да получат неспецифични оплаквания като болки в корема, анемия, гадене и повръщане, загуба на тегло, малабсорбция, диария, чревна обструкция и перфорация. Въпреки това, много пациенти са асимптоматични до късните стадии на заболяването.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.hindawi.com/journals/grp/2013/702536/
https://uihc.org/health-topics/small-bowel-tumors
http://ddc.musc.edu/public/diseases/small-intestine/tumors.html
https://www.brighamandwomens.org/surgery/general-and-gastrointestinal-surgery/colorectal-and-intestines-disorders/small- intestine-tumors


ПОДРАЗДЕЛИ НА Тумори на тънкото черво

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПатологияФизиологияНовиниИзследванияЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаХранене при...ИнтервютаЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияИсторияБотаникаНормативни актовеКлинични пътекиСпециалисти