Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Амебиаза Амебен абсцес на главния мозък (G07*)

Амебен абсцес на главния мозък (G07*) МКБ A06.6

Амебен абсцес на главния мозък (G07*) МКБ A06.6 - изображение

Амебиазата е паразитно заболяване, което се причинява от Entamoeba histolytica. Паразитът съществува в две основни форми - трофозоит и циста. Човекът се инвазира чрез поглъщане на зряла четириядрена циста.

Инфекцията обикновено засяга стомашно-чревния тракт, но тъканната форма на паразита може да се разпространи по хематогенен път и да достигне до вътрешните органи с образуване на абсцеси - извънчревна амебиаза, при която най-често се засягат черния дроб, белите дробове, мозъка и кожата. Това обикновено се случва при имунокомпрометирани пациенти.

Амебен абсцес на главния мозък е рядко и обикновено фатално усложнение на амебиазата. Абсцесите представляват кухини, изпълнени с гной, могат да бъдат единични или множествени. Наблюдава се възпаление и оток на мозъка. Масата може да окаже натиск върху деликатната мозъчна тъкан. Могат да бъдат блокирани кръвоносните съдове на мозъка. При допълнителна бактериална инфекция, в кухината се натрупва жълто-зелена гнойна колекция.

Подробна информазия за вътречерепен и вътрегръбначен абсцес и гранулом при болести, класифицирани другаде можете да прочетете тук:

Рисковите фактори за възникване на амебен мозъчен абсцес включват:

  • отслабена имунна система
  • хронични, изтощителни заболявания
  • алкохолизъм
  • имуносупресираща терапия

Клиничната картина може да започне внезапно или постепенно. Заболяването протича с висока температура, силни болки в главата, гадене и повръщане. Неврологичната симптоматика зависи от локализацията на абсцеса. Наблюдават се също промени в психическото състояние, сънливост, загуба на координация, припадъци, забавяне на мисловния процес, проблеми в речта и зрението и др.

Диагнозата амебен абсцес на главния мозък се базира на епидемиологичните и клинични данни. Образната диагностика спомага за откриване локализацията на процеса в главния мозък. Прави се сцинтиграфия, ехография, рентгенологично изследване, компютърна томография. Серологичните изследвания спомагат за доказване на причинителя.

Лечението е с противопаразитни препарати - метронидазол, тинидазол, дехидроеметин, тетрациклини, фуразолидин, нифуран и др. При допълнителна бактериална инфекция се прилагат антибиотици.

4.1, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Амебен абсцес на главния мозък (G07*) МКБ A06.6

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Амебен абсцес на главния мозък (G07*) МКБ A06.6

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО