Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Други остри респираторни инфекции на долните дихателни пътища Остър бронхиолит

Остър бронхиолит МКБ J21

Остър бронхиолит МКБ J21 - изображение

Остър бронхиолит е остра вирусна инфекция на малките дихателни пътища на белите дробове, наречени бронхиоли.

Бронхиолитът се среща изключително често и засяга главно деца на възраст между 2 и 24 месеца, с пик на заболяването в периода между три и шест месечна възраст. Около 25% от децата развиват бронхиолит през първата година. Острият бронхиолит се среща най-често през зимата и към края на пролетта.
Децата, които посещават детска градина или които живеят в условия на пренаселеност и тези, които са изложени на тютюнев дим у дома, са по-склонни да развият бронхиолит. Недоносените бебета и деца, родени със сърдечни и белодробни аномалии са по-склонни да имат тежки, животозастрашаващи инфекции. Бронхиолитът се среща по-често при момчетата, отколкото при момичетата.

Бронхиолитът се дължи на няколко различни вируса. Най-честите причинители са респираторен синцитиален вирус, грип, парагрип и аденовируси. Тези вируси се разпространяват по въздушно-капков път. Времето от инфекция до появата на симптомите варира от 2-7 дни.

Вирусите причиняват симптоми, подобни на тези при лека простуда - хрема, запушен нос, главоболие и лека кашлица. Белите дробове не са засегнати от инфекцията и тези симптоми преминават без лечение. В някои деца под две годишна възраст симптомите се влошават след ден-два. Белодробната тъкан се засяга от процеса. Производството на слуз се увеличава. Дихателните пътища се стесняват от набъбването на лигавицата и натрупването на слуз. Дишането става трудно, детето има хрипове и издава свистящ звук с всяко вдишване. Най-честият симптом на остър бронхиолит е борбата на бебето да диша. Детето може да прави 50-60 вдишвания, които се редуват с кратки периоди, когато дишането спира (апнея) и детето посинява (цианоза). Това се случва най-често при бебета, родени преждевременно или които са под шестседмична възраст и бебета с вродени сърдечни и белодробни проблеми и компрометирана имунна система. Бебетата спират да се хранят, могат да имат ниска температура, кашлица и повръщане.

Острият бронхиолит може да протече с бронхоспазъм. Това е тежко, животозастрашаващо състояние, което се дължи на внезапно свиване на мускулите в бронхиалната стена. Това е в резултат на освобождаване на вещества от мастоцити и базофили. Дишането се затруднява. Получава се стесняване на дихателните пътища и увеличаване на производството на слуз. В резултат на това намалява количеството на кислорода, появява се задух, кашлица и хипоксия.

Остър бронхиолит обикновено се диагностицира чрез физикалния преглед. Често се установява повишаване на сърдечната честота, учестено и затруднено дишане, хрипове при вдишване. Може да има признаци на инфекция на ушите (отит на средното ухо) и инфекция на гърлото (фарингит). Лабораторните тестове могат в рамките на няколко часа да потвърдят наличието на респираторен синцитиален вирус. Нивото на кислород в кръвта може да бъде измерено чрез пулсов оксиметър при бебета, които имат затруднено дишане. Ниското ниво на кислород в кръвта е показател за незабавна хоспитализация. Рентгенография може да се направи на тежко болни деца, за да се изключат други заболявания.

Диференциална диагноза се прави с пневмония, наличие на чуждо тяло в дихателните пътища. Трябва да се изключат вродените сърдечни малформации, които често започват с белезите на остра дихателна недостатъчност в кърмаческа възраст. В диференциално-диагностичен план се има предвид и бронхиалната астма, която протичча с подобна клинична картина.

Степента на респираторен дистрес определя лечението. Пациентите с леки симптоми се третират както при настинка с почивка, повече течности и чист и овлажнен въздух. Бебетата, които са в тежко състояние се хоспитализират и им се дава допълнително овлажнен кислород. Дишането им се наблюдава и при необходимост се вливат течности интравенозно, за да се предотврати обезводняване. Понякога децата се нуждаят от механична вентилация. Високо рисковите деца се лекуват с ribvarin (Virazole). Това лекарство е предназначено за най-тежките случаи.

По-голямата част от децата, които са с остър бронхиолит, дори и тези с тежки инфекции, се възстановяват без усложнения за една до две седмици. Умората и леката кашлица могат да се задържат по-дълго. Смъртните случаи обикновено се дължат ненавреме потърсена медицинската помощ.

Вирусите, които причиняват бронхиолит се разпространяват много лесно, което прави превенцията трудна. Хигиенните мерки са само частично ефективни. Някои много високо рискови бебета могат да бъдат третирани по време на пиковия сезон с антивирусни имуноглобулини. Антивирусните имуноглобулини се използва само за предотвратяване и не са ефективни за лечение.

3.6, 8 гласа

ВИДОВЕ Остър бронхиолит МКБ J21

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Остър бронхиолит МКБ J21

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Остър бронхиолит МКБ J21

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Остър бронхиолит МКБ J21

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки