Начало Медицинска енциклопедия Лечения Ампутация Хирургично лечение

Ампутация

Ампутация - изображение

Ампутация означава отстраняване на орган или крайната (дистална) част от него. Понятието идва от латинския глагол amputare - отрязвам. Различава се от резекцията по мястото на процедурата и разположението на органа, който се ампутира. В хирургичната литература понятието ампутация се използва най-често за оперативни намеси, целящи отстраняване на млечната жлеза, ректума, отстраняване на цели горни и долни крайници или дисталните части от тях.

  • Ампутация на ректума - използва се при злокачествени новообразувания на ректума, разположени в границите на 7-10 сантиметра от аналната линия. Възстановяването на чревния пасаж завършва с черво, изведено на предната коремна стена. Предимството на ампутацията пред другите оперативни техники е възможността за щателна лимфна дисекция на малкотазовото и перитонеалното пространство.
  • Ампутация на крайник - неприятна, но наложителна операция при животозастрашаващи състояния (суха и влажна гангрена) с основни представители болестта на Бюргер и диабетна влажна гангрена. Неовладяната анаеробна газова инфекция с последваща газова гангрена на засегнатия крайник е обект на хирургична намеса, най-често завършваща с ампутация на крайника. В случаите с влажна (гнилостна) и газова гангрена отказът за ампутация или нейното забавяне обикновено завършва със смъртен изход, поради тежката интоксикация.

Още по темата:

3.0, 8 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Ампутация

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛеченияЛюбопитноКлинични пътекиИсторияСпортХранене при...ПатологияЛайфстайлСнимкиБотаникаЗдравни съветиИзследванияАлт. медицинаСпециалистиМикробиологияДиетиНормативни актовеОрганизацииТестовеНаправления в медицинатаПсихологияИнтервютаЗаведенияАнкети